Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плюсове и минуси от целодневното обучение на децата ни

Снимка: Нора Йоцова
Отзивите за занималните са много противоречиви и не дават еднозначен отговор на въпроса, кое е по-добро за развитието на детето- да остане в училище цял ден или да се подготвя вкъщи самостоятелно.


Занималнята е подходяща за деца, които не могат сами да се справят със задълженията си или няма кой да ги гледа, а родителите им не желаят да ги оставят сами у дома. Целодневното обучение насърчава подготовката и подпомага написването на домашните, особено за децата, които се затрудняват със справянето с уроците си сами.

Новото е, че през учебната 2015/2016 г. и за шестокласниците е създадена целодневна организация на учебния ден. За целта Министерският съвет одобри още през юни допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 27 433 640 лв. Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес цели преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището, мотивират се от правителството. Целодневното обучение беше въведено преди няколко години като идеята е поетапно то да обхване децата до седми клас. Преподавателите са удовлетворени от този вид обучение, каза председателят на синдиката на учителите във Видин Евлогия Манджукова:


"Особено в начален курс, където се формират най-напред уменията за учене, за самостоятелна работа, за писане, за четене, за ограмотяване, за социализиране на детето. Представете си едно дете, което е стояло до 6 години само при баба и дядо. Отивайки на училище, то преживява стрес. Не познава никого, не знае как да общува с децата. Или дете, чийто език не е майчин, без предварителна подготовка, отивайки в училище... Като тръгнем първо от предварителната подготовка, минем през осигуряването на учебниците. Знаете, че от 2-3 години се осигурява допълнително една сума за първокласниците. Всичко това са все положителни стъпки към това дете то да се чувства добре в училище. При занималнята проблемът с недовършената работа също не стои, защото ако детето нещо не е успяло в часа, колегите си комуникират и следобед в подготвителните часове да се навакса. Възпитателят може да проследи развитието на детето в час и да подпомогне онези деца, които имат проблем."

Да погледнем на целодневните занимания в училище и от практична гледна точка. Отиваме в ОУ "Иван Вазов" във Видин, за да се срещнем с председателя на методичното обединение на възпитателите там Петя Димитрова:

"Прави ми впечатление, че тази година много по-голяма част от родителите изпитват необходимост и желаят децата да посещават групите за занималня. Така, че нагласите от страна на родителите и от страна на възпитателите, и на колегите класни ръководители, е за съвместна работа. Така, че да обхванем всички деца, заедно с индивидуалните им темпове и особености. И нашата дейност като цяло да е полезна за развитието на самото дете. Иска ми се да споделя, че би било добре, ако разполагахме поне с още един салон. Децата имат нужда и от спорт, и от активна почивка, когато времето е хубаво, те са навън, но когато стане студено, почти няма свободен час или свободно място в салона. Може би при една по-голяма материална база би могло да се помисли за отделни стаи за занимания по интереси. Трудности има, когато групата за самоподготовка е само една за целия поток от 1,2,3 или 4 клас, защото това са четири различни паралелки с различна програма. При нас има група за занималня и за петокласниците, и за шестокласниците. Разговаряйки с колегите и с децата, и с родителите, мога да ви кажа, че са доволни."  

Родители и деца са доволни от целодневното обучение, показа анкетата ни:

"Хубаво е и те обичат да са на училище. Учителите им помагат с всичко, да четат, да разказват, да си решават задачите... Много ми харесва да съм на занималня. Госпожата ни помага много за домашните. И е много интересно, общуваме помежду си. Много по-интересно е, отколкото да седя сама в една затворена стая... На занималня ми харесва, защото си пишеме домашните и после вкъщи мога да си играя... Моето дете е на занималня от 3 години, откакто е започнал първи клас. Харесва ми целодневното обучение. Имам и шестокласник, който също е на занималня и съм доволна... Лично аз съм много доволна от занималнята. Големият ми син, който е петокласник, е започнал от първи клас целодневно обучение, малкият ми син сега е втори клас също съм го записала. Просто прекрасни условия. Допълнително, след като свършат с учебните занимания, могат да излязат, има движение някакво, защото ако е вкъщи, дори да си е научил, няма да излезе навън, както повечето деца, а ще бъде пред компютъра, пред телевизора..."

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40