Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ излезе с доклад за външната политика на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приоритет за Съединените Щати при оформянето на образа на страната в чужбина са преките контакти между хора. Подобни отношения попадат в сферата на публичната дипломация. Тук са още предавания за чужбина и образователен и културен обмен. Резултатите от усилията обаче са често неясни. При наличието на ограничен бюджет законодателите търсят начини да отсеят онези програми, които са ефективни. Комисия към Конгреса проучва всяка година дейностите, свързани с публична дипломация и влиянието, което те оказват върху международната общност.

Катрин Браун – изпълнителен директор на консултативната комисия по публична дипломация. Заедно с екипа си тя е работила над подробния годишен доклад за публичната дипломация и предаванията за чужбина. Целта е да се даде по-ясна представа на Конгреса за дейността на Държавния Департамент.

Бих казала, че в момента американския Конгрес подхожда с полезен скептицизъм спрямо много от тези програми като цяло. Има 84 различни образователно-културни програми, които се поддържат от правителството.  Целият бюджет за публична дипломация за миналата година беше около 1 милиард долара. Конгресът иска да разбере как тези програми работят и дали парите са харчат целесъобразно. Това оказва натиск върху Държавния Департамент да покаже едновременно, как се осъществяват тези програми и какъв е техният ефект.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!