Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са архитектът Тихомир Жиков и археологът Оля Миланова

Вземете си от неговите мечти

арх. Тихомир Жиков: "Обмислям няколко идеи, свързани с родния ми град Видин, защото той е безценна архитектурна перла, която няма аналог никъде другаде в България"

4
Снимка: Тихомир Жиков, Личен архив


Пак е събота, късен следобед- навлизаме с усмивка и добро настроение в запазеното време на нашия шарен радио "Калейдоскоп"- северозападен сборник с истории за живота. Място за срещи с наши земляци. Днес в студиото на Радио ВИДИН си говорим с археолога от видинския исторически музей Оля Миланова и с родения във Видин млад архитект Тихомир Жиков. Тишо, както го наричат приятелите му, наскоро каза, че според него:

"Видин е безценна архитектурна перла, която няма аналог никъде другаде в България"
. А Оля Миланова е един от хората, които от години вярват в това твърдение и не се отказват постоянно да търсят начини да напомнят този факт. Да, по етажите на властта за сега няма добра чуваемост, но това не е аргумент да се предава, особено сега, когато идват нови основания за надежди с амбициите на младите хора от нашия край. Нека пак цитирам Тихомир: "Мисля, че ако всеки си върши както трябва работата, не би следвало обществото ни да се нуждае от допълнителни каузи." Добрите за всички решения се откриват в общуване, добавям аз.

Тихомир Жиков е завършил Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" през 2013 година, с магистърска степен по архитектура, със специализация в областта на опазването на културно-историческото недвижимо наследство. Дипломната му работа е на тема: "Реставрация, консервация и адаптация на видинската Синагога и средата й".

Съдбата на видинската Синагога слага начало за разговора ни в "Калейдоскоп" днес, който продължава с въпроси за занемарените архитектурни и исторически паметници на Видин, към които сме в дълг и кои са паметниците на културата, които най-спешно имат нужда от грижи, за да бъдат опазени. Говорим си и за още неразработетите възможности на крайдунавския град; за това доколко са потенциал за развитие изоставените стари сгради- като дизелова централа, бившата фабрика "Загорка", туристическата спалня, т.н. соцстроителство. Дава ли ни самочувствие днес фактът, че Видин е една от столиците на България?  Доколко днешните видинчани познават старата архитектура на своя град и вписва ли се новото строителство в достолепието на стария Видин?

Снимка"Като стилистика, като детайли, като периодика- това, което го има във Видин, го няма никъде другаде в България. А може би и не само в България... Наслояванията тук са много интересни - от античността до днес. В нашия град има толкова много памет! Запазен е почеркът на майстори от различни епохи, които са живели в този град. Които са строили и оформяли този град, които са създавали духа на този град", признава привързаността си към Видин арх. Тихомир Жиков.

За всички нас, които сме избрали Видин, той е не само трудно настояще. Видин пази историческа и архитектурна памет за няколко епохи. Видин е спомени от детството, мечти, успехи, преглътнати разочарования. В архитектурния пейзаж на стария Видин са кодирани нашите уроци по краезнание, етика, естетика. Ще успеем ли да опазим това наследено богатство, за да остане отворен този учебник по родолюбие и за следващите поколения?

"Може би рецептата е упорство, търпение и труд", споделя арх. Тихомир Жиков. И добавя:

"Нещата трябва да се случват по уникален начин. Няма универсален подход. Историческото и археологическото ни наследство трябва да е част от настоящето. Тези сгради трябва да живеят сега. В тях трябва да дишат хора. Някой трябва да иска да отиде в тези сгради, в тях трябва да се случват неща, които да са важни за сегашните жители на града и гостите, които го посещават. В това е смисълът - в социализацията."


"Като история, като археология, като архитектура Видин има своето подобаващо място в българската наука- научният интерес към Видин е неоспорим факт, защото в нашия град има напълно запазени пластове античност, средновековие, пра история и нова история. Радвам се много на Тихомир, обичам да го слушам как говори за Видин. Искам да видя Синагогата такава, каквато е в неговата дипломна работа. И вярвам, че това ще се случи. Той е човекът, който за първи път прави архитектурен анализ на средновековния замък-крепост Баба Вида. Очаквам неговия труд, който ще бъде заедно с моя в една прекрасна книга", коментира археологът Оля Миланова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40