Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев предаде поста на национален омбудсман на Мая Манолова

| обновено на 20.10.15 в 12:21
Снимка: БГНЕС
Мая Манолова официално встъпи в длъжност като омбудсман на Република България. Тя прие поста от избрания за конституционен съдия досегашен обществен посредник Константин Пенчев. На церемонията, която бе съпътствана от демонстрация на „Протестна мрежа“ пред сградата, Мая Манолова каза:

Обществото ни има нужда от още един сензор, от още чувствителност и това е омбудсманът. Омбудсманът е последната надежда като справедливост на обикновения българин. Ще принуждавам институциите, държавата, бюрократите да работят за всеки човек.
Тя подчерта, че за нея е чест да бъде третият омбудсман и отбеляза, че Гиньо Ганев е положил основите на институцията, а Константин Пенчев я е развил и й е придал солидност, значимост и почтеност.

Преди няма две години беше готова в името на тясно политически амбиции да блъска хора, да стимулира конфликти между полицията, събра си протестиращи… и не е това човекът, който трябва да защитава правата на угнетените и неоправданите български граждани
, заявиха пред репортер на "Хоризонт“ от "Протестна мрежа“, които се обявиха против избора на Мая Манолова за трети омбудсман.

Това е политическо назначение, договорка, изключителен лобист, доказала се през годините с приемането на ГПК, закона за частните съдебни изпълнители.


Мая Манолова е олицетворение на бутафорията в политиката. Застана зад Пеевски и не на последно място с братя Галеви. С това, което ни доказа във времето, няма как да имаме доверие.,
казаха още протестиращите.

Гражданите имат право на собствена позиция. Очаквах, че ще получа своите 100 дни толеранс, но явно съм прекален оптимист,
каза в отговор Манолова. Тя подчерта, че протестът я амбицира още повече да покаже в следващите седмици колко не са били прави демонстрантите.

Подробности чуйте в репортажа на Андрей Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!