Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практически урок по пчеларство, или историята на един пчелар

Теодор Пушкаров: "Пчеларството може да е поминък, стига човек да не е лаком"

11
Теодор с майка си, която е негов учител и верен помощник
Снимка: Радио ВИДИН


Той е млад и перспективен 26-годишен мъж. Той е пчелар по наследство- едва 12-годишен слага булото за първи път. От 2008 година се занимава професионално, сега отглежда 150 кошера. Той е първият пчелар от Северозапада, който е регистриран по Наредба 26- за директна доставка от производител до краен потребител на пчелен мед и пчелни продукти. Той е Теодор Пушкаров от малкото планинско село Меляне, общ. Георги Дамяново.

Теодор реализира продукцията си сред познати, по магазинчета, на изложения, казва че е трудно, но философски отсича, че всяко начало е трудно. Категоричен е, че няма проблеми с болестите по пчелите, а всичко е спекулация:

"Според мен, всичко се създаде изкуствено покрай субсидиите... Смъртност при нас има единствено от пръскането по време на цъфтежа на рапицата, другото е начин на гледане..."

СнимкаНито добра, нито лоша- така Теодор определя годината: "Казват, че пчеларските години са 1-2 хубави, след тях 5-6 лоши... Може следващата да е по-добра..."

За да помогне малко на пчелите, около пчелина Тодор е засадил плодни дръвчета. Както всички пчелари, и той се е сблъсквал с крадци на кошери- през 2008 година "доброжелатели" са му откраднали 11 кошера, като за отмъкване са били подготвени 40. Не е поставил ограда, но се моли други гости от Балкана да не нападнат пчелина му- мечки, каквито има, но високо в планината.  

Младият пчелар признава, че е позакъснял със зазимяването на пчелите, защото е бил зает с наука- за да стане съвсем професионален пчелар, е записал "Животновъдство" в Пловдивския аграрен университет, като подготвя дипломна работа на тема "Сравнително изпитване на продуктивността на българските медоносни пчели". Откакто се занимава професионално, е кандидатствал по няколко програми- по "Млад фермер", по мярка 121 от ПРСР, по Националната пчеларска програма, по програма "de minimis", от която тази година получава по 7,20 лева на кошер. През това време е успял да закупи машини, с които да модернизира производството си. Доволен е от цените на меда, реално преценява силите си и казва, че не иска да разширява дейността си:

"По-добре да имам по-малко кошери, за които да се грижа по-добре! Залагам на количеството и на добрата цена!"

СнимкаПреди година Теодор се свързва с експерти от Българското дружество за защита на птиците и Световния фонд за дивата природа WWF. Те му помагат да подготви и кандидатства с проект, който подпомага дребни фермери във високопланински региони, които опазват околната среда. Проектът е по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С отпуснаните средства на мястото на стара 200-годишна паянтова къща, изгражда модерно помещение, закупува техника, с която автоматизира и модернизира производството си- закупил е вана, центрофуга, матуратор. Пак с помощта на хората по проекта, реализира продукцията си и на фермерските пазари- един от тях е софийският в квартал "Борово".

Съвсем професионално Теодор обясни на екипа ни как се добива меда. Младият пчелар не отрича употребата на захар, но си има определини правила- само рано напролет и късно есента- за захранване на пчелите, в никакъв случай по време на медосбора. Колкото до твърдението, че истинският мед се захаросва, отново смята, че е преувеличение: "Всичко зависи от съдържанието на фруктоза и глюкоза!"

Хубавият мед може да издържи дълго време, но след четвъртата година започва да губи част от съставките си. Важно е и как се съхранява, пряката слънчева светлина вреди на продукта, медът може да се държи и в хладилника, съветва Тодор.

С присъщото си сладкодумие, Теодор не пропусна да обясни и защо слага по три магазина на кошер. Показа ни още как действа восъкотопилката, видяхме и склада на магазините, който е в избата на старата дядова къща. Показа ни и гредите, които са от старата круша в двора, отсечена, когато е започнал строежа на къщата.

СнимкаОт тазгодишната реколта Тодор е извадил 5 тона мед, които тепърва ще пласира. Младият пчелар е оптимист за бранша и е категоричен: "Пчеларството може да е поминък, стига човек да не е лаком!"

Гостувахме на Теодор по покана на "Икономедия", Българското дружество за защита на птиците, "WWF България" и Асоциацията на парковете в България. Журналистическото пътуване бе като част от проекта "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони" /"За Балкана и хората"/ и по проект за популяризиране на общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Важно!
9 000 фермери са заявили участие в Схемата за дребни земеделски стопани. Срокът за подаване не заявленията приключи на 15 октомври, информират от Държавен фонд "Земеделие". Подпомагането по Схемата за дребни земеделски стопани е в размер от 500 евро до 1 250 евро, като се формира ежегодно и индивидуално за всеки кандидат и замества всички плащания по схемите за директни плащания. В случай, че земеделският стопанин прекрати участието си по схемата през една от следващите кампании, не се допуска повторно заявяване за участие. Дребните фермери са освободени от селскостопанските практики, благоприятни за климата- т.нар. зелени директни плащания, както и от контрол на кръстосаното съответствие.
.............
Фонд "Земеделие" започва изплащането на субсидии за подпомагане на сектор "Животновъдство". Окончателният размер на ставките, който се определя след проверка на земеделските стопани, заявили подпомагане, предвижда субсидията от 257 лв . на животно по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници ставката е 252 лв. на животно, а за овце-майки и/или кози-майки - 90 лв. За животни под селекционен контрол подпомагането за млечни крави и/или месодайни крави е 378 лв., а за овце-майки и/или кози-майки - 68 лв. По Схемата за обвързано подпомагане за биволи субсидията е в размер на 509 лв. за глава. Първият транш от средствата по всички схеми за обвързано производство в животновъдството, който е 70%, ще бъдe преведен по сметките на стопаните от 19 до 23 октомври. Вторият транш от субсидията за глава животно ще бъде изплатен през месец декември.
..................
От 2 ноември стартира схема "Училищно мляко", информират още от Държавен фонд "Земеделие". Заявления се подават до 13 ноември. "Училищно мляко" ще обхване децата от 1 до 4 клас, както и тези в детските градини в държавните, общинските и частните заведения. По схемата "Училищно мляко" могат да участват учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации, признати организации на производители и общини.  Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие".

СнимкаВтората мила среща за "Земята, която ни храни" е със Сенка Спасова от видинското село Неговановци- живяла и работила в София, но след пенсионирането си, се връща в родното село. Живеят си в мир и сговор с дядото, гледат си 7 реда лозе- от ТКЗ-сарските, с всякакъв вид и род грозде, както сама казва.. Малко й е тъжно, защото от 15 години синът й е в Америка, но пък с правнучката, която е нейното малко петгодишно слънчице, се виждат и чуват редовно през скайп.

За Сенка единственото важно нещо в живота е усмивката на правнучките й. Нейната максима е: "Живеем за едната добра дума, която е знак на обич от любимите хора!"
Дай боже, всекиму!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40