Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гобленари от Видин- тук ли сте?

16
Марияна, Диана, Елена
Снимка: Радио ВИДИН
Три гобленарки в студиото на Радио ВИДИН ни убедиха, че това хоби отдавна не е същото. То е начин да лекуваш душата си, да покажеш красотата на това, което умееш и с което си дарен. В един чисто женски разговор, няма как да не направим коментар и на това, че увлечени по гобленарството все повече са и мъжете.

В "Цветовете на деня" ви срещаме е Диана Димитрова, Марияна Лозанова и Елена Сулова- три изключително талантливи дами! Преди няколко дни те се завърнаха от осмата поредна среща на гобленарите в Шумен, обединени от сайта www.goblenite.org, който тази година чества своя 10-и юбилей.

За срещата разказа Диана Димитрова:

"Преди 8 години участниците в сайта решиха да се видят на живо. През годините различни градове поемаха щафетата и домакинството и тези тридневни срещи бяха много полезни за всички участници. Обменяме идеи, модели, фирми производители представят свои материали. В това събиране участват и все повече мъже, които показват изработка на доста сложни неща!"

И трите дами са впечатлени от срещата. А по пламъчето в очите им разбрах, че искат да се похвалят с нещо важно. Новината съобщи Диана:

"Догодина 9–ата гобленарска среща ще бъде във Видин! Нашият град ще е домакин на това изкуство!" Диана Димитрова познавате от много благотворителни инициативи, на които тя е инициатор. Тя е част от дамски танцов клуб "Фиданките", част от семейството на "БГ мама", с гобленарство се занимава от много дълги години.

СнимкаЕлена Сълова е от Брегово, тя е създател на Фейсбук групата "Гобленари от Видин. Тук ли сте?". Младата жена е потомствена гобленарка, отдадени на това изкуство са нейната майка и леля:

"Бях първи курс студентка и през лятото се прибрах в Брегово, беше ми скучно и така започнах да шия. Първият гоблен уших на 19 години. По време на майчинството обаче се отдадох много на това хоби. Търсех съмишленици, членувах в много групи в социалната мрежа и реших да направя наша видинска група. Заповядайте в нея, много полезни неща можем да научим. През декември 2013 си организирахме първата жива среща, от тогава често се виждаме, обменяме схеми, направила съм албуми на всяка от участничките в групата. Погрешно е схващането, че гобленарството е същото като от преди 20-30 години. То не е само "Мона Лиза", "Коне на водопой" и "Тайната вечеря"! Да, те са класика, но вече има много нови неща. Влезеш ли веднъж в този свят на гоблените, не можеш да излезеш– това е страст!"

Марияна Лозанова е видинска снаха, преди години от София се премества да живее във Видин. Сега мечтата й е градът да стане онзи, който тя го помни от тогава. От 7 години се занимава с гобленарство. Обича да плете на една кука, на две игли, майсторка е на терлици, чорапи:

"Диди ме запали по гоблените. Тя ми е като сестра!" Марияна обича да подарява това, което изработва и никога не продава! Впечатленията й от срещата на гобленарите в Шумен са много силни:

"Това, което видях на срещата, ме накара да онемея. Гобленарството не е само хоби, това е начин да лекуваш душата си, да покажеш красотата на това, което можеш. Искам да помоля всички слушатели, които до сега са криели този свой интерес, нека да се включат, да се присъединят към нас. Ще ги научим, ще ги напътстваме!"

Щафетната Гобленарка вече е предадена на нашите момичета, летвата е високо вдигната, но те ще се представят отлично, както винаги! Конкурсът догодина ще е във Видин. Участниците ще се представят по две теми. Първата е: "Семплери"– гоблени, в които са включени различни елементи, мотиви, надписи. Втората тема ще бъде: "Градът и къщите на моите мечти". Конкурсът е анонимен- гоблените се излагат и журито гласува.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40