Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисуването и оцветяването като лек за душата

8
Снимка: Радио Видин
През месец октомври се отбелязва Денят на художника. Това бе повод в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин да се организира арт- ателие. Какво бе включено в него- отговор на този въпрос потърсих от трудотерапевта в центъра Маня Стоянова:


Снимка"Всяка година ние отбелязваме този ден, като тази година темата беше "Красотите на есента". Участници бяха членовете на нашия център и децата от защитеното жилище. Задачата бе да нарисуват подходяща есенна картина, било то пейзаж или натюрморт, по свое желание. Бяха към 20 участника. Отначало бяхме решили да няма състезателен характер арт- работилницата, но впоследствие, като видяхме много хубави работи, решихме все пак да отличим най-добрите. За тези, които имат проблеми с ръцете и работят само с една ръка, бяхме подбрали оцветяване на готови есенни картини, защото все пак за тях е уморително и е проблем рисуването. В конкурса бяха отличени на първо място картината натюрморт на Борислав Реселешки, на второ място се класира Ива Илиянова, на трето място беше отличена Росица Нинкова. Бяха раздадени още две поощрителни награди - на Влади Коцев и Фиданка Благоева. Може да се каже, че това съревнование в изобразителното изкуство амбицира някои от клиентите на центъра да се занимават повече с рисуване в свободното си време."

Повдигнахме с Маня Стоянова и въпроса за книгите за оцветяване за възрастни, които са все по-търсени в книжарниците. Според издателите им, освен че ще получите красива картинка, с която дори можете да декорирате стаята или офиса си, оцветяването има няколко неоспорими, според психолозите, ползи:

- Преодолява стреса. Колкото и да е странно, още повече, че оцветяването е типично детско занимание, но за възрастните то е чудесна анти-стрес терапия. Механичната дейност, съсредоточаването в детайли и тишината, която цари обикновено, е идеално средство за канализиране на енергията и успокояване на мислите и тялото.

- Арт терапия. Не само против стрес, оцветяването има прекрасно въздействие у нас като потенциални, но задремали творци. И най-"скучният" човек, избирайки цветове за рисунката, проявява неподозирана за него креативност. А за по-напредналите - изборът на цветове в комбинация може да е начин да разчупят мисленето си. В някои от клиниките за душевно разстроени хора, оцветяването е част от арт програмите за овладяване на тревожността, социализация и разкриване на вътрешния свят, като тема за анализ на лечението.
 
Снимка"Да , така е. Вярно е, че е така. Аз много пъти давам на нашите клиенти мандали да оцветяват, защото там може да видиш по различен начин нещата и фигурите, които са в тях. Има картини с цветя, с геометрични фигури, на детска тематика и на различни теми. Важното е, в човек да формира, дори в късна възраст, начина на съчетаването на цветовете и трениране на ръцете. Има предлагане, защото има и търсене, не само за оцветяване, но и за лепене", каза Маня Стоянова.

През този есенен месец се отбелязва и Денят на благотворителността. Това бе и поводът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин да бъде организиран дебат. Как протече той ни разказва психологът на Центъра Катя Райчева:

Снимка"Решихме така да отбележим Деня на благотворителността. Имахме два отбора, които проведоха дебата - "за" и "против" благотворителността. Беше странно, защото реално всички, като вътрешно убеждение имат идеята, че трябва да сме "за" благотворителността и трябва да я правим, но понеже има хора, които са добри дебатьори и те много добре защитиха тезата "против". Аргументите, които се изтъкнаха, бяха това, че в много случаи в България при провеждане на благотворителни акции няма прозрачност, няма яснота къде отиват парите, няма контрол. Смятам, че това беше много хубаво за всички други клиенти, които слушаха дебата, защото по този начин те научават нещо полезно как да избират тези акции, които си заслужава да се участва в тях, за които се знае за какво се използват и да се пазят от различни "недоброжелателни благотворители". Разбира се, много красиви думи се казаха за това, че трябва да има благотворителност."

Информационните срещи с клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин продължават и в следващия месец - ноември. Каква ще бъде темата на следващата - разказва ни в аванс социалният работник Диман Михайлов:

"В началото на ноември мислим да проведем информационна среща във връзка с възникнали, такива периодични въпроси, които ми задават нашите клиенти. В три насоки ще бъде тази среща. Едната от тях е пенсионното осигуряване - задължително и доброволно. Другата е правата на хората с увреждания в сферата на транспорта. Другата основна тема е в сферата на здравеопазването - какви добавки им се полагат месечно, целеви помощи, реда и начините за подаване на жалби. Също така имаме нови клиенти, които не знаят реда и начините за подаване на документи пред лекарски комисии."  

Подробности от разговорите в предаването "Едно" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40