Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолози: Най-нисък е стресът там, където хората обичат работата си


Ежедневният стрес ни държи будни, държи ни в леко напрежение, което е добре, и донякъде може да се каже, че този стрес е положителен, защото, ако човек не прави нищо, няма социални контакти, тогава говорим за други проблеми. Лошо става, когато този стрес започва да се кумулира. Това каза в предаването "Направление здраве" по "Радио Видин" психологът Катя Райчева.

"Има периоди в ежедневието, през които трябва да се справим с много неща. Има някои седмици, които са много натоварени, но в края на седмицата можем да релаксираме, да си починем и така можем да се справим със стреса. Но, ако натискът върху нас продължава, тогава можем да кажем, че този стрес се кумулира. Когато стресът ни е повлиял, ние променяме начина си на живот, променяме начина си на мислене, на поведение. Има различни симптоми, които усещаме. От опита съм разбрала, че там, където е слабото място на човек, там най-силно окзава влияние. Както бабите казват: човекът от нерви вдига кръвно. Това ние го наричане психосоматично заболяване, защото, когато човекът дълго време е подложен на стрес, на напрежение, неща, които се изискват от него, но той не може да се справи и натиска педала до край, тогава започва да се отразява по някакъв начин на физиката му и може да има различни симптоми  - вдигане на високо кръвно, главоболие, стомашно-чревни разстройства..."

Има много показатели, по които човек може да разбере дали стресът в ежедневието му е повлиял. Достатъчно е човек да обръща внимание на себе си, каза психологът:

"Много елементарно е той да си даде сметка дали спи нормало. Ако човекът спи добре, това е добре. Но, ако се промени нещо-  вечер не може да заспи, дълго време се мята в леглото, изнервя се, тогава и допуска грешки в работата си. Другата крайност - човек започва да спи повече, непрекъснато му се спи, също не е добре..."

В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място, а у нас всеки пети намира работата си за стресова. Това сочат данните, оповестени по повод Европейската седмица за безопасност и здраве, която е част от кампанията "Здравосолвни работни места - управлявай стреса! Кои са основните фактори за стрес на работното място попитахме психолога Валери Димитров.

"Неувереността в личните ни качества е причина за стрес на работното място, защото малко са хората, които влизат уверени и адекватно настроени на едно работно място. Обратната страна на монетата също е негативна - когато човек влезе на едно работно място с прекалено високо самочувствие. Нужно е човек да бъде абсолютно адекватен по отношение на това, което предлага като знания, умения, качества и това, което може да представи от себе си", заяви психологът.

Организацията на работното място също може да е причина за стрес, но там психолозите малко могат да помогнат, обясни Валери Димитров:

"Организацията на работното място, особено в частния сектор, е нещо, което се диктува от работателя. Той опредлея какви са правилата, какви са законите и т.н. без оглед на това има ли някакви противоречия или не с установената нормативна база. И когато има едно такова противоречие между въведени норми, прекалено завишени изисквания, неадекватно отношение на работодател или пряк началник към подчинен или към работник това са източници на стрес, срещу които ние можем малко да помогнем, защото най-ефикасното нещо в случая е просто човек да си потърси друга работа."


В Западна Европа със стреса на работното място са натоварени да се справят отделите "Човешки ресурси". Работи се много интензивно, прилагат се най-различни психологически техники, планират се различни неща, които да направят така, че работещият да се чувства не само полезен, сигурен в материален аспект, но и да се чувства комфортно, каза Валери Димитров. Той добави, че в България оправданието на работодателите е, че няма пари за такива специалисти, но това би била доста разумна инвестция, защото хората, с които се работи по този начин, отвръщат с двойно по-добри резулатати.

"Най-нисък е стресът там, където работи човек, който обича работата си, който се усеща важен, значим, полезен. Това, което шефовете могат да направят, и аз ги съветвам да го правят, хвалете по-често работниците, от които сте доволни и го правете пред всички... Така че с едни взаимни усилия нещата могат да се случат дори и в нашите условия, но наистина най-важен е факторът там, където сме, да се чувстваме на мястото си."


Повече по тази и други теми в предаването може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40