Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора от Видин показаха знания за Европейския съюз

На духовния празник на Видин- Димитровден бяха връчени наградите на участниците в конкурса за есе на тема "Моята Европа", организиран от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и Информационен център "Европа Директно" - Видин. Конкурсът се проведе в периода от 1 юли до 26 октомври 2015 г., а основната му цел бе да се повишат знанията на младите хора за Европейския съюз и да се формират ценности, свързани с общоевропейското културно пространство, интернет културата и информационното общество.

В конкурса взеха участие 31 ученици от различни училища в област Видин, от които 8 във възрастова група от V - VII клас и 23 във възрастова група от VIII - XII клас. Церемонията по награждаването бе открита от Андриян Александров, ръководител на фондация "Регионално развитие" Видин.

Снимка"Това е една от нашите дейности, като най- голям дял от тази проява имат именно младите хора. Нашето жури оцени компетентно творбите им, а аз искрено се радвам, че не бях на тяхно място предвид сложността на задачата" - каза на церемонията по награждаването Андриян Александров.

Галя Павлова, старши експерт в Регионалния инспекторат по образованието във Видин също поздрави участниците за достойното им представяне в конкурса.

"За мен е изключително удоволствие да съм сред децата на Видин, които излизат извън рамките на учебните програми и просто творят. Поздравявам ви за успешната реализация в конкурса" - каза Галя Павлова.

Първо място и награда таблет в първата възрастова група спечели Кристиян Димитров от СОУ "Цар Симеон Велики", град Видин. Второто място бе за Нина Кирилова, ученичка от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" от Брегово. Третото място спечели Цветелина Петрова от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Димово.

Йолана Ивалинова взе първа награда за есето си, посветено на Европейския съюзВъв втората възрастова група първо място спечели Йолана Ивалинова от 10  клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Второто място бе за Силвия Кутлева от СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик, а третото място спечели Ива Борисова от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Поощрителна награда - енциклопедия, получи Ралица Митова от същото училище. На всички останали участници бяха раздадени сертификати за участие и поощрителни награди. Гост в студиото на Радио ВИДИН бе победителят във втората възрастова група Йолана Ивалинова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40