Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симбиозата между бизнеса и природозащитата

12
Снимка: Радио ВИДИН

Днес в предаването "Еко Свят" ще направим разходка в новостроящото се еко селище в село Извос, което е близо до Белоградчик и забележителностите в региона. Ще видим Атанасовското езеро през погледа на четирима автори, направили изложба, в която показват красотата и богатството на този известен в чужбина и абсолютно неизвестен в нашата страна воден обект. Ще ви разкажем историите на седем дървета от Северозападна България, които са номинирани за участие в конкурса "Дърво с корен 2015" и в момента се състезават с още 63 кандидати от цялата страна за определяне на финалистите.

В село Извос до Белоградчик се строи еко селище. Ръководител на обекта, който носи името "Натура", е Иво Господинов. Това са 6 еко къщички- натурално строителство, с естествени материали- глинени тухли, дърво и камъни. Само изолацията е модерен строеж. С Иво Господинов се срещнахме на обекта и разговаряхме докато ни развеждаше в селището. Като визия къщичките са претърпели изменения от първоначалния проект, защото опит в тази дейност и този тип конструкции в България няма.

"Всички къщички са с едни и същи основи - бутобетон и отгоре дялан камък на суха зидария. С повдигнати подове са, има въздушно пространство за изолация- всички инсталации минават отдолу. Над камъните са дървени трупчета и глина. Тези къщи отговарят на изискванията за пасивна къща- строителство, което е традиционно за преди стотици години с хубава изолация за зимата и за лятото", казва Иво Господинов.

СнимкаКамъните и тухлите от кирпич са от стари къщи в региона. Покривите са с дървена конструкция и 20 см вата, изолацията отговаря на норвежките стандарти. Отгоре ще се слагат чимове с трева, а на две от къщичките- ще са от слама или тръстика. Всяка постройка е различна по размер и вид. Ръководителят на обекта Иво Господинов е автор на дървените елементи- стълби, парапети и други. Една от къщичките ще бъде механа, старинен тип.

"В средата ще има един оджак, да къкре гърнето с боба. Ще направим скара барбекю. И съответно отпред трябва да има тераса. Ще я увеличим и ще направим един елипсовиден голям покрив и над терасата. Терасата зимно време ще се затваря със стъкла, за да може да се ползва."

Пред механата има рекичка, която се влива в Стакевска река. Между къщите ще има алеи, с дръвчета, цветя. Всяка къща ще има големи тераси с декорации. Строителството на еко селището е започнало през декември с евросредства. Към планираните основни дейности - завършените къщички, ограда и паркинг има и други, които не са договорени, но са запланувани като допълнителни - пречиствателно съоръжение, изкуствено езерце. Очакванията са към края на зимата обектът да бъде завършен и да дойдат първите гости.

Снимка: Природен парк Врачански БалканЕдно специално езеро е представено във Враца. Изложбата на Българска фондация Биоразнообразие е посветена на Атанасовско езеро и ще гостува във Враца до 30 ноември. Домакин е посетителският център на Природен парк "Врачански Балкан"- Природозащитен център "Натура". За изложбата си говорим с един от четиримата автори- Диана Павлова от фондация Биоразнообразие:

"Изложбата се казва "СимБиотично" и е посветена на едно от бургаските езера- Атанасовско езеро. Това е най- богатото на птици място в страната. Авторите сме четирима и сме много различни. Въпреки всичко успяхме да направим една много хубава изложба в симбиоза с информация, която искахме да представим, така и със симбиотичните връзки, които има това езеро. Там има човешки дейности, това е едно от местата с най-голям солодобив в България, но въпреки това това не вреди на гнезденето на толкова много птици и е пример как бизнесът може да върви ръка за ръка с природозащитата", разказва Диана Павлова.

Атанасовското езеро е обитавано от 333 вида птици от общо 420 за цялата страна. Посетителите на изложбата ще могат да научат чрез забавни илюстрации какво е било езерото в миналото и как се е променило, как се получава солта в басейните, кой живее в Атанасовско езеро. Интерактивната изложба за Атанасовско езеро разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за езерото и човека, за климата и за заплахите, които стават все по-сериозни и реални. Освен това посетителите ще могат да се забавляват с интерактивни игри. Артистичният проект се радва на огромен интерес в градовете, през които минава - Пловдив, Русе, Варна, Бургас, София, Велико Търново и до момента е видян от над 6 500 души.

Снимка: Фондация ЕкоОбщностПриключи приемането на номинации в конкурса "Дърво с корен 2015". Организаторите съобщиха, че тази година има почти двойно повече номинации. Изпратени са 70 истории на дървета от цялата страна. От тях седем са само от Северозападна България. От номинираните дървета 30 са предложени от деца и младежи, разказани са историите на 20 дъба, шест черници и шест чинара.

"Тази година можем да се похвалим с голям интерес към конкурса. 39 от дърветата са вековни, а най-много са историите за дъбове", каза Дима Котева от фондация "ЕкоОбщност", която е организатор на конкурса.

Под №68 в номинациите е Полски ясен на над 150 години, който се намира в град Грамада, област Видин. Дървото са номинирали учениците от VII клас на СОУ "Христо Ботев" в Грамада. Расте близо до сградата на Общината. Високо е 30 метра, а обиколката на ствола му е 3,25 метра.

Номинация №63 е Дъб, с неизвестна възраст, намира се в Белоградчик. Номиниран е от Пламен Бонев- второкласник от Димитровград. Той има баба в Белоградчик и през ваканциите й гостува. Направило му впечатление, че на дъба е забита табела и се надява, дори и да не спечели в този конкурс, някой възрастен да се погрижи за него и за други така ранени дървета.

Номинация №56 е Цер на възраст над 400 години. Расте в местност "Лиската", с. Железна, община Чипровци, област Монтана. Номинира го Катерина Антова от същото село и за него пише: "Дървото, което бди над моето китно село от векове". Многовековният старец е вид дъб, преживял стотици години. Според историята на селото, през 15-ти век, при откриването на католическия манастир "Свети Антоний", в основата на дървото е поставено миро.

Номинация №33 е интересна с това, че видът и възрастта на дървото са неизвестни на номиниращите го. Това са ученици от VII клас, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Бутан, област Враца. Дървото се намира в с. Бутан. За децата това е "дърво на приятелството", с което са решили да се включат в конкурса. Казват, че край него са прекарали много часове в игри, закачки и песни.

Горун (или зимен дъб) на 180 години е под Номинация №17. Намира се в с. Соколаре, област Враца. Дървото е предложено за участие в конкурса от Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1920", с. Соколаре. Преди стотици години около селото се е простирала вековна дъбова гора. В нея са виели гнезда соколи. С тях е свързан и произходът на името на селото. Днес, за жалост, от тази вековна дъбова гора са останали само 17 дървета. Номинираният Горун е най-красивият и вероятно най-старият от тях. Обиколката му е 440 см. На височина достига до 20 м.
 
Номинация №16 е Благун на 248 години. Расте в местността "Полето", между селата Боденец и Крапец в община Мездра, област Враца. Номинирано е от Василка Коловска от Мездра. Обявено е за защитено от 1968 г. Дървото е огромно. И само. Незнайни хора са направили дупки в корените и ствола му - вероятно да търсят съкровище. Един от клоните му е счупен от мълния или силен вятър.

Дървото в родното село на големия български писател Йордан Радичков - Калиманица в област Монтана е под Номинация №40. Това е Летен дъб на 385 години. Номинирано е от Бойка Серафимова на 63 г. от Монтана. Високо е 27 метра, а короната му хвърля сянка на повече от 36 метра ширина, обиколката му е 3,50 м. Някога е расло в двора на селското училище, на площада, а днес маркира мястото на несъществуващото село. До преди няколко години около дървото е имало пустееща земя, днес наоколо расте голяма ябълкова градина. Село Калиманица е съществувало до 1984 година, но с Указа на Държавния съвет е заличено от 1971 година. До Освобождението било турско село, а в древни времена е населявано от траки и римляни. Неговите жители, заедно със хората от съседното село Живовци, са изселени заради строящия се няколко години и открит през 1986 г. язовир Огоста. Тогава се е смятало, че водите му ще залеят селото. Днес от това живописно място са останали три неща, които да напомнят за него - вековното дърво, изграденият, но недовършен храм и паметник на падналите в Отечествената война войници от с. Калиманица. От 2009 година, по инициатива на Дружеството на художниците "Тенец"- гр Монтана, на 24 октомври - рожденият му ден, под вековното дърво се събират художници и други културни дейци от Монтана и Берковица, за да почетат паметта на големия и обичан писател. То посреща гостите всяка година и постепенно се превръща в място, където хората ще идват, за да усетят големия родолюбив дух на нашия земляк - писателят Йордан Радичков, пише Бойка Серафимова.

"В момента журито разглежда пристигналите номинации. Тази година журито е в състав от 10 членове. Те ще изберат 10 финалиста, претенденти за титлата "Дърво с корен 2015" и също така ще излъчат трима финалиста, които ще се състезават в допълнителната категория "Вековните дървета говорят". Журито ще излъчи и победителите в другите две категории- "Млад природолюбител" и "Доброволци залесители". Към средата на месеца ще започне и онлайн гласуването на сайта на организацията. Всеки ще може даде своя глас и да подкрепи дървото, което му е присърце. Гласуването ще продължи един месец", допълни Дима Котева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40