Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отново се търсят средства за ремонт на кораба "Радецки"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Както всяка друга година, параходът- музей  "Радецки" вече е зазимен. От 2-ри ноември корабът бе изведен в лимана на Козлодуйското пристанище без да извършва плавания, но остава отворен за посетители. Работното му време е без промяна. Корабът приема посетители всеки ден от 10:00 часа до 18:00 часа. "Радецки" е на разположение на всички, които желаят да го разгледат, но няма да могат да пътуват вече с него по река Дунав. Това обясни Людмила Дамянова, директор на НМП "Радецки":

"Всяка година това при нас е рутинна процедура. През зимния сезон, кораб "Радецки" влиза в лимана на пристанището, където обикновено престоява до края на месец март. През този период обаче той продължава да е отворен за посещения и работи като музей. В края на март- началото на април, в зависимост от това колко е тежка и дълга зимата, корабът отново се извежда в открития Дунав и започва да прави екскурзии. Заради рентабилност и икономии, нашите екскурзии са само в района на Козлодуйското пристанище... Последният ремонт на кораб "Радецки" бе извършен през 2011 година, отново като инициатива на местни козлодуйски ученици. Очевидно на кораб "Радецки" съдбата му е такава- постоянно през годините ученици събират средства за него... През 2016 година неговото плавателно свидетелство изтича и той ще трябва отново да отиде на основен ремонт. Ето защо през следващата година е крайно време държавата да обърне сериозно внимание на тази светиня и национална гордост..."

Австрийският параход Радецки е построен през 1851 г. в корабостроителница "Обуда" - Будапеща (Тогава Австроунгария). Бил е собственост на Първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г. ). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход "Радецки" е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акостира на Козлодуйския бряг. На 26 август 1966 г. тръгва по Дунав към Будапеща и Виена. В 17 ч. на 4 септември пристига във Виена.

Вижте още

В „Музикална зона“на 4 юли се гответе за горещо ретро лято

Слънцето пече все по-силно, плажовете са все по-претъпкани, питиетата са все по-студени, а телата – все по-загорели. Това може да означава само едно: лято 2022 настъпва с пълна сила! За да отпразнуваме любимия ни сезон, вече се ровим в архивите си за емблематични летни парчета- те ще ни доставят необходимата доза слънчеви лъчи днес в „Музикална..

публикувано на 04.07.22 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме Бони Тейлър

Характерен дрезгав глас, който не може да се обърка. Може би се сетихте, може би я познахте от снимката? Ако все пак не знаете коя е тя, става дума за уелската рок-певица Бони Тейлър. 71-годишната звезда продължава да е в шоубизнеса, като през 2013 беше водеща на британската Евровизия. Нейните хитове остават в историята на музиката. Едва ли има някой,..

публикувано на 13.06.22 в 09:40

Честит рожден ден, Йоанна Драгнева!

Йоанна Драгнева става известна с изпълнението на "DJ, Take Me Away", по време на конкурса Евровизия, Белград, Сърбия, 2008 г. Ревностните зрители на БНТ познават Йоанна още като малко хлапе. Тя се появява на екран от 10-годишна, когато участва в различни детски формати. Първата й изява е в предаването „Здравей!”. След него води рубриката със..

публикувано на 23.05.22 в 09:46

В „Музикална зона“ днес ще пътуваме еднопосочно с Иръпшън

   Защото имаме “One way ticket”. Помните ли тази ретро песен? Няма как да не я помните! Това е големият хит на Eruption – „One Way Ticket“ („Еднопосочен билет“). Песента на младостта, на безгрижието, на веселбата... Тяхната музика ни дава позитивни емоции и по някакъв начин ни откъсва от забързаното ежедневие. Затова избрах точно тази група да слушаме..

публикувано на 16.05.22 в 09:55

"Музикална зона" на 9 май: "Да бъде ден, да има мир и песен!"

  Денят на Европа е посветен на мира и единството в Европа. Песни за мира слушаме в "Музикална зона" днес, когато повече от всякога се нуждаем от него.  Приповдигнати песни, които винаги остават актуални, носещи нашата всеобща надежда за по-добър свят, без войни, без насилие и омраза. Те показват колко красив може да бъде светът един ден, ако просто..

обновено на 09.05.22 в 10:34

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 18.04.22 в 10:40

В „Музикална зона“ на 11 април слушаме рожденичката Лиса Стенсфийлд

Лиса Стенсфийлд е родена 11 април в Манчестър, Англия, зодия Овен. Музикалната си кариера стартира още 14-годишна, когато печели състезание за млади таланти, а първият й солов албум Affection излиза през 1989 г., от който е световния й хит All Around The World , достигнал първото място в много класации по света, включително американската..

публикувано на 11.04.22 в 09:55