Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Морозов: Преговорите във Виена са най-добрият начин за решаване на сирийската криза

Игор Морозов
Снимка: Николай Кръстев

Тази вечер във Виена се събират всички страни, заинтересовани в решаването на сирийската криза. Виенските срещи започнаха по инициатива на Русия и целяха всички страни в сирийския конфликт да седнат на една маса. Срещата стартира утре. За първи път в тях участват Иран и Саудитска Арабия, за които се предполага, че седят в основата на конфликта.

В интервю за "Хоризонт" Игор Морозов, който е член на Комисията по международни въпроси в Съвета на Федерацията на Русия, коментира, че виенският формат на разговорите е най-добрият вариант за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. Той смята, че военната операция на руските въздушни части е успешна и е помогнала да се преобърне военностратегическото противопоставяне между правителствените войски и терористичните групировки:

Струва ми се също така, че имаше успешно взаимодействие между Сирийската свободна армия и кюрдските сили с правителствената армия. Днес ние имаме много сериозен потенциал в сухопътните операции. Освен това Сирийската свободна армия и кюрдските части дават информация на руските военновъздушни части за местата, където са складирани боеприпасите и оръжието, както и къде са командните пунктове, което всъщност е цел на действия на руската бойна авиация в Сирия. Предполагам, че в най-близко време сухопътните сили ще стигнат до главната щаб-квартира на ИДИЛ, военната операция ще завърши и плавно ще премине в сферата на политическото урегулиране. Виенският формат, според мен, е най-добрата възможност, която ще помогне да се излезе на този терен, за който са заинтересовани първо сирийците, както и регионалните играчи, които присъстват и участват в този геополитически конфликт.

Според Морозов Русия ще изчака мнението и заключението на експертите за катастрофата на руския самолет А 321 над Египет и тогава ще вземе решение за това как да реагира, ако се окаже, че става въпрос за терористичен акт:

Ние не знаем дали е бил подложен на терористична атака, или на действие. Не знаем кой говори подобни неща. Ние знаем, че има три версии и терористичната атака е една от тях, но засега няма потвърждение и не съществува техническа експертиза или лабораторни изследвания. Всички предварителни действия са извършени, сега е нужен само резултат точно толкова, както и останалите две версии, за които говорим.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев с Игор Морозов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!