Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават ли битовите неуредици в социалните жилища във Видин

2
Снимка: Радио Видин

"Съвременни социални жилища в гр. Видин"- една осъществена идея на предишното ръководство на община Видин, чрез която нов дом намериха социално слаби хора. Модерно оборудвани сгради се изградиха и реконструираха в два квартала във Видин- "Гео Милев" и "Строител". Инвестицията, осигурена с европейски средства е почти 4 млн. лв. Да влезеш в нов дом е много приятно, още повече когато ти е обзаведено, чисто и уютно. За условията в социалните домове вече ви разказахме в предишни предавания по радио Видин- проследихме моментите от връчването на ключовете на новодомците през септември, до сега- три месеца по-късно. Разказахме ви и за неравностите по ламинирания паркет в мезонетите в "Гео Милев", за счупените плочки, падналата мазилка, течащите тоалетни казанчета, които не би трябвало да ги има в един чисто нов дом. Проверихме и в община Видин- собственикът на сградите- кога и за чия сметка ще бъдат ремонтирани нередностите в иначе новите апартаменти. Отговорът: до фирмата-изпълнител на проекта е било изпратено писмо с протокол от констатираните забележки и срок за отстраняването им, а след това комисия от Община Видин е минала на ревизия. Е, проверихме и това- дали вече всичко е наред.

"Не са минали на проверка, ние си оправихме нередностите, мъжът ми е майстор. Плочките в банята обаче не знам как ще се оправят- трябва да се кърти. Горе в банята не може да се ползва, неправилен наклон има, водата изтича наобратно на паркета. Като е ново поне да е  като хората. И при съседите има... ще мине комисия, ама кога?... При нас с ламината е същото. Идваха от фирмата, оправиха някои неща... Да, минаха, поставиха едни лайсни около вратите- това беше, но има проблем със сифона в банята. Идваха хората, оправиха ламината..."- отговориха хората от комплекса.
 
Според Община Видин всички забележки, констатирани от комисия на 17.09.2015 г. в различни блокове и апартаменти, са отстранени. Цитирам отговора от администрацията на кмета: На 28.09.2015 г. е издаден констативен протокол във връзка с извършена проверка на подобект "Четири броя двуетажни жилищни сгради и прилежаща инфраструктура в ж.к. "Гео Милев", част от обект "Строително-монтажни работи по изпълнението на проект "Съвременни социални жилища в гр. Видин". В състава на комисията са участвали представители на Възложителя - Община Видин и на Изпълнителя - Обединение "Ново начало 2013", гр. Благоевград. Всички забележки, констатирани при проверката на 17.09.2015 г. в различни блокове и апартаменти, са отстранени.

Три месеца наемателите се радват на новите си домове и чисто новите си електроуреди, които обаче вече дават дефекти. Според хората има изгорели бойлери, готварски печки, климатици, които за щастие гаранционните карти покриват:

"Климатикът не работи, бойлера вече го правиха, на съседите фурната не работеше"- изброяват хората.

На всички апартаменти в социалните жилища са поставени климатици, които да топлят или охлаждат наемателите. Поддръжката на електроуредите се поема сега от гаранцията им, тъй като са нови. Дали обаче наемателите ще успеят с плащането на сметките за тока? Хората са скептични, че ще могат да успеят и се надяват отговорниците от община Видин да им разрешат да поставят в домовете си печки на твърдо гориво, с което отоплението ще им излезе по-евтино. На места в някои от 30-те апартамента не чакат общинското одобрение, а вече са поставили кюнците и камините, готови за студените зимни дни.

Така изглеждат нещата в средата на ноември в новите социални жилища във Видин, три месеца след откриването на комплекса. Нашият екип беше съпричастен с проблемите на хората от началото до сега. Не сме специалисти, но се питаме все пак редно ли е при толкова изхарчени пари за строителство и ремонт- 4 млн. лв, да има такова некачествено изпълнение, видно с просто око. И тук добавяме някои от коментарите, които последваха от първите ни материали:

"През последните години българинът се научи "да усвоява едни пари" - в това занимание по-майстор от него няма... Не са виновни фирмите, те така са се разбрали с възложителя, икономисваме от качествени материали... В знак на признателност да подарим на възложителите безплатен ремонт на дома и вилата, извършен от същите тези избраните майстори, със същите тези одобрени като качество материали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40