Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да си отгледаш хубава брада

Защо духовниците от православната църква носят бради?

8
Владимир Балканов и епископ Поликарп
Снимка: колаж радио Видин
Докато праз 70-те години на миналия век мъжките мустаци се радваха на ухажване и внимание от страна на жените, то сега погледите на дамите често са привличани от хубавата, чиста и добре оформена мъжка брада.


Как да си отгледаш хубава брада? Това е въпросът, който си задават повечето мъже. Най-правилен отговор ще получим от брадатите братя Кирил и Владо Балканови.Те станаха много известни и търсени благодарение на грижата за косъмчетата по лицето си и след като разработиха собствена козметика за поддържане на брада. Братя  Балканови са създатели на първия български бранд за ръчно забъркани натурални масла за бради Bradabrat. На тях брадата не им е чужда, защото са израснали сред брадати мъже:

"И баща ни и дядовците ни са с бради. Брат ми има брада откакто започна да му расте, аз от около година-две. Обичам да експериментирам с дължини и форми", разказа Владо. 

Как грижата за брадата стана ваш бизнес? Как да си отгледаш хубава брада?

"За да си отгледа един мъж хубава брада, кожата на лицето му трябва да е добре поддържана. Ще дам пример с мен самия. Моята кожа е суха и след като си пуснах по-голяма брада, се появи пърхот, сърбеж, все неприятни усещания. Потърсих козметика, която да ми помогне, оказа се, че на пазара такава няма. Тогава изпробвах няколко масла, започнах да ги прилагам на кожата и брадата си и много бързо проблемът ми изчезна. Всъщност така дойде идеята- вследствие на липсата на такъв вид козметика на пазара, това ни провокира да започнем този вид бизнес. Обмисляхме и разработвахме всичко в рамките на година време. Експериментирахме с различни видове масла, като ги прилагахме върху нашите лица и бради. Успяхме да намерим добрата комбинация и формула за двете масла и балсам."

Така двамата братя поставят началото на своя съвместен бизнес- създават формулата за изработване на маслата, които се правят в цех за козметика. Освен, че е много модерна, оказва се брадата е и полезна:

"Тя може да служи и като шал през зимата, да предпазва от студа, а праз лятото- от изгаряне. Ето защо мъжете с бради имат по-младежка кожа."

Виждали сме какви ли не бради– оформена в плитка, на раста- как да се предпазим от изпадане в крайности?

"Всичко е въпрос на личен избор, но ако една брада се пуска доста време, трябва да се внимава с експериментите. Да я отглеждаш година и да я направиш на раста, не е най-добрият вариант, освен ако не си я пуснал точно с тази цел- да стане растa."

В разговора си с Влади стигнахме и до темата за Лъмбарсексуалните мъже, още ли са на мода?

"Това не е толкова мода, колкото пробуждане за това да си пуснеш брада. Някои го правят, защото е модерно, други- защото се поглеждат в огледалото и осъзнават, че с барда им отива."

В края на разговора ни питам Владо: Ще мине ли модата на брадите? Отговорът му бе лаконичен и категоричен:

"Докато има мъже, брадите винаги ще са на мода!"

Няма как да не се сетим за Били Гибънс от ZZ Top който разкри, че заедно с колегата му Дъсти Хил веднъж получили оферта за 1 млн. долара, ако си обръснат брадите, но и двамата не се съгласили. Офертата дошла през далечната 1984.г от "Жилет" (Gillette). За чара на мъжете с бради може да се говори дълго, а липсата на такъв пък накара много млади мъже да броят огромни суми, за да подобрят по-рехавия си мъжки аксесоар. Всъщност историята познава много известни мъже с влечение към този мъжки аксесоар.

Прието е духовниците от Православна църква да имат бради- защо? Потърсихме за коментар епископ Поликарп:

Снимка: епископ Поликарп Личен архив"Много хора са ме питали, най-вече учениците, когато сме били в училищата.Трябва да се знае, че брадата е символ на вярващия християнин, особено православния, но не само- във всички църкви – източни, западни, по-късно появили се, брадата е символ на едно духовно наследство от Стария завет. Това има своето обяснение – благодатните мъже, пророците, онези, които по една или друга причина са били избирани да ръководят юдейския народ, хората към вярата, са били благообразни т.е. с дълги бради и с дълги коси. Има една неканонична книга в Свещеното писание, в която се говори за Стария по дни. Това е едно визуално обяснение на Бог Отец. Бог Отец е дух, няма как да го изобразим и изписваме на икони или стенописи, никъде няма такава практика. Има по-съвременна, която се е породила от Стария завет, от тази неканонична книга, тя не се счита за духовно достоверна, не играе канонична роля в Църквата, но там се казва следното, че Бог Отец е възрастен, с бяла дълга брада и с бяла дълга коса, облечен в снежно бяла дреха. Традицията в свещената история, хората, които носят брада и която преминава и в християнския свят, е следната: Носят брада в духа на духовното помнене на Бога, за това да бъде отдаден животът им само и единствено в мисли, разсъждения към Бога, да неглижират всичко онова, което е красиво и светско, т.е. да не внимава човек за своята визуална, телесна красота. Да не се стреми да бъде красив, да бъде с разните мазила, неглижиране на външния вид, което показва, че човекът е отдаден Богу. В Старя завет е имало хора с бради и дълги коси, които са били изрязвани по някакъв начин, но това са били предимно роби, а това е било свидетелството на кого принадлежат, същото важи и за обеците, които носят на уши, нос. Това е било свидетелство за робите, че те са били отпуснати в този период от своите господари, но поради желание да им служат– това е бил отличителният знак. Брадата, като съществуване в религиозния момент, навлиза поради причината – да не се обръща внимание на външната красота на човек. По-скоро да бъде всеотдаен Богу, за това оставя своята брада, своята коса, без да бъдат оформяни или рязани."

Защо православните духовници имат бради, а католическите нямат?

"Източните църкви, които идват от по-топлите места, окосмението на телата е много по-богато в сравнение с хората, които живеят на Запада. Това е свързано с климатичните условия, с предпазване на тялото от дехидратация и за това на Запад до ден днешен хората носят бради, дълги коси, въпреки че са в пустинята, те ходят забулени. Дрехите, които днес използваме- раса, подрасници, цялото тяло да бъде забулено е, за да може да преживее както слънчевия пек, така и студа през нощта. Тази традиция се възприема от всички църкви, но в един момент преди Средновековието на Запад, светът започва да бъде мъчен от различни болести и мизерия и за да бъдат спасени хората, са поддържали много сериозна телесна хигиена. Имаш ли брада рискуваш да хванеш зараза и поради тази причина и в обществото, и в самите църкви навлиза именно това- духовниците да не бъдат с брада и коса. Така че няма някакъв каноничен текст, който да определя защо православните да  носят брада или католиците да не носят. Това е по-скоро до едно установяване на практика в Църквата. Много хора са ме питали има ли някъде написано нещо за брадата– няма. Нито в каноните, нито в правилата, нито в духовната литература. Единствено има обяснение за монасите, че те трябва да обръщат внимание Богу, а не на своя външен вид и затова ходят по този начин. Като пример давам Румънската православна църква – при тях всички монаси са с брада и коса, но свещениците имат право и бръснати. Католическата църква- всеки един свещеник, монах има право да носи брада, ако иска или да не носи, няма забрана. По същия начин е и в България- има свещеници, които се бръснат, има и такива с брада, всеки според неговото духовно вътрешно усмотрение"- завършва епископ Поликарп




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40