Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият съвет по наркотични вещества във Видин стана на 7 години

5
Снимка: МСНВ- Видин
Предаването "Заедно" отново е отредено за доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин. Днес с тях ще си говорим за рождения им ден, защото младежката организация навърши 7 години от създаването си.


Започваме с началото - какво е било преди 7 години, когато е основан Младежкия съвет по наркотични вещества- разказва ни председателят на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Красимира Елисеева:

Снимка"Преди 7 години решихме колегите, от Съвета по наркотичните вещества, че наши първи помощници могат да бъдат самите ученици, защото те могат по много по различен начин от нас, след като ние сме ги обучили, разбира се, да разговарят със своите съученици, приятели, съседи и да могат да им разясняват за вредите от употребата на тютюн, алкохол и наркотици. И така започнахме. 40 деца от всички видински училища. Пуснахме писма до директорите. Всички изпратиха дечица. И с тези 40 деца основахме преди 7 години Младежкия общински съвет по наркотичните вещества."

Представям ви и един сравнително нов доброволец в Съвета по наркотични вещества във Видин. С него разговаряме за първи път.
 
Снимка"Здравейте, аз съм Любо. Девети клас съм от СОУ "Цар Симеон Велики". В клуба съм от около година. През тази една година минах през много изпитания, така мога да ги нарека. Много помогнахме, мисля че на града. Участвахме в най-различни кампании, посещавахме децата в дом "Майка и дете", в мачът на звездите също участвахме. За 7-мия рожден ден на младежкия съвет се събрахме в една много слънчева зала в община Видин. Бяхме доста хора, най-вече малките, които са новото попълнение. След което хапнахме торта, която беше много голяма и хубава. След което си направихме обща снимка, която ще използваме за календара ни за 2016 година", разказа Любослав Лозанов.   

Обикновено на рожден ден се прави равносметка. Каква е тя за доброволеца Симона Борисова?

"Всъщност аз съм вече трета година в съвета по наркотични вещества. Наистина много неща научих от както съм там. Вече провеждаме и сами превенции. Много е интересно. Страшно много нови знания и нови приятелства натрупвам и е страхотно, наистина. Тази година станахме на 7 години. Самият рожден ден протече много забавно. Страшно много се забавлявахме. Бих искала да разкажа за една предстояща наша кампания. Както миналата година, така и тази сме подели една инициатива, в която събираме играчки, дрехи и лакомства за дечица, които са в неравностойно положение. И както миналата година ще ги раздаваме в училищата. Миналата година кампанията пожъна голям успех. Всеки, който желае може да се включи, дори да не е член на нашия съвет. На 13 етаж в сградата на община Видин може да се носят даренията за нашата кампания "По Коледа стават чудеса". След това ние, доброволците ще ги разнесем по училищата и домовете на децата, които имат нужда от това."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40