Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на християнското семейство и младеж в "Калейдоскоп" гостуват учители от ПМГ "Екзарх Антим I"

Фамилия ПМГ "Екзарх Антим I"

Йордан Йорданов: "ПМГ е едно особено място, което събира и излъчва позитивна енергия- това е енергията на младите хора"

19
Снимка: Росен Ракаджиев


В Деня на християнското семейство и младеж в "Калейдоскоп" си говорим с четирима учители от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"- Румяна Петрова, директор на училището; Лидия Димитрова, преподавател по български език и литература; Йордан Йорданов преподавател по география и история и Лорета Борисова, преподавател по английски език. Говорим си за училището като семейство. Защото училището е дом, дух, традиция, привързаност. Училището пази и предава паметта на рода, отглежда и възпитава неговото бъдеще, защитава неговата уникалност. През каквито и изпитания да е минавал нашият род, българското училище винаги е успявало да пази и предава натрупаните опит и знание- с уважение към миналото и много обич към децата. Защото, както е казал нашият мъдър земляк Йордан Радичков, "Ние се раждаме и живеем в акустичното гърне на времето, населено не само с гласовете на живелите преди нас, но и с ембриона на бъдещето."

Всяко училище, като всяко семейство, следва общия модел на утвърдените в общността ценности, но си има и свои отличителни черти. Такова е видинското "зелено училище"- Фамилия ПМГ.

"В първия ми учебен ден като учител беше страшно", така Лорета Борисова, най-младият колега от Фамилия ПМГ, събра в една дума огромното вълнение, с което се влиза в тази професия. Преживял го е всеки, който е избрал да бъде учител.

ПМГ Екзарх Антим I, Снимка: Росен Ракаджиев"За мен Математическата е наистина семейство. Аз съм завършила това училище. В него са учили и двете ми деца. Никога няма да забравя първия си учебен ден като учител в моето училище. Няма за забравя и колко трудно ми беше да се пречупя и да се обърна на малко име към моите учители, които вече ми бяха колеги. Помня първия си ден като нов учител. Помня и представянето ми като директор. Трудно е. Трудно е и сега. Едно голямо семейство предполага и големи отговорности. В това семейство са над 600 деца, 42 преподаватели, 10 души непедагогически персонал... Всеки със своята Вселена, всеки със своята индивидуалност. И един директор трябва умело да балансира. Трябва добре да познава семейството- качествата, темперамента, характера. Вратата ми винаги е отворена и винаги казвам- когато в семейството има проблем, той трябва заедно да се решава. Винаги съм се молела членовете на нашето голямо семейство да са толерантни, да се разбират. И най-вече да се адаптираме и да разбираме младите хора- нашите деца", така влезе в нашия разговор директорът на ПМГ "Екзарх Антим I" Румяна Петрова.

"Ние живеем с проблемите на нашите ученици. Моите ученици, тези, на които преподавам, виждам по-често, отколкото моите собствени деца. И общувам повече с тях, отколкото с моите собствени деца, които са вече големи... Това ни сближава и ние наистина се чувстваме семейство. Мило, свидно, скъпо семейство. Аз съм в това училище от 33 години. За мен нашето училище е целият ми живот", признава Лидия Димитрова.

ПМГ Екзарх Антим I, Снимка: Росен Ракаджиев"Математическата гимназия е едно особено място, което събира и излъчва позитивна енергия- това е енергията на младите хора, енергията, която движи света напред. Още с влизането в сградата те посрещат приветливи усмивки и палави момчета, които летят по коридорите. За външния човек това може да изглежда като хаос. Но учителят за това е там- ние владеем този енергиен хаос. Това е един работещ кошер- шумен, в постоянно движение. Възпитаници на този кошер работят в различни институции във Видин, в София, в различни градове на Европа и света. Още от входа на училището са видни плодовете от труда на нашите колеги и успехите на нашите деца- в спорта, в изкуствата, в различни области на познанието, успехи от работата ни по различни проекти. Ние сме едно училище, в което постоянно кипи младост, кипи живот", допълва своите колеги Йордан Йорданов.

Радослав Николов, управител на SAP Labs БългарияВъв видинската Математическа е стил наред с традиционния път към знанието да се търсят и други пътеки, така че децата да учат и да се забавляват едновременно. В това много помагат завършили вече ученици на ПМГ "Екзарх Антим I", които са се доказали в различни професии, но които обичат често да се връщат "у дома". Като възпитаника на ПМГ Випуск 1996 година- Радослав Николов, сега управител на SAP Labs България, който през миналата учебна година дари на своето училище два робота. Ето какво каза той тогава:

"За мен моето училище е голяма емоция. Когато идвам тук и се срещам с учениците, аз не просто се връщам 20 години назад. Щастлив съм, когато мога да помогна на млади таланти да разберат, че има възможности, че могат да постигнат много тук и сега, в България."

Радослав Николов лично или чрез специалисти на SAP Labs България, които изпраща във Видин, води лятна школа по програмиране в своето училище.

"Това е семейството. Той излиза от семейството ПМГ и се връща в това семейство, за да се погрижи за талантливите му деца", коментира Румяна Петрова.

Машина на времето в ПМГ Екзарх Антим I ВидинА ето и още един шарен пример за това как ученето и играта вървят заедно и при по-малките. През тази пролет петокласниците от ПМГ "Екзарх Антим І" представиха пред съученици, учители, родители и гости своята фантастична пиеса "Машината на Времето". Заедно с учителя си по математика Роза Георгиева, те припомниха няколко много важни момента от развитието на математиката като наука, като пренесоха публиката стотици векове назад и напред във времето. Отправна точка на пътешествието бе датата 14 март- Световен ден на числото Пи.

"За да се получи наистина нещо хубаво, трябва сериозно да се потрудиш здраво- това бе едно от посланията на нашето общо занимание с децата, с които заедно измисляхме, репетирахме, променяхме сюжета в продължение на месеци. И още- в училище те трябва не да заучават някакви факти, а да развиват ума си и това може да стане и без таблети и телефони", каза тогава Роза Георгиева.

ПМГ Екзарх Антим I, Снимка: Росен Ракаджиев"Математиката не е зубрене. Тя е велика наука", ми казаха децата след спектакъла и ми довериха къде мечтаят да отидат с Машината на Времето- в Света на Хари Потър и Дарт Вейдър, в епохата на Питагор, във времето на своите майки и бащи, или просто няколко дни назад, за да поправят грешка, за която съжаляват...

"Когато връзката училище-родители е здрава, детето се учи по-добре, държи се по-добре, то се развива по-добре и успява във всяко отношение. Да, в нашия регион много родители отсъстват от живота на своите деца- защото са в чужбина, защото работят на по няколко места, защото пътуват често... Но ние използваме всяка възможност училището да ги събира. А когато родителите са далече, учителят е най-близкият човек, пред който децата споделят, търсят съвет и подкрепа", казва Лидия Димитрова. Такава е била от атмосферата в училището и през годините назад.

"Колектив от много топли и етични хора ме посрещна преди 33 години в Математическата гимназия. И искам сега отново да им благодаря за това. Добри хора и невероятни професионалисти. За мен Математическата гимназия от тогава и до днес е едно семейство, което ме изгради като учител, като личност, като човек", допълва Лидия Димитрова.

И като говорим за връзката училище-родители, веднага идва и въпросът за Училищното настоятелство, което в живота на видинската Математическа е много важен фактор.

"Нашето настоятелство е едновременно наша опора и коректив. Председателят на настоятелството- госпожа Цанова, казва: "ПМГ е моята мисия". И не само го казва. Тя живее с тази убеденост. Благодарни сме за подкрепата", казва Румяна Петрова.

ПМГ Екзарх Антим I, Снимка: Росен Ракаджиев"В близко време очакваме да си имаме своя спортна зала. Чрез фондация "Работилница за граждански инициативи" ще закупим електронни четци, защото вече имаме виртуална библиотека. Спечелихме и проект, по който двама колеги ще бъдат обучавани по роботика", чертае очакванията директорът.

"Сега Светът е бърз и образователната ни система трябва да догонва този Свят, за да успява", убеден е Йордан Йорданов.

"Искам семейството ПМГ "Екзарх Антим І" да си остане все така сплотено. Защото когато има уважение, толерантност, търпимост, доверие, тогава се получават нещата. Да си запазим усещането за уют, за топлина, за онези български ценности, които ги е имало, има ги и ще ги има", пожелава си Румяна Петрова.

"Искам в училище да е все така шумно, с усмихнати ученици, които се чувстват част от едно семейство. И в това голямо семейство да идват все повече млади колеги", мечтае Лорета Борисова.

Да, надежда винаги има, когато добри хора възпитават децата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40