Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 22 ноември 2015 година

10
Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" брой 82. Тъжна ще еи темата в часа на "Ние от Северозапада", защото ще отдадем нужната почит на един истински обичал Северозапада българин, който също ни напусна. Във вторник почина бай Милан Миланов - Революцията от Берковица. Един от символите на Северозапада бе той. Писател, краевед, историк, издател, музеен работник, патриот. Биографията му е част от историята на българския Северозапад.
Създател е на музеите и художествените галерии в Берковица, Монтана и Чипровци. Автор е на краеведски книги за много местни селища. В продължение на 12 години извършва теренни проучвания на близо 100 крепости, укрепени селища и могили в Северозапада.
Работи за популяризирането на трите манастира в региона- Клисурския, Чипровския и Лопушанския манастир. Последните му идеи бяха свързани с издаването на книга за прохода Петрохан и музей на неговия близък приятел Йордан Радичков. Носител е на орден "Кирил и Методий"- I-ва степен. Него ще го чуем в един от последните материали направени с него за Радио ВИДИН от нашият кореспондент в Берковица, Петя Генова. Петя бе един от най - близките му хора и казва за него:

"Мили мой учителю! Мили мой приятелю! Не знам от къде да започна и какво точно да ти кажа. Времето все не стигаше, за да споделим докрай  мислите си, идеите си, плановете си за утре и по утре. Все се разделяхме набързо, припряно, хайде – утре ще го доуточним това – сякаш винаги щеше да има утре. И наистина някак си не вярвах, че може да ни напуснеш. А ти имаше още и още, и още какво да кажеш, да предложиш, да измислиш. До теб хем се чувствах великан, хем едно малко недоучено дете. Даваше ми крила, но и една тежест от отговорността пред бъдещето. Защото ти винаги мислеше за утрешния ден, така както го правят истинските водачи на една нация. Често се сърдеше, беше непримирим към глупостта на хората, към късогледството им. Мразеше ябанджиите на този край – тези, които се държаха като чужденци. Няма и ден, в който да не съм се запитала от къде извира силата ти, от къде се акумулира несекващата ти енергия. Беше вярващ, беше еретик, беше смирен, беше революционер, беше всичко. Дълго време ще осмисляме това всичко. Тепърва ще осъзнаваме колко огромна дупка отваря пътуването ти в горната земя. Благодаря ти за уроците и доверието.  Пътувай с усмивка и бъди снизходителен към нас. Дано успеем да свършим започнатото от теб."

Ще чуем и други близки до него хора: Цецка Бончина, писател и журналист, автор на книгата за бай Милан - Революцията и Славко Григоров - краевед и писател от Чипровци, дългогодишен съратник на бай Милан.

 В първия час от предаването ще се срещнем с една позната героиня - майстора ловец Веси Каменова. Поводът да се чуя с нея е третата годишнина на Български Ловен Женски Клуб "Бендида". Срещата премина в софийското село Байлово. Е този път Веси не грабна награда в състезание, защото такова нямаше, но не се завърна без награда. Вечер посветена на българската женска народна носия се състоя там и познайте коя носия спечели!!! Носията от бабината ракла на Веси - Северозападната носия. В случая е от влашкия край, но Северозапада е пъстър, пъстър и многообразен като есенна гора!

Светла Бондова ще ни разкрие тайната, кое младо вино е победител на традиционния конкурс в Ново село. В събота вечер Народно читалище "Земеделец" в Ново село откри есенно-зимния сезон с "Вечер на новото вино".

Иво Иванов от клуб "Бдинци"  ни разказва за Деня на Оряхово, който бе отпразнуван в събота от жителите и гостите на града. „

Това е "Неделник" брой 82.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00