Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: След 25 години преход все още не умеем да говорим за пари

Емил Савов: При добра воля евентуално увеличение за заплатите на протестиращите е възможно

Снимка: БГНЕС

Отношението към парите го наследихме от отвратителното ни комунистическо минало. Беше ни "насадено", че това е мръсна дума. 25 години по-късно продължаваме да не умеем да говорим за пари. Това каза писателят Захари Карабашлиев в предаването "Преди всички" по повод обявения за днес от работещите в библиотеките, музеите и галериите "Ден на недоволството". Работещите в тези институции протестират срещу ниското заплащане и недостатъчните средства за култура в бюджет 2016.
Според Захари Карабашлиев е нужен не политически, а граждански, обществен разговор:

Хората от библиотеките са най-малко силовата групировка на България. От обиколките си в България през последната година видях може би най-смислените, скромни и търпеливи хора, които заслужават повече от техните 400 лв. заплати. Крайно време е да заговорим за достойно заплащане... Благодарение на 25 години анархия и "преход" успяхме да превърнем в мръсна дума и думата "политика". Обърка се разговорът. Гражданският разговор се припознава като политически.

Учудвам се, че само тези колеги протестират днес, защото са малка част от цялото в публичния сектор, което изостава значително като възнаграждение, каза Емил Савов, заместник изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Той даде за пример сферата на социалните грижи, където много хора работят на минимална работна заплата. Според Савов сега е точният момент за поставяне на тези въпроси, а именно между първо и второ четене на бюджета в парламента. Савов допълни, че в бюджета има много резерви и при добра воля евентуално увеличение за заплатите на протестиращите е възможно.

Двата разговора можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Служители на музеи, библиотеки и галерии протестират срещу ниското заплащане

80% от работещите в музеите, галериите и библиотеките днес  се включиха в национален протест с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения. По-рано през деня исканията им бяха предоставени на пресконференция в КНСБ, където..

обновено на 24.11.15 в 16:25