Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско участие на Немския коледен базар в София

5
Снимка: Немски коледен базар
Нищо, че сме един от последните дни на ноември, духът на празниците вече витае около нас. Ето вчера заваля и първият сняг тук, във Видин. На много места вече се предлагат коледни и новогодишни украси, хората се оглеждат за подаръци, някои даже украсиха домовете си. В столицата вече има работещи коледни базари. За един такъв ще стане дума сега.


СнимкаОт 2011 г. в България се организира Немски коледен базар, който и тази година се провежда в гр. София от 20 ноември до 20 декември 2015 г. Всяка година организаторите избират своята социална кауза, предоставяйки една къщичка, в която безвъзмездно участват организации, които да набират средства за своите нужди. Тази година мотото е "Подай ръка за помощ". В тази връзка за първа година Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин има честта да бъде една от тези организации. В периода 24-26 ноември 2015 година в социална къщичка №3 бяха изложени коледни изделия, ръчно изработени от Диана Димитрова и Мая Ангелова - доброволци към фондацията. Събраните средства от продажбата ще бъдат използвани за закупуване на материали за работа с деца по метода Монтесори. Материалите ще бъдат използвани в педагогическо-възпитателната и логопедичната дейност в Център за социална рехабилитация и интеграция - гр. Видин.

Имали ли са предварителна информация, че ще участват в базара и дали предварително са подготвили нещата, с които са се представили? На този въпрос отговори Диана Димитрова:
 
Снимка"В предварителна информация, която течеше по медиите и в интернет, предимно, видях, че тази година ще има къщичка, която ще бъде предоставена за социални цели. И се включихме с две-три приятелки. Така предварително имахме възможност да си набавим предварително материали, които са ни необходими, да изработим някои неща и да ги донесем. Имаше рисувани картини от деца, имахме плочки с коледни тематики, които са изработени във вид на сувенир, имаше някои неща, изработени с техника "декупаж", имаше сувенири с бродерия, малко картички. Неща, които се харесват. Неща, които са по-евтини, като себестойност и хората биха могли да си позволят да си вземат. За съжаление, мога обаче да кажа, че ни се случи доста ранна дата, доста преди самите коледни празници. Бих искала да кажа, че това е първата част от подобна коледна инициатива, която от фондацията започват. Ние уверихме, че ще помогнем и в предстоящ във Видин подобен базар, но това ще обявим малко по-късно, тъй като имаме още малко да уточним някои подробности около тази инициатива. Тя ще бъде към средата на месец декември."

До сега говорихме за една вече приключила инициатива, а сега да погледнем към предстоящите такива. Какво е записано в календара на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин през декември ни обяснява организаторът Аксиния Алексиева:

"Тъй като 3 декември, знаете, е Международен ден на хората с увреждания инициативата, която тази година сме предприели, е информационна среща, тъй като има много новости в социалната сфера по предоставянето на различни услуги на хората с увреждания. Социалният работник ще води тази среща, на която ще представи няколко основни теми. Подробно ще бъде обяснено задължителното и доброволното допълнително пенсионно осигуряване и привилегиите, които могат да се използват от хората с увреждания. Ще бъдат показани и предоставени на хората необходимите бланки на документи за винетки. Ще бъдат обсъдени измененията в закона за семейните помощи за деца. Както и какви са правата им в сферата на здравеопазването. И сега нека да преминем към празничните събития. Месец декември е месецът на коледното настроение, в който не можем да минем без традиционното коледно тържество на Центъра. То ще се проведе на 17 декември във видински ресторант. Програмата ще бъде доста богата, доста интересна и забавна. Предполагам, че отново ще имаме подаръци от организации, които до този момент всяка година са ни дарявали подаръци за нашите клиенти, така че и тази година вероятно ще се случи същото. Освен това, за втора поредна година Фондация "Подкрепа за реализация" организира и провежда "Кралството на приказките". Това е детски зимен празник, който тази година ще бъде на 19 и 20 декември, отново в търговския център на Видин. Дейностите са: преобличане в карнавални костюми, снимане, прически, грим, участие в различни изобразителни дейности като рисуване, декупаж, изработване на различни сувенири. И тази година събраните средства от входната такса ще се използва отново за благотворителна кауза. Миналата година учредихме фонд за талантливи деца и сумата, събрана през тази година ще отиде в този фонд."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40