Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калейдоскоп" гостува на тримата мускетари от Тияновци Иван Александров, Людмил Радуканов и Златко Ангелов

Приказка за трима мъже и една мечта

49
Снимка: Ваня Минева


За родовата памет и уважението към нея си говорим днес в "Калейдоскоп" с трима наши земляци, които в бреговското село Тияновци отново заселват с история бедното ни на уважение към миналото настояще. Иван Александров, Людмил Радуканов и Златко Ангелов събират с внимание и любов отломките от родовата си памет. С вярата, че така ще запазят чиста малката пътечка към отишлите си завинаги стари времена на нашите баби и дядовци. И с надеждата, че естественото любопитство на младите хора все някой ден ще доведе по същата тази пътечка пред вратата на този вълшебен свят и следващото поколение. За да станат те част от нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, се наложи да попътуваме. Но не много далече.

Село Тияновци се намира в община Брегово, област Видин. По официални данни в него живеят 137 души. Малко са хората, да. Много са и все повече стават празните къщи в селото. Пред една такава тиха, но жива къща, ни посрещнаха нашите домакини. Заедно изкачихме малкото възвишение и прекрачихме през портата на музей "Валахорум", за да се озовем в едно друго време...

Музеят в Тияновци, Снимка: Златко АнгеловВреме, в което мирно съжителстват ръчно направени обувки с дървени подметки, писани глинени паници, дамаджани с плетен кожух, буренца за вино- "за пращане по пощата", дворен умивалник с жълто кранче, юсчета за ракия, ръчно бродирани покривки... Но и библиотека с книги и списания, излезли буквално вчера, видеотека и фонотека с материали за историята, фолклора, личностите, родени и тръгнали към големия свят от малките крайдунавски влашки селца. Какво видяхме там, за какво си говорихме, какво ни показаха и разказаха тримата мускетари? Аз се пошегувах, а те не възразиха- да ги наричам в този наш разговор тримата мускетари от Тияновци. Мускетари, защото вярват в общото си дело. Защото разпалено и с много любов го защитават.

"Въпреки времето, въпреки социалния пейзаж на Българския Северозапад, въпреки всичко. Да, времето е трудно. Но винаги е имало Дон Кихотовци", казва Златко Ангелов.

Музеят в Тияновци, Снимка: Ваня МиневаВлизаме в музея, а там звучи програма "Хоризонт" на Българското национално радио, излъчвана от приемник, който е на повече от 65 години! Радиото е модел "Гусла", в пълна изправност и добър външен вид. Историята на музикалната кутия от миналия век ни разказва Людмил Радуканов:

"Това е едно от първите радиа в село Бориловец. Баща ми беше директор на училището там и беше купил две- едното за училището, а второто за нашия дом. Музеят първо беше в моята родна къща. Но там прокапа покривът. Тогава Иван и неговият брат Мирослав предложиха да го преместим тук. И сега музеят на Фондация "Валахорум" е в Тияновци. Искаме паметта да си запазим. Рода да си запазим. Традициите. Обичаите."

Колкото и да са трудни времената, колкото нямането да е голямо, не се дават порасналите момчета. Преместили са старите експонати от Бориловец в Тияновци и продължават със събирателската работа. И не само това. Насред селото са вдигнали паметник на своя ботев четник- Младен Павлов Калинов, наречен от съвременниците си Козлодуйското даскалче.

Паметникът на Младен Павлов Калинов, Снимка: Ваня Минева"Той като малък напуска селото. Известен е с това, че е човекът, който е посрещнал Ботев на българския бряг при Козлодуй. Участва в Ботевата чета. Заловен е и е съден заедно с другите оцелели. Адвокат им е бил Илия Цанов, братът на Найчо Цанов. Успял за избяга. Отива в Румъния. Става опълченец. Участва в освобождението на Видин. След Освобождението пак му се случва да лежи в ареста- не е обичала тогава властта поборниците... Но хората него много са го обичали. Няколко години търсихме потвърждения, че това е нашият Младен Павлов Калинов. Получихме ги от Николай Пачев, бивш директор на кораба-музей "Радецки" в Козлодуй. Той дойде тук, в Тияновци. Намерихме родственици. Доказателствата бяха на лице", увлекателно и с топло пристрастие разказва Иван Александров за Козлодуйското даскалче.

Едно е да се учи история по учебник, друго е когато историческите факти са запазени в разказите на оцелелите поборници, а те лично са ги предали на своите потомци. Тогава тези факти добиват топлината на семеен спомен.

Цветан Тимотеев, Снимка: Златко Ангелов"И решихме да му направим паметник. Художникът Цветан Тимотеев, от Гъмзово, той го направи. С много голямо желание го направи. Дадохме му снимки. Материали за паметника ни подариха от тук, от там... Посъбрахме малко пари. Кой колкото можа- даде. Открихме го с  много радост и гордост", продължава разказа си Иван Александров.

Из стаите на старата къща на Иван Александров в село Тияновци, която сега е музей на Фондация "Валахорум", ни развежда Людмил Радуканов. Разказва ни историята на всеки експонат:

"Опитваме се да съхраняваме всичко това, с което сме израснали. С надеждата, че някъде нещо ще остане след нас. Това е. Опитваме се да запазим традициите и обичаите на влашкия етнос. Имаме историята на Бориловец. Вероятно ще намерим историята на Тияновци. А и на други влашки села."

Всеки предмет носи носталгия по отиващия си спомен за родния дом, за родната къща, за близките, които един по един се изгубват в безграничния свят...

Снимки от албума на Златко АнгеловИма и още един начин за запазване на отминаващите в безвремието стари обичаи, облекла, елементи от бита. Да го наречем памет през окото на обектива. Там е мястото на Златко Ангелов в общото начинание да бъде запазено и спасено за бъдещето родовото наследство на власите от Видинско. Разглеждам един изпълнен с много светлина и живот албум, наречен "Влашките песни и танци в корените на родството". От страниците на албума се усмихват както възрастни хора, облечени в автентични носии от този регион, така и много младежи. Снимките са правени по време на събори, фестивали, срещи на власи от България, Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Войводина.

"Ние сме расли с всичко това. Обичам да снимам това минало, което вече ни се изплъзва. Няма ги копринените ризи на мама, нито шапката на баща ми от виенски плат. Нито шевиците по ризите на баба. Но все в някой дом нещо е останало. Ние искаме да го спасим. Защото това е нашият корен. А без корен сме нищо. И най-слабият вятър може да ни събори. Въпреки движението на хора през последните десетилетия и интегрирането на културите, много от нещата, които помня от детството, от моето село Халваджи, ги припознавам в облеклото и обичаите на власи от различни държави. Значи общият ни корен се е запазил и има смисъл в това, което правят моите приятели сега. 

Музеят в Тияновци, Снимка: Златко АнгеловКолкото до младите- те може и да не стигнат до село Тияновци. Но не и е задължително. Има интернет. Фотографии и видеоматериали, качени в интернет също могат да ги накарат да се замислят", отваря още една възможност за връзка между поколенията Златко Ангелов.

Да, вълшебните светове на нашето родово минало- те са онази шарка различност, която ни пази от обезличаване в днешния отворен и голям свят. Свят, в който има място за всички. Но и свят, в който изгубването на родовата идентичност е равно на обезличаването и на всеки човек по отделно. Изборът е личен- дали искаме да носим познанието, богатството и мечтите на десетките поколения преди нас, и да вървим през света защитени от техния благослов и сила, или да започваме всеки сам своя път, сякаш Вселената е сътворена вчера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40