Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Евсеев: Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия

Владимир Евсеев
Снимка: Николай Кръстев

Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия, смята руския военен анализатор Владимир Евсеев. В интервю за "Хоризонт" той казва още, че Турция подкрепя радикалната групировка "Ан Нусра" и в определен смисъл и "Ислямска държава", която търгува със сина на президента на Турция Билял Ердоган.

С Турция трябва да се търси диалог по отношение на ставащото в Сирия, ако след войната там се премине от президентска към парламентарна република, смята Евсеев.

Според него, ако се промени формата на управление от президентска към парламентарна в следвоенна Сирия нещата по отношение на кюрдите могат да се променят:

В този случай кюрдите ще имат повече възможности. Ще могат да има сериозно присъствие в парламента, където ще имат подкрепата на своите сънародници. Това ще създаде възможност кюрдите да бъдат въвлечени в работата на преходно правителство, но без да се върви към федерализиране на страната, защото подобен ход може да доведе до остър отговор на Турция. Това би  развързало ръцете на Анкара и те могат да влязат през турско-сирийската граница. А няма как да се затвори границата, защото както виждате на картата тя е твърде голяма.  Желателно е да се договорим с Турция. С Турция може да се постигне договор, но за това има две условия. Първото е да се откажете от федерализирането на Сирия и второто е да постигнете успех в една сухопътна операция. Когато Турция види общи действия от страна на Русия, САЩ и Франция и техни успехи срещу ИДИЛ и „Ан Нусра“, която тя подкрепя по същество, тогава нещата биха били други и Анкара ще трябва да коригира политиката си.  Русия трябва да може да работи по две направления в Сирия - военното и мирното, защото едното без другото не работи.  Ще ви го кажа по-просто, ако Русия спре военната операция в Сирия, диалога веднага ще прекъсне. Но ако има относителен дори успех на сирийската армия, то тогава може да се води диалог и нещата да вървят конструктивно. 

Цялото интервю с Владимир Евсеем можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!