Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици участваха във Фестивал на науката

5
Снимка: СОУ "Цар Симеон Велики"- Видин

Днес в "Еко Свят" говорим за Фестивала на науката, който се проведе в сръбския град Зайчар и в който участваха видински ученици- Теодор Стойков и Николета Красимирова. И още в предаването- ще се топлим ли на дърва и въглища от следващата година, или не? Въпросът сериозно притесни хората, които се отопляват с твърдо гориво. За да разясним новите изисквания към отоплителните уреди, потърсихме експертно мнение. Ще научите и как може да подкрепите ученически еко клуб от Лом, който участва в конкурс, посветен на водата. Седмокласници от Вършец учиха за замърсяването и разумното използване на водата. Видинско сдружение получи дарение от Държавно горско стопанство- Видин- 100 млади брезички.

Николета Красимирова и Теодор Стойков, ученици от 11 в клас на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин участваха във Фестивал на науката в град Зайчар, Сърбия. Училището бе представено от членове на еко клуб "Зелени хора" и от ученици от Природоматематическия профил.

Участието им е по покана на сръбското училище "Десенка Максимович". В отбора участваха още Владимир и Яна. Учениците подготвиха Боянка Ценова, преподавател по биология и Павлиния Петрова- по химия.

СОУ Цар Симеон Велики- Видин"Бяхме направили вулкан, който изригваше и това ги очарова. Вулканът беше от глина, вътре сложихме калиев перманганат и той изригна.  Другият атрактивен опит е "Танцуващият натрий"- в епруветка се слагат вода със фенолфталеин, парафин и малки парченца натрий. Като стигне повърхността на водата, той се изстрелва нагоре. Интересното е, че подскача", разказа за опитите Теодор.

"Аз и Яна представихме проекти по биология. Макети представихме. На един от макетите имаше една нормална улица- с пейки, шосето и кофите за боклук. Бяхме направили и подаръчета- от орехчета бяхме направили гъбки и цветя от сламки и хартия", допълни Николета.

През последните дни отоплението на дърва и въглища стана една от най-дискутираните теми в страната. Появи се информация, че от догодина няма да може да се топлим на дърва и въглища, защото Европейският съюз го забранявал и това породи страхове у хората. Стигна се дотам, че дори от Министерството на околната среда и водите (МОСВ)  публикуваха съобщение, в което категорично заявяват, че:

"Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 г. На МОСВ не е известно да се водят разговори за въвеждане на такава. Нещо повече- ако темата бъде повдигната, Министерството ще бъде твърдо против."

СнимкаЗа да успокоим хората, а знаем че в Северозападна България масово се отопляват с дърва и въглища, потърсихме за коментар Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, която отговаря за областите Видин и Монтана и е регионална структура на екоминистерството.

"От 1 януари 2022 г. ще има промяна в изискванията към отоплителните уреди. Тогава битовите уреди на твърдо гориво ще трябва да отговарят на Директива 2009/125/ЕО, но този нормативен документ не определя изисквания към уредите, пуснати на пазара преди тази дата. И съответно няма претенции към продължаване на тяхната употреба. Регламентът определя екологични изисквания към домашните отоплителни уреди, включително за енергийна ефективност и за нивата на изпусканите емисии на замърсители като фини прахови частици, органични газообразни съединения, въглероден оксид, азотни оксиди. Регламентът няма пряко отношение към вида на използваните въглища, нито към печките, с които се отоплява населението", съобщи говорителят на екоинспекцията Алексиния Николова.

Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява състоянието на въздуха не чрез забрани, а чрез стимули, отчитайки социално-икономическото положение в страната.

Снимка: ОУК Екология и опазване на околната среда- ЛомВ момента тече гласуването в конкурса "Свободна вода", организиран от екологично сдружение "За Земята". В него се включиха членове на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" от град Лом. Потърсихме организаторите, за да научим подробности за проявата и как може да подкрепим децата от нашия край.

"Конкурсът започна от края на ноември, когато се отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Един много голям отпадък са пластмасовите шишета за еднократна употреба за вода. Идеята на конкурса е хората да се замислят откъде пият вода и дали не е по-добре да пият вода от съдове за многократна употреба, наливайки си я от градските чешми. Срокът за изпращане на снимки беше до неделя. До 6 декември хората могат да гласуват във Фейсбук чрез бутона "сподели" в албума, който сме направили на нашата страница на екологично сдружение "За Земята". Награждаването смятаме да бъде на 13 декември, когато честваме 20 години на сдружението", каза Данита Заричинова от организацията.

Повече от 40 са включените в конкурса снимки. Част от тях са на еко клуба от град Лом. Ако искате да ги подкрепите, може да споделите една от техните снимки, като на тях е посочено, че са на ломските деца.

Фондация "ЕкоОбщност" продължава своите занимания с ученици от Северозападна България. Този път уроците бяха посветени на безценния ресурс, който с основание наричаме "извор на живот", но който въпреки това продължаваме да приемаме за даденост. Занятията се проведоха в три училища - СОУ "Иван Вазов"- Вършец, Четвърто Основно училище "Георги Сава Раковски"- Берковица, ОУ "Христо Ботев"- Мездра и в тях участваха над 70 младежи и техните учители. Какво научиха учениците от Вършец за замърсяването и разумното използване на водата?

Снимка: фондация ЕкоОбщност"Учениците с много голям интерес изслушаха темата. Лекторката запозна учениците с качеството на използваната вода, как тя се замърсява. В днешно време е много важно да мислим как разумно да използваме водата и да предотвратим по някакъв начин нейното замърсяване. Най-големите замърсители са отпадните води, от предприятия, от бита, животновъдни ферми и други, те съдържат вещества, които са отровни за хората и за животните, гибелни са за растенията. Други опасни замърсители на водата са нефтът, пластмасовите отпадъци и найлонови торбички. Затова е много важно да се намали замърсяването на водните басейни", обясни Славка Тодорова, възпитател в СОУ "Иван Вазов"- Вършец.

Децата набелязаха мерки как да пестят вода докато си мият зъбите, чиниите, да не използваме вредни вещества при почистване. Те разбраха, че трябва да пестят и разумно да използват водата, защото нищо не ни се дава даром.

Според прогнозните сценарии на Националния институт по метеорология и хидрология през следващите десетилетия в България се очаква от една страна затопляне, а от друга- спадане на валежите, особено през топлото полугодие. Ето защо най- малкото, което може да направи всеки един от нас, е да цени водата повече, като спре да я замърсява и се научи да я използва пестеливо и разумно, призовават от екологичната фондация "ЕкоОбщност".

Държавно Горско стопанство- Видин дари на Сдружение "Активно общество" дръвчета.

"Дариха ни около 100 фиданки, млади брезички, половината от които ще бъдат засадени във Видин и околността. Другата половина ще бъдат засадени в община Ново село. Горско стопанство- Видин се включи по един чудесен начин в кампанията "Спаси едно дърво". Предстои още едно залесяване. Очакваме пак от Горското стопанство липи. Ще закупим и други дървета. Имахме разговор да засадим чинари на площада", съобщи председателят на сдружението Радослав Георгиев.

В кампанията "Спаси едно дърво" тази година се включват изключително много организации и институции.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40