Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкологичен център с модерна апаратура бе открит в "Александровска болница"

Снимка: БГНЕС

36 супермодерни апарати са доставени в новоизградения онкологичен център в "Александровска болница" по Оперативна програма "Регионално развитие". Пациентите ще имат възможност да получат точна и бърза диагностика и ако се постави диагноза за онкологично заболяване, новата апаратура дава възможност да се направи най-прецизната образна и ендоскопска диагностика и веднага след това да се прецени дали ракът е злокачествен, или доброкачествен. Доставена е и апаратура за операции на тумори на лимфните възли. Провежда се модерна лъчетерапия, което покрива изискванията за комплексност при лечението. 

Ползата за пациентите ще е най-вече от модерната апаратура, която дава точна и бърза диагноза, и възможност за провеждане на съвременно лечение и то комплексно, каза директорът на "Александровска болница" доц. Костадин Ангелов. Доставеното най-съвременно оборудване е разположено в операционните на няколко клиники - по урология, хирургия, кардиология, нефрология, неврология, ендокринология, патология, образна диагностика, вътрешни болести, обясни доц. Ангелов: 

В момента, в който се постави диагнозата клинично, пациентът има възможността да му се направи най-модерното съвременно образно изследване с единствения в страната сред държавните болници 3-тесла магнитен резонанс. След като се направи тази образна диагностика, на пациента може да му бъде извършена също най-модерната ендоскопска диагноза. Отново имаме уникален апарат, който позволява на момента на извършване на изследването да се каже дали се касае за онкологично заболяване, злокачествен процес или доброкачествен. 

Когато пациентите са в до трета фаза на онкозаболяването, освен добрата диагностика, те ще получат и цялостно лечение, обясни още Ангелов: 

Най-важният процес в лечението на онкологичните заболявания е извършването на радикална лимфна дисекция. Наличието на портативна гама камера и възможността за намирането на всички лимфни възли, които са метастатични, гарантира извършването на радикална оперативна интервенция без оставането на тумор в човек. 

Проектът в Университетската болница е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет и е част от Средносрочната инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за лечебни и здравни заведения" по ОП "Регионално развитие". Общата стойност на инвестицията е над 19 милиона лева. 

Mинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов откри новоизградения онкологичен център към лечебното заведение. На събитието присъства премиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройство. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!