Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: ДБГ продължава подкрепата си в правителството, но с определени условия

Снимка: reformatorskiblok.bg

Движение България на гражданите (ДБГ) продължава подкрепата си за правителството, но имаме определени условия към всички коалиционни партньори, които участват в управлението на страната. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Условията включват една 6-месечна програма, в рамките на която трябва не само да бъдат предложени, а да бъдат и приети няколко неща. Става въпрос за антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебната реформа. Трябва да се върви към реформи на образованието, които да стимулират качеството на образованието. Трябва да се продължи и с реформите в здравеопазването, и с акцент върху електронната здравна карта. Важни условия за нас са и оптимизирането на разходите в енергетиката, електронното управление и административна реформа, за да видим дали наистина има реформаторски политики в рамките на това управление.

Надяваме се съдебната реформа реално да бъде претворена в законите. Да, не беше добър знак това, че ГЕРБ отстъпиха от подписите си, когато не гласуваха текста за разпределението на квотите, но те имат възможност да обяснят защо са направили така. Ние искаме препотвърждаване на техния ангажимент, за да можем да продължим да подкрепяме управлението и след тези 6 месеца.

Ние предлагаме на останалите колеги от Реформаторския блок да подпишат също тази декларация, като първи ясен ангажимент на реформаторите, че стоим зад тези приоритети. Това ще стане най-вероятно в рамките на утрешния ден, каза още Димитър Делчев.

Относно предложението за следващ министър на правосъдието, той коментира:

ГЕРБ ще предложат кой ще е следващият министър на правосъдието. Ние искаме от него обаче да се ангажира с конкретни промени в конкретни нормативни актове и да има конкретни срокове. Да предложи ясна йерархия на промените и да се ангажира с намирането на достатъчно парламентарна подкрепа, защото е ясно, че Министерството на правосъдието трябва да бъде моторът на по-нататъшната съдебна реформа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меглена Кунева

ДБГ остава в управлението на страната

Изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" реши, че партията остава в управлението. За обща позиция на Реформаторския блок Движението предлага утре в 9.30 часа в централата на СДС да се проведе заседание на Изпълнителния съвет на..

обновено на 14.12.15 в 15:25