Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарният специалист- боец на "тихия" фронт

Снимка: Радио ВИДИН


Каквито и промени да настъпват в животновъдството, докато има човечество, то ще отглежда животни, ще консумира животински продукти, а за тяхната надеждност ще е необходим ветеринарният лекар. Той стои на поста си- винаги в "бойна" готовност. За да са здрави животните ни, за да сме здрави и ние...

На 14 декември у нас се отбелязва  Денят на ветеринаря. На тази дата през 1897 г. е приет Закон за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на ветеринарномедицинската служба в България. 118 години по-късно и ден след професионалния празник - гост в "Земята, която ни храни" е д-р Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Говорим си за празника и делника на ветеринаря...

Снимка"Нашата професия е изключително благородна. Какво по-благородно от това да помогнеш на едно живо същество, което не може да каже какво му е... Това е изключително трудна и тежка професия, учи се дълго, пресяват се студентите... Професията ни обхваща целия цикъл на нашата дейност- от обора до трапезата- по тази верига на всяко едно ниво има специалист... Професията е привлекателна, но заради ниското заплащане, почти липсва приемственост. Младите хора искат да започнат работа с големи заплати, да осъществят мечтите си- това е похвално, но в нашия регион е почти невъзможно, заради обезлюдяването и намаляването броя на животните- дори и в частните кабинети... Дълго време не се прави нищо, което да задържи младите хора...Малко се тези, които остават и започват частен бизнес... Навсякъде вече се налага тенденцията за формиране на екипи от ветеринарни лекари, тясно специализирани- това е бъдещето..."  

Д-р Велков изтъкна заслугата на видинската ветеринарна служба при откриването на първия случай на птичи грип в страната, когато през 2007 година заболяването е констатирано при див лебед по река Дунав:

"Нямахме опит, но взехме мерки, които бяха първи както за Република България, така и за нас, като областна ветеринарна служба. С помощта на колеги и с указания от Европейската комисия съумяхме да опазим проникването на вируса при домашните птици."

Д-р Велков апелира за по-тясна връзка между фермерите и ветеринарните лекари, които обслужват животните, за да се избегнат болестите. Съветът му към потребителите е да купуват продукти от животински произход само от регламентирани места. В звуковия файл чуйте още: кои са основните проблеми пред един ветеринарен лекар и ще бъдат ли решени с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност; каква е епизоотичната обстановка в региона и изпълнението на Държавната имунопрофилактична програма.

СнимкаТази сутрин Изпълнителната агенция по лозата и виното започна прием на заявления за участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор до 2018 година. Мярката е атрактивна, заради възможността за отпускане на европейски средства, каза за "Земята, която ни храни" Красимир Коев- изпълнителен директор на Агенцията:


"75 % е субсидията за създаване на ново лозе. Има ранкинг в Националната програма- дадени са приоритетни направления- за Северозападния район, за биологичното земеделие, за младите фермери  и хора, закупили права от националния резерв... Всичко това е, за да можем да повишим хектарите лозя в страната, за да бъдем по-конкурентоспособни на останалия винен свят."

С отпуснаните средства стопаните могат да изкоренят стари лозя и да засадят нови, да променят сортовете, структурата, формировката на лозята, да поставят капково напояване. Има възможност и върху гола земя, чрез закупуване на права от националния резерв /1,50 лв. на декар/, да се засадят нови лозови насаждения, след като се получи европейско финансиране.   

600 000 декара са реално засадените площи с винени лозя у нас, само за последните две години са засадени около 30 хиляди нови масиви. 200 хиляди декара има в националния резерв- през следващите 2 години хората, които са закупили права, могат да ги засадят с европейски средства.

Приемът на заявления за участие по мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя" е целогодишен. Могат да кандидатстват както собственици, така и арендатори и наематели на лозови насаждения. Утвърдени са нови образци на документи, свързани с издаването на удостоверения- те са публикувани на интернет страницата на Агенцията.

Къде се намират българското грозде и българското вино на чуждия пазар, кои са основните проблеми на вино и гроздопроизводителите и колко вино изпива българинът- това ще чуете в предаването другия вторник.

СнимкаВажно!!!
Земеделските производители с напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през 2015 год. ще бъдат компенсирани. Министерството на земеделието публикува заповед на министър Десислава Танева.

Право на държавна помощ ще имат земеделци от различните области у нас, чиито площи са пропаднали в следствие на: обилен снеговалеж през 2015 г., измръзване/осланяване през 2015 г.; наводнения и преовлажняване на земеделски площи, паднала градушка и суша.
Така например, производителите от Видин, Враца и Плевен, ще бъдат компенсирани за загуби заради наводнения и преовлажняване на земеделски площи за културите: пшеница ечемик, тритикале, рапица, царевица,  слънчоглед, чесън, салата, домати, пипер, люцерна, кориандър, лешници, карфиол, ягоди, сливи, орехи, бадеми, праскови, череши, лозя (десертни), леща и аспержи;
Заради паднала градушка през 2015 г. компенсация ще получат стопаните от Враца, Монтана, Плевен, за културите: пшеница, ечемик, ръж, рапица, просо, сорго, соя, слънчоглед, царевица, люцерна, тикви, пипер, пипер разсад, картофи, домати, домати разсад, краставици, краставици разсад, дини, дини разсад, пъпеши, пъпеши разсад, кромид лук зрял, копър, магданоз, малини, ягоди, фасул, корнишони, сладка царевица, сливи, ябълки, праскови, кайсии, тютюн, тютюн разсад, памук, лозя (винени и десертни), карамфил - рязан цвят;
Сушата във Видинско е причина за загуби от пшеница, царевица, слънчоглед, соя, резене, кайсии и орехи- ако имат пропаднали площи, стопаните ще получат компенсация. В заповедта на земеделския министър се посочва, че помощта ще се изплати по реда и в размер, определени от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40