Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бабата и дядото, които ходят хванати за ръка

Мара и Йоло: "Няма ли взаимно уважение, е пропаднало семейството!"

8
Мара Стоянова Йолова и Йоло Данов Йолов
Снимка: Светлана Стоенелова
"Вижте бабата и дядото, дето ходят хванати за ръка!", "Това се казва истинска любов" …  и поздравът от познати и непознати: "Здравейте, как сте?" – всичко това съпътства техните ежедневни разходки в Крайдунавския парк на Видин.

Без все още да ви ги представя, всички вече се досещате с кого ще е днешната ни среща. С Бабата и Дядото, които виждаме всеки ден да се разхождат в градската градина, хванати за ръце.

Срещнах ги на слънчевата пейка на площада. Те обичат да сядат на нея преди да продължат разходката си към Дунава. Тя лекичко присяда, той я подкрепя, а после заедно се припичат на слънчицето. Седят и си говорят тихичко или мълчат заедно. Докато ги гледам се сетих , че когато хората се обичат, си говорят тихо, понякога почти шепнат, сърцата им са близо едно до друго и се разбират без думи…толкова много са преживяли.

Тя е Мара Стоянова Йолова, той- Йоло Данов Йолов, заедно са от 65 години. И двамата са родени и израснали в с. Раковица. Като семейство, за първи път се срещат на театралната сцената, където, като млади любители- актьори, участват в представление в ролите на съпруг и съпруга.

Снимка"И после наистина се оженихме... Той е 5 години по-голям от мен, завършихме училище в Раковица, после го чаках да отслужи войник. А той беше един хубав, хубав… и се харесахме, и се оженихме" – така започна разказа си баба Мара.

Попитах ги, кое е най-важното, за да съществува семейството? И двамата ми отговориха в глас, сякаш се бяха наговорили:

"Взаимното уважение!"

Дядо Йоло догодина, на 13 декември, ще навърши 90 години, "ако съм жив и здрав", а баба Мара на 19 октомври е навършила 84 години.

"Заедно сме от 65 години. Едната дъщеря ни е лекарка, другата- учителка." Имат внук и правнук. И двамата са работели в областта на търговията, тя като счетоводител в Обществено хранене, той- началник на отдел във Винпром, следва работа в тогавашната "Търговия на едро" в склад за  ел. материали във Видин.


Знаете ли колко много ви се възхищават хората?

"Знаем, дъщерята ни каза, че са ни снимали и пуснали в интернет. Сега ни видя едно момиче и ни казва: "Здравейте бабо, дядо! Как сте?" Ама не мога да ходя, това ми е болката. 6 месеца лекувам крак и сега едвам го движа, добре ,че е той"– разказва баба Мара, а дядо Йоло уточнява:

Снимка"Държа я за ръка, защото не може да ходи, аз пак пристъпвам, но ако падна, ще паднем и двамата!"

За младите си говорим:

"Много им е трудно сега на тях, лошо е за тях, горките, защото нямат работа, до 28 – 29 години са без работа. А ние сме работили, но сега пък пенсиите не стигат за нищо. Едвам- за лекарства. Той е на 90 години, взима 221 лева, с 43 години трудов стаж, аз- с 36 години, толкова стаж, и такава малка пенсия, аз съм с 223 лв."

"Щастливи сме ,че видяхме правнучето, на 5 месеца е, дойде ни на гости, няма да се плаши от нас, само дето ме е страх да го държа- да не го изпусна. Внучката ни от 8 години живее в Брюксел, там се ожени. Дано скоро си имат детенце, като ми се обади й викам: "Хайде Емче, баба, докато сме живи да видим и от тебе детенце, да ни зарадваш". Тя се смее. Много добро момчето, то си е от Брюксел. Сега с тия атентати много ни е страх… Дъщеря ми се притеснява, горката… Тези терористи, как може така…"


СнимкаНакъде върви светът?

"Много от селата ще се закрият и след години може и България да изчезне. Останали сме предимно стари хора, младите се изселиха..." – казва дядо Йоло.

Баба Мара и дядо Йоло бяха героите на днешната ни история, история за един съвместен живот от 65 години, за много труд през активната им възраст, за много щастие,  донесено от двете им дъщери. Една история за живота, в който най-важни са семейството, взаимното уважение и децата.

Поговорихме си, после тя стана лекичко, той я хвана за ръка и продължиха към парка. Поглеждам след тях със страх да не ги изпусна, да не се окажат илюзия, сякаш гледам герои от филм, от приказна история...


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР