Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бабата и дядото, които ходят хванати за ръка

Мара и Йоло: "Няма ли взаимно уважение, е пропаднало семейството!"

8
Мара Стоянова Йолова и Йоло Данов Йолов
Снимка: Светлана Стоенелова
"Вижте бабата и дядото, дето ходят хванати за ръка!", "Това се казва истинска любов" …  и поздравът от познати и непознати: "Здравейте, как сте?" – всичко това съпътства техните ежедневни разходки в Крайдунавския парк на Видин.

Без все още да ви ги представя, всички вече се досещате с кого ще е днешната ни среща. С Бабата и Дядото, които виждаме всеки ден да се разхождат в градската градина, хванати за ръце.

Срещнах ги на слънчевата пейка на площада. Те обичат да сядат на нея преди да продължат разходката си към Дунава. Тя лекичко присяда, той я подкрепя, а после заедно се припичат на слънчицето. Седят и си говорят тихичко или мълчат заедно. Докато ги гледам се сетих , че когато хората се обичат, си говорят тихо, понякога почти шепнат, сърцата им са близо едно до друго и се разбират без думи…толкова много са преживяли.

Тя е Мара Стоянова Йолова, той- Йоло Данов Йолов, заедно са от 65 години. И двамата са родени и израснали в с. Раковица. Като семейство, за първи път се срещат на театралната сцената, където, като млади любители- актьори, участват в представление в ролите на съпруг и съпруга.

Снимка"И после наистина се оженихме... Той е 5 години по-голям от мен, завършихме училище в Раковица, после го чаках да отслужи войник. А той беше един хубав, хубав… и се харесахме, и се оженихме" – така започна разказа си баба Мара.

Попитах ги, кое е най-важното, за да съществува семейството? И двамата ми отговориха в глас, сякаш се бяха наговорили:

"Взаимното уважение!"

Дядо Йоло догодина, на 13 декември, ще навърши 90 години, "ако съм жив и здрав", а баба Мара на 19 октомври е навършила 84 години.

"Заедно сме от 65 години. Едната дъщеря ни е лекарка, другата- учителка." Имат внук и правнук. И двамата са работели в областта на търговията, тя като счетоводител в Обществено хранене, той- началник на отдел във Винпром, следва работа в тогавашната "Търговия на едро" в склад за  ел. материали във Видин.


Знаете ли колко много ви се възхищават хората?

"Знаем, дъщерята ни каза, че са ни снимали и пуснали в интернет. Сега ни видя едно момиче и ни казва: "Здравейте бабо, дядо! Как сте?" Ама не мога да ходя, това ми е болката. 6 месеца лекувам крак и сега едвам го движа, добре ,че е той"– разказва баба Мара, а дядо Йоло уточнява:

Снимка"Държа я за ръка, защото не може да ходи, аз пак пристъпвам, но ако падна, ще паднем и двамата!"

За младите си говорим:

"Много им е трудно сега на тях, лошо е за тях, горките, защото нямат работа, до 28 – 29 години са без работа. А ние сме работили, но сега пък пенсиите не стигат за нищо. Едвам- за лекарства. Той е на 90 години, взима 221 лева, с 43 години трудов стаж, аз- с 36 години, толкова стаж, и такава малка пенсия, аз съм с 223 лв."

"Щастливи сме ,че видяхме правнучето, на 5 месеца е, дойде ни на гости, няма да се плаши от нас, само дето ме е страх да го държа- да не го изпусна. Внучката ни от 8 години живее в Брюксел, там се ожени. Дано скоро си имат детенце, като ми се обади й викам: "Хайде Емче, баба, докато сме живи да видим и от тебе детенце, да ни зарадваш". Тя се смее. Много добро момчето, то си е от Брюксел. Сега с тия атентати много ни е страх… Дъщеря ми се притеснява, горката… Тези терористи, как може така…"


СнимкаНакъде върви светът?

"Много от селата ще се закрият и след години може и България да изчезне. Останали сме предимно стари хора, младите се изселиха..." – казва дядо Йоло.

Баба Мара и дядо Йоло бяха героите на днешната ни история, история за един съвместен живот от 65 години, за много труд през активната им възраст, за много щастие,  донесено от двете им дъщери. Една история за живота, в който най-важни са семейството, взаимното уважение и децата.

Поговорихме си, после тя стана лекичко, той я хвана за ръка и продължиха към парка. Поглеждам след тях със страх да не ги изпусна, да не се окажат илюзия, сякаш гледам герои от филм, от приказна история...


Галерия

Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50