Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бабата и дядото, които ходят хванати за ръка

Мара и Йоло: "Няма ли взаимно уважение, е пропаднало семейството!"

8
Мара Стоянова Йолова и Йоло Данов Йолов
Снимка: Светлана Стоенелова
"Вижте бабата и дядото, дето ходят хванати за ръка!", "Това се казва истинска любов" …  и поздравът от познати и непознати: "Здравейте, как сте?" – всичко това съпътства техните ежедневни разходки в Крайдунавския парк на Видин.

Без все още да ви ги представя, всички вече се досещате с кого ще е днешната ни среща. С Бабата и Дядото, които виждаме всеки ден да се разхождат в градската градина, хванати за ръце.

Срещнах ги на слънчевата пейка на площада. Те обичат да сядат на нея преди да продължат разходката си към Дунава. Тя лекичко присяда, той я подкрепя, а после заедно се припичат на слънчицето. Седят и си говорят тихичко или мълчат заедно. Докато ги гледам се сетих , че когато хората се обичат, си говорят тихо, понякога почти шепнат, сърцата им са близо едно до друго и се разбират без думи…толкова много са преживяли.

Тя е Мара Стоянова Йолова, той- Йоло Данов Йолов, заедно са от 65 години. И двамата са родени и израснали в с. Раковица. Като семейство, за първи път се срещат на театралната сцената, където, като млади любители- актьори, участват в представление в ролите на съпруг и съпруга.

Снимка"И после наистина се оженихме... Той е 5 години по-голям от мен, завършихме училище в Раковица, после го чаках да отслужи войник. А той беше един хубав, хубав… и се харесахме, и се оженихме" – така започна разказа си баба Мара.

Попитах ги, кое е най-важното, за да съществува семейството? И двамата ми отговориха в глас, сякаш се бяха наговорили:

"Взаимното уважение!"

Дядо Йоло догодина, на 13 декември, ще навърши 90 години, "ако съм жив и здрав", а баба Мара на 19 октомври е навършила 84 години.

"Заедно сме от 65 години. Едната дъщеря ни е лекарка, другата- учителка." Имат внук и правнук. И двамата са работели в областта на търговията, тя като счетоводител в Обществено хранене, той- началник на отдел във Винпром, следва работа в тогавашната "Търговия на едро" в склад за  ел. материали във Видин.


Знаете ли колко много ви се възхищават хората?

"Знаем, дъщерята ни каза, че са ни снимали и пуснали в интернет. Сега ни видя едно момиче и ни казва: "Здравейте бабо, дядо! Как сте?" Ама не мога да ходя, това ми е болката. 6 месеца лекувам крак и сега едвам го движа, добре ,че е той"– разказва баба Мара, а дядо Йоло уточнява:

Снимка"Държа я за ръка, защото не може да ходи, аз пак пристъпвам, но ако падна, ще паднем и двамата!"

За младите си говорим:

"Много им е трудно сега на тях, лошо е за тях, горките, защото нямат работа, до 28 – 29 години са без работа. А ние сме работили, но сега пък пенсиите не стигат за нищо. Едвам- за лекарства. Той е на 90 години, взима 221 лева, с 43 години трудов стаж, аз- с 36 години, толкова стаж, и такава малка пенсия, аз съм с 223 лв."

"Щастливи сме ,че видяхме правнучето, на 5 месеца е, дойде ни на гости, няма да се плаши от нас, само дето ме е страх да го държа- да не го изпусна. Внучката ни от 8 години живее в Брюксел, там се ожени. Дано скоро си имат детенце, като ми се обади й викам: "Хайде Емче, баба, докато сме живи да видим и от тебе детенце, да ни зарадваш". Тя се смее. Много добро момчето, то си е от Брюксел. Сега с тия атентати много ни е страх… Дъщеря ми се притеснява, горката… Тези терористи, как може така…"


СнимкаНакъде върви светът?

"Много от селата ще се закрият и след години може и България да изчезне. Останали сме предимно стари хора, младите се изселиха..." – казва дядо Йоло.

Баба Мара и дядо Йоло бяха героите на днешната ни история, история за един съвместен живот от 65 години, за много труд през активната им възраст, за много щастие,  донесено от двете им дъщери. Една история за живота, в който най-важни са семейството, взаимното уважение и децата.

Поговорихме си, после тя стана лекичко, той я хвана за ръка и продължиха към парка. Поглеждам след тях със страх да не ги изпусна, да не се окажат илюзия, сякаш гледам герои от филм, от приказна история...


Галерия

Вижте още

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55

В “Музикална зона” на 21 ноември слушаме „приветливи“ песни :)

Привет, приятели, привет! : )))   Днес е  Световният ден на поздрава или World Hello Day. Най- лесният начин да се включим в този празник, е да се усмихнем и да поздравим поне десет души. Така със сигурност ще направим деня им по- хубав. Да използваме повода и да послушаме „приветливи“ песни, с които си казваме „Здравей“. Ако основата на..

публикувано на 21.11.22 в 09:40