Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истина или лъжа

БНР Новини
Георги Георгиев, Николета Атанасова и Владимир Йончев (отляво надясно)
Снимка: Кирил Чобанов

До края на календарната година остават точно 13 дни и без всякакъв фатализъм на 19 декември в „Мрежата“ ще попитаме: Истина или лъжа?
За какво?
В последното за тази година издание на предаването с журналиста Владимир Йончев, политолога Иван Начев и Ай Ти специалиста Георги Георгиев, ще направим обзор на най-значимите събития през изминалата година – медийна и политическа. А фокусът на коментарите ще бъде: истински или лъжливи бяха посланията на политиците, a и медиите в случилото се на света.
Според тълковния речник на българския език „истина“ е: „Това, което отговаря на действителността“. А „лъжа“: „говоренето на неистини“. В общуването между политиците, медиите и хората границата често се размива, а представата за „действителността“ става относителна и променлива, в зависимост от интерпретацията и внушенията.
Това, което вчера е било обещана истина, малко след това може да се окаже, волно или неволно – невярно в случилото се.
В същото време, в една почти паралелна действителност българи създадоха и представиха софтуер, който анализира истинността на публикуваното в интернет съдържание и може да предположи дали то е вярно или лъжливо. Как социалните мрежи „коментираха“ изтеклата година – „истина“ или „лъжа“?
Ще погледнем и към номинациите на списание „Time” за личност на годината и отново ще попитаме как световните и българските медии номинират и избират значими личности? – „истина“ или „лъжа“ са тези номинации?
Всичко това в следващия час на „Мрежата“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!