Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъбът на Йордан Радичков- победител във "Вековните дървета говорят"

Дъбът на Йордан Радичков
Снимка: Фейсбук Фондация ЕкоОбщност

Днес в "Еко Свят" ще се разходим до фермата на двама братя от село Дългоделци в община Якимово- Иван и Ефрем Николови. Наред с животните, които отглеждат, имат и 9 понита. И тази година имаме победител от Северозапада, макар и не в основната, а в една от допълнителните категории на конкурса "Дърво с корен"- това е дъбът на Йордан Радичков от несъществуващото вече село Калиманица в област Монтана. И още в "Еко Свят"- каква е връзката между джуджетата, които изработват подаръците за Коледа и екологичното възпитание.

Дъбът на Йордан Радичков от село Калиманица стана победител в категорията "Вековните дървета говорят". Конкурсът се организира всяка година от фондация "ЕкоОбщност", във връзка с избирането на "Дърво с корен", което след това представя България на Европейски конкурс. Тази година имаше 7 номинации от Северозападна България в основната категория, но сред 10-те финалиста нямаше дървета от нашия край. В столицата се проведе награждаването, на което бяха отличени победителите.

Дъбът от Дунавския парк в Силистра Снимка:Фейсбук Фондация ЕкоОбщност"Големият победител в конкурса е дъбът от Дунавския парк в град Силистра. Според неговата номинираща- Невяна Маринова, е на 156 години. Този дъб се намира в известния като най-стар градски парк в България. Това дърво ще представи България на конкурса Европейско дърво на годината, който ще се проведе следващата година. Призоваваме всички българи да гласуват за нашия участник. В категорията "Вековните дървета говорят", в която се проведе гласуване между трима финалисти, победител стана дъбът на Йордан Радичков от неговото родно село", каза Александра Георгиева от фондация "ЕкоОбщност", организатори на конкурса.

Тази година специалната награда на конкурса "Дърво с корен" отиде при Атанас Янев- за секвоята на Никола Аджаров от град Карлово. Дървото е в двора на родната му къща. Никола Аджаров е бил един от най-изтъкнатите за времето си лесовъди и останал в историята на лесовъдството с делата си- професионалният си път е посветил на борбата с ерозията и залесяването в България.

Дъбът на Йордан Радичков в несъществуващото село Калиманица в област Монтана е номиниран за участие в категорията "Вековните дървета говорят" от Бойка Серафимова, секретар на читалище "Разум" Монтана. Печели първото място с гласовете на 142 души от общо 267 гласували за тримата претенденти. Наградата- статуетка и грамота организаторите връчиха на Бойка Серафимова.

"За първи път участвам в този конкурс. Разказах една история за това дърво. То е на 385 години от вида "летен дъб". Високо е 27 метра, но всъщност хвърля сянка на 36 метра ширина. Обиколката му е 3 метра и половина. Дървото е едно от трите неща, които са останали от село Калиманица, селото, което е закрито с държавен указ от 1984 година заради строящия се тогава язовир. Там, където е било селото, са останали 3 неща- този летен дъб, който е исполински и се вижда отдалече, един войнишки паметник и една започната да се строи навремето, но недовършена църква", разказа за дървото Бойка Серафимова.

Когато е ходил на лов в нашия край, Йордан Радичков е разказвал истории от детството си и е събирал хората около това дърво. Всяка година на 24 октомври, когато е рожденият ден на писателя, културни дейци от Монтана и Берковица се събират под това дърво.

Бойка Серафимова благодари на всички, които са гласували за дъба на Йордан Радичков. В момента се обмислят различни идеи как да се популяризира дървото- да се сложи табела, да се насадят цветя и други подобни малки жестове, които са нашият израз на уважение към големия български писател.

Снимка: Фондация ЕкоЦентрикНаближават Коледа и Нова година- празниците ги свързваме с пазаруване и с подаръци за близки и приятели. И често пъти купувайки нещо, изобщо не се замисляме дали бихме могли да направим по-добър избор. Този четвъртък ще пътешестваме до работилницата на Дядо Коледа заедно с фондация "ЕкоЦентрик". Тази вечер младежи ще дискутират по въпросите: Защо на 7000 километра от Северния полюс има най-много коледна украса? Какви по националност са елфите на Дядо Коледа? Защо там, където няма сняг, има пластмасови шейни? Колко струва трудът на един елф? За справедливата и несправедливата търговия, за разумното потребление и екологичното възпитание си говорим с Христина Банчева от фондацията:

"Тези въпроси са зададени провокативно към всеки гражданин с критично мислене, който се замисля какво стои зад тези покупки, които сме на път да направим. Какво стои не просто като цена, която плащаме в магазина, но и като отражение върху околната среда, като цена и условия на човешкия труд, който стои зад изработката им. Така че, по този повод преди голямото пазаруване сме задали тези въпроси, за да дискутираме с нашите участници в срещата на 17 декември. Кои са елфите? Като се замислим кой произвежда всичките тези продукти, в масовия случай е работната ръка от третия свят. В повечето случаи е използван детски труд. Затова отговорният потребителски избор зависи от всеки човек."

Разумното потребление е залегнало в една устойчива инициатива на фондация "Екоцентрик". По проекта "Консумувай" работиха през тази година заедно с младежи от 6 града в страната, сред които и Враца.

СнимкаДвама братя от село Дългоделци, община Якимово, отглеждат 9 понита. Попаднахме случайно на тяхната ферма докато пътувахме в региона. Намира се до изхода на село Дългоделци, в посока Долно Церовене и е точно край пътя.

"Понитата са декоративни кончета. Те са елитни, по между другото. Мъжкото е от цирк. Гледаме ги от 3 години. Имаме 7 възрастни и 2 бебета. Един приятел ни ги донесе. Те са за атракция за децата и всички други, които обичат животните. Много хора спират", разказаха Иван и Ефрем Николови. Във фермата си гледат още: декоративни прасета, зайци, пауни, наред с кравите, овцете, конете и кокошките.

Понитата са изключително кротки и дружелюбни, свикнали са с хората. Направен им е навес, там спят и се хранят. Охраняват се обаче от кучета. Свободно се разхождат и пауните, защото за тях не е проблем да излетят от ограждението, но хубавото е, че не напускат района на фермата. Ако имате път в региона, може и вие да спрете и да се полюбувате на декоративните животни и птици.  

Как може да подкрепите крепостта "Баба Вида" в кампанията "Чудесата на България"- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40