Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да снимаш Коледа

20
Снимка: Светла Лозанова


Видинчанката Светла Лозанова е гост в "Цветовете на деня" на Коледа. Коя е тя?

Няколко случайни факта за нея:

Тя е медицинска сестра в зъболекарски кабинет от 20 години. Сигурно затова знае, коя усмивка е най-красива;

Тя е направила монтажа на видеото на "Балада за Видин", песента на учителя Красимир Михайлов, a видеото е на Драго Илиев (www.foto-drago.com).Направила го е абсолютно безплатно, с много вкус и любов. Сигурно затова нещата й се получават с лекота;

Тя умее да снима живота! Този, който е цветен – когато прави семейни снимки по Коледа. И този, черно-белият, когато фотографиите й ни натъжават, но и провокират да бъдем по-добри– тогава пред обектива й застават самотни възрастни хора от Северозапада… Сигурно затова усетих, че има добро сърце;

Тя не работи с фотошоп. Сигурно затова снимките й са естествени, живи и истински.

Тя работи с "топли" хора, както нейната приятелка фотограф Грасита. Затова на снимката хората са показани в най-добрата им, най-топлата и истинска светлина.

Снимка: Светла Лозанова"Медицинска сестра съм, това е моята професия от 20 години. А от 10 години фотографията, видео монтажът, видео заснемането се появиха в моя живот – като хоби, на което се отдадохме заедно със съпруга ми." От 13 години работи в кабинета на д-р Първулова, която е стоматолог-хирург:

"И се получава много интересен контраст, защото в кабинета идват пациенти със страх, а във фото студиото- с усмивка. Но да кажа, че след това от кабинета се излиза с усмивка, като човек е преодолял страха си и сме свършили съвестно работата си. Това е моето ежедневие."

Какво е да снимаш Коледа?

"Страхотна емоция, това е моя мечта от години. Преди 4 години тръгнах с една мечта, вложих и последните си пари, детето ми остана без подарък за Коледа, но се оказа, че осъществих мечтата на друг, затова реших да сложа край и да започна отново. Избрах месец декември за това ново начало, тогава отворих собствено студио и сега правя това, което аз искам, така както аз го чувствам."

Една мини Лапландия– това е студиото на Светла. Идеята й е да прави тематични снимки на обичани празници, да улавя празничния дух и традициите. И понеже не ползва фотошоп, при нея всичко е истинско- подаръците, елхите, играчките, шишарките…

Снимка: Светла Лозанова"Много е приятно. Наскоро заснех шестчленно семейство- двама родители с четири деца. Милите… стана приказна фото сесия, явно хората са имали нужда от подобно нещо. Много се забавляваме, слушаме коледни песни, хапваме курабии. Децата сами избират как да подредят декора. Това е магията, топлината и щастието на Коледа!"

Как засне видеото към "Балада за Видин" на Краси Михайлов?

"Краси е един прекрасен творец, който аз много уважавам. За един ден заснехме кадрите в Градската градина, намерихме статисти, за една нощ монтирах. Така почувствах нещата, това е песен за града ни и заслужава да бъде филмирана. Аз съм свидетел, колко много се радват на това клипче видинчани, живеещи в чужбина и съм щастлива, че имам участие в това дело! Ще продължим да работим с Краси."

Накрая тя отново говори за приятелите си:

"Около мен са много стойностни хора, наричаме се "Видинчаните". Направих и такава група във Фейсбук."

Светлина, топлина, любов – това е всичко, от което имаме нужда в живота. Останалото е суета…


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40