Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Очаквам "най-ценния подарък" за рождения си ден

| обновено на 24.12.15 в 18:37
Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

На пресконференция в Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква днес като резултат от заседанието на Централния съвет на ДПС да получи "най-ценния подарък" за рождения си ден и отправи апел към заседаващите да не потъпкват човешкото си достойнство. Той не говори открито за оставка, но от изявлението му се разбра, че очаква такава:

Да си подам сам оставката би означавало съгласие с основните мотиви, аргументи, с които ми се иска. Не, аз не съм съгласен с политическата оценка, че пронатовска декларация е политическа грешка. И по тази причина актът на подаване на оставка би се възприел като израз на съгласие с този мотив.

Местан посочи, че ще продължи да работи за идеите на Движението като партия с евроатлантическа ориентация.

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан, като не отговори дали през последните дни е бил в резиденцията на турския посланик.

На въпрос на "Хоризонт" дали смята, че е в ход разцепление на ДПС, Местан отговори, че ще продължи да работи за идеите на движението като партия с евроатлантическа ориентация. Протурска или пронатовска е политиката на ДПС, това беше един от въпросите на брифинга:

Аз не смятам, че пронатовска политика на ДПС може да се сведе до протурска, освен това не виждам нищо противоестествено, дори смятам, че е задължително всяка страна членка на НАТО да прояви евроатлантическа солидарност, с която и да е друга страна, членка на НАТО, в случая с Турция.

Според Местан, най-лошият сценарий за ДПС е да се върне към мита за скритата проруска партия. Това е пагубно връщане назад, каза той.

Централното ръководство на ДПС ще заседава от 13,30 часа, съобщи ръководителят на пресцентъра на партията Велислава Кръстева. Тя уточни, че съветът се събира по правилата, записани в устава на партията. Кръстева обаче не отговори на въпроса къде е лидерът на партията Ахмед Доган или какъв ще бъде дневният ред на заседанието.

 За такова съвещание се говори от няколко дни след направеното преди дни остро изявление от почетния председател на партията Ахмед Доган. В него той отправи критики към лидера на движението Лютви Местан и заяви, че ДПС трябва да се поднови. Доган определи и като гаф декларацията, прочетена от Местан в парламента след свалянето на руския бомбардировач, в която той подкрепи позицията на Турция.

Местан коментира и информациите, че е бил в турското посолство и е внесъл секретни документи:

Разбрах, че тези дни съм влезнал в резиденцията на едно посолство, като в куфари съм носил копие от договорите за ремонта на МИГ-29. Елементарно е да се провери, дали господин Местан е проявил любопитство. Уверявам ви, не.

19 години не позволих да падне и прашинка върху публичния образ на Ахмед Доган и винаги съм бил коректен с него, каза Местан и завърши с фразата: Свободата, Санчо, е велико нещо!
Лютви Местан ще остане тези дни в района на Кърджали и ще участва в честванията, организирани от ДПС, за годишнината от събитията по време на смяната на имената на българските турци:
Тук съм, няма да бягам, ще съм в непрекъснат контакт с медиите и ще коментираме събитията.

В проявата в Кърджали участваха кметовете на Джебел и Ардино и четирима депутати от ДПС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!