Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ние не наследяваме земята от нашите деди, а я вземаме назаем от нашите деца" /индианска поговорка/

За да цениш живота, трябва да си тръгнал от простите, безценни неща. А какво по-просто от това- да разберем и да не забравяме, че Земята е тази, която ни храни...

Снимка: Светослав Цветанов
Дни преди края на 2015 година, екологичното сдружение "За земята" обяви конкурс за есе на тема "Ние не наследяваме земята от нашите деди, а я вземаме назаем от нашите деца".

"Тази поговорка много правилно илюстрира какво би следвало да е отношението на хората към земята, а именно, че това не е просто една даденост, а е нещо, за което трябва да се грижим и тези грижи да бъдат в дългосрочен план... Именно децата ни ще берат плодовете на това, което правим ние сега със земята, затова и решихме да дадем това заглавие за конкурса, за да подскажем този тип мислене..."-
каза Ивайло Попов от екологичното сдружение.

Участниците в конкурса могат да пишат по четири теми:
1. Внос и употреба на генетично модифицирани фуражи в България - изнасяне на проблемите в други страни;
2. Земеделие и климат - проблеми и решения за устойчиво развитие;
3. Как си представяте изхранването и ежедневието си при евентуален колапс на екосистемите и недостиг на горива и храни след 15 години;
4. Заграбването на земя: пречка пред бъдещите поколения.

"Всяка една от темите има потенциал да допринесе за едно по-устойчиво бъдеще на нашето земеделие... Участниците ще трябва да обяснят своето виждане за  връзката между тези въпроси и развитието на света, както и отношението между икономическото развитие и земеделието."

Ивайло Попов припомни, че 2015 година е обявена за година на развитието:

"Под развитие трябва да имаме предвид много фактори- не само икономическото развитие... Хората трябва да обърнат внимание не само на финансовото си състояние, но и на много други важни неща- средата, в която живеят и процесите, които текат около нас... Така хората ще са щастливи и ще водят един пълноценен живот!"

Конкурсът е част от европейската кампания на неправителствени организации "Да си върнем земята за хранителна независимост". Целта е да се повдигне въпроса за отношението между изхранването, земеделските политики и развитието.
Доколко регионалните проблеми са изолирани или са част от проблемите по света, как земеделието влияе на климата- чуйте интервюто.

Крайният срок за изпращане на есетата е 6 февруари, за победителите има и "зелени" награди, като например- тридневно посещение в екоцентър, книги за пермакултурата, пълна кошница с екологично чисти храни, произведени у нас.
Условията за участие в конкурса са поместени на сайта на сдружение "За земята"- вижте ги тук

Снимка6 мерки за укрепване на системата за контрол на качеството на кравето сурово мляко от 2016 година изготви страната ни, посочват от Българската агенция по безопасност на храните. Благодарение на това няма да се допусне ограничаване на достъпа на български млечни продукти на европейския пазар. Ще бъдат актуализирани българските нормативни актове, за да се осигурят условия за адекватна оценка на млечни говедовъдни ферми в България; ще бъде разработена  стратегия  за  лабораторен  анализ  на  резултатите  от изпитването на млечните проби; ще се промени настоящата система за вземане на проби за сурово мляко; ще бъде актуализирана ВетИС системата в агенцията по храните; ще бъде извършена и повторна проверка на фермите за краве мляко, за да се гарантира, че млечните продукти, които се пускат на пазара на ЕС отговарят на европейските изисквания; ще бъдат направени официални проверки на всички млекодобивни стопанства, млекосъбирателни пунктове в населените места и на изкупвачите на сурово мляко за спазване на националното законодателство и това на ЕС; до 2017 година ще бъде извършен и поетапен преглед на млечните ферми у нас.

На фона на информацията от последните дни, че 20 хиляди тона от произведеното в България сурово мляко не отговаря на европейските изисквания, говедовъди от страната изпратиха писмо до министерството на земеделието и храните, с 15 конкретни искания, предложения и питания, които целят да се намери решение за излизане от кризисната ситуация в млечния сектор. Повечето предложения включват редица анализи- за себестойността на млякото у нас, за използването на сухо мляко и растителни мазнини в  млекопроизводството; за реализирането на животните за месо; за това- кой модел ферма е най-добър в момента за България... В писмото се посочва, че месодайното говедовъдство у нас съществува само като понятие, затова и трябва да се предприемат мерки за неговото създаване.

"Не можем с 2-3 хиляди чистопородни животни да говорим за месодайно животновъдство. Асоциациите трябва да започнат един контрол, за да се следи прираста... Трябва и науката, и икономистите да се намесят, за да не стане така, че фермерите ни са отново излъгани и изведнъж да стане така, че да нямаме нито месодайно, нито млечно животновъдство... Фермерите трябва да променят и начина си на мислене, отсега трябва да си направят добри проекти, с нормални инвестиции, да се нагаждат на пазара, защото след 2020 година субсидиите ще бъдат намалени до минимум- дотогава трябва да стъпят на краката си и предприятията им да са готови, в противен случай- по-добре отсега да ликвидират производството си!"- каза  Михаил Михайлов- изп.дир. на Националния съюз на говедовъдите у нас.

През март ще бъде поставено началото на селия от курсове за мениджъри на ферми. Поканени са лектори от Германия, а в първата сесия ще участват 16 фермери, за да разберат как в Европа говедовъдите решават проблемите си. Чуйте целия разговор с Михаил Михайлов в звуковия файл.

СнимкаИскаме или не, напоследък нещата не са такива, каквито изглеждат... Уж е зима, а температурите пролетни... Уж през декември пчелите зимуват, а те-излезли да събират прашец от цъфналите вече кокичета... Уж е време за почивка на пчеларите, а те са в пчелините... там бе и Петя Иванова от оряховското село Остров, която от 2 години оглавява Националния съюз на жените пчеларки. И за нея всичко, което се случва, е твърде необичайно:

"Всяка една топлина изкарва пчелите навън. Хубаво е, че има цъфнали цветя- пчелите събират много прашец, но пчеларя не трябва да разчита на това, а да ги подхрани, защото е престъпление пчелите да умрат от глад... Необичайно е и това, че още отсега се наблюдават празни кошери- най-вероятно и заради акара..."


Годината за пчеларите бе сравнително добра, с добри добиви от мед и изключително високо качество на меда. Заради голямото предлагане обаче и цената е по-ниска- това е и един от проблемите на пчеларите тази година:  

"Няма как държавата да се намеси в търговията, това е пазарна икономика- предлагането определя цената... Освен това, у нас се внася голямо количество мед, нищо, че българският е най-качествен..."

Здраве в семействата, силни пчелни семейства, много мед, високи добиви и повече инициативност за сдружаване на целокупното българско пчеларство- това е пожеланието за новата година от Петя Иванова- председател на Националния съюз на жените пчеларки към всички от бранша.

Към земеделските производители своя поздрав отправи и Валя Владимирова- студентка от Видин, бъдещ агроном:

"Пожелавам им успех, добри добиви и добра печалба- всичко, от което имат нужда, но никога да не забравят, че трябва не само да използват земята, а да я уважават и ценят, защото тя ни храни!"


От екипа на предаването Ви пожелаваме:

През Новата година да са ви пълни хамбарите и кошарите, да ви е руйно и пенливо виното, да ви е пълна и сладка трапезата!
Новогодишната ви нощ да е пълна с емоции. Танцувайте, пейте, обичайте се- правете всичко, което ще ви достави удоволствие!
Помнете, че не е важно къде ще посрещнете Нова година, важното е с кого- а Радио ВИДИН се грижи за това да се чувствате добре, където и да сте, с когото и да сте...
Догодина, до амина!
Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53