Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече туристи посетиха забележителностите във Видинско през 2015 година

Снимка: Радио Видин

Туризмът е един от приоритетите, заложени в Областната стратегия за развитие на Видинска област. За община Белоградчик той е и водещ отрасъл. Затова местната власт се стреми да развива различни видове туризъм, каза заместник кметът Росен Младенов и добави:

"Община Белоградчик, заедно с туристическия бизнес, се стреми да развива исторически, селски, културен, еко туризъм. Собствениците на къщи за гости в село Стакевци предлагат и т. нар. алтернативен туризъм - езда на коне, стрелба с лък, оцеляване в дивата природа... Забелязва се тенденция всяка година да се увеличават туристическите агенции и туроператори, които проявяват интерес за посещение на обектите в община Белоградчик. През цялото лято на 2015 година работихме с нов туроператор от Словакия, който води немски туристи. Стремежът на общинското ръководство от няколко години е подобряване на туристическата инфраструктура и информационното обслужване на туристите. Считам, че с общи усилия - на общинската администрация, на собствениците на местата за настаняване и хранене, хотели и заведения, можем да постигнем по-добро обслужване на гостите, защото може би най-добрата реклама е тази от уста на уста."
Снимка
Ръст на посещенията в културно-историческите обекти в Белоградчишко през 2015 година отчете Росен Младенов:

"Активният туристически сезон тази година отбелязва значителен ръст при посещенията от круизните кораби по река Дунав. Последните данни от края на ноември сочат, че при посещаемостта на културно-историческите обекти се забелязва ръст. Общо обектите са посетени от 89 387 души, от които 63 854 българи и 25 533 чужденци. Най-голям интерес има към крепостта "Калето"- 58 044, следвана от пещера "Магура" - 29 000, Природонаучния музей - 1174, Исторически музей -625 и Художествена галерия - 490. За сравнение за същия период на миналата година общо посетителите са били 74 523."
 

За половин година пещерата "Венеца" край село Гара Орешец, община Димово, успя да се утвърди на туристическата карта на региона. Около 30 000 души са я посетили от отварянето й на 1 юни досега, разказа екскурзоводът Евтима Георгиева:

"Интересът към пещерата е много голям, над 30 000 души за близо половин година. Идват и чужденци, последните бяха от Китай, от Южна Корея имахме, от Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния, САЩ. Посетителите казват, че няма друга такава пещера в България. Много я харесват. Като влязат в някоя зала, казват, че все едно влизат в приказка. Идваха и пещерняци, които също определиха пещерата като една от най-красивите в България и тук, в нашия регион. Пещерата е открита през 1970 година... Страшно е богата на образувания, не е както в другите пещери да има по 1-2 сталактона..."
Снимка


След облагане с ДДС, цените за вход във "Венеца" са повишени. Билетите за възрастни са по 4,80 лева, за пенсионери- 3,60, за ученици- 2,40 лева. За решаване през следващата година остава проблемът с електрозахранването на обекта. В момента ток се осигурява с помощта на генератор.

181 круизни кораба са акостирали на видинското пристанище през годината. Пасажерите на около 70 от тях са посетили крепостта "Баба Вида". Поради краткия си престой - около 2 часа, останалите посетители са запазили впечатления само от центъра на града. Въпреки това, официалните данни сочат, че повече туристи са посетили историческите и културни забележителности през годината. Най-атрактивният обект е символът на Видин - крепостта "Баба Вида", каза старши експертът по туризъм в Община Видин Цецка Цокова:
Снимка
"Тази година броят туристи, преминали през нашия град, е малко по-голям в сравнение с 2014 година. Броят на туристите, посетили символа на нашия град - средновековната крепост "Баба Вида", е 31 300. Преобладаващата част от тях са българските туристи, но има посещения и от чуждестранни туристи. Има и такива от много далечни дестинации. Те пристигат с круизните кораби по река Дунав. Такива дестинации са Канада, Австралия, САЩ. Любопитен е и фактът, че има и засилен интерес от скандинавските туристи, които също пристигат с тези кораби. Може би преобладаващ е делът на германските туристи, но също има и италиански и австрийски. От чуждестранните туристи, но направили индивидуални посещения, преобладават сръбските и румънските туристи. Това е съвсем обяснимо заради географското положение на нашия град. Към индивидуалните туристи има и гости от Македония, които са проявили интерес към културно-историческото наследство на нашия град... Надявам се, че новият туристически сезон ще бъде по-успешен, така да вървим по една възходяща линия. Това, което е новото, ние ще покажем, когато се открие новият туристически сезон. Това ще стане в навечерието на пролетта."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40