Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова пералня от кампанията "Капачки в действие" за деца от Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Подарък за Нова година получиха младежите от Преходното жилище в гр. Белоградчик научаваме в "Еко Свят" днес. Говорим и за приоритетите в работата на фондация "ЕкоЦентрик" през тази година. Членовете на Спелеоклуб- Мездра организираха посрещане на Нова година и Дядо Мраз с тролей. Още в първите работни дни кметове на общини от Видинска област проведоха среща в Министерството на околната среда и водите във връзка с предстоящото разширение на главен път Е- 79.

Най-празничният месец в годината- декември изненада приятно настанените младежи в Преходното жилище в град Белоградчик. От фондация "Идея в действие", които са инициатори на кампанията "Капачки в действие", обявиха, че че имат събрани не един, а цели два нови тона капачки в зелената благотворителна кампания "Капачки в действие".

"С парите от единия тон е купен нов електроуред, който отива в Белоградчик. От господин Николов, който е директор, разбрахме, че имат нужда от нова пералня. За месец и половина- два събрахме двата тона и вече сме на път да имаме реализиран и 16-и", каза Ива Колева от фондацията.

Все повече хора научават, че това е кампания, която е достъпна за абсолютно всеки и на това се дължи популярността й. Цяла България събира пластмасови капачки и това дава видими резултати. Радио ВИДИН също се включи в кампанията. Основният инициатор е колегата Цецка Михайлова. И въпреки, че редовно събираме капачките, оказа се, че не е толкова лесно да се събере сериозно количество. Това, обаче, не ни отказва, защото идеята си заслужава- още един Дом за деца да получи желания уред.

Николай Николов с новата пералня за преходното жилище в Белоградчик; Снимка: Иванка ПетроваС директора на Преходното жилище в Белоградчик Николай Николов се срещна сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Преди празниците разбрах от Радио ВИДИН за фондацията, която събира пластмасови капачки, периодично от средствата, които събират правят дарения. Нашата пералня, откакто е открито Преходното жилище, два пъти е ремонтирана вече и имахме нужда от нова пералня. Писахме на фондацията и те ни отговориха, че ще се уредят нещата. Сега от януари месец ще увеличим капацитета от 8 на 12 деца, така че повече ще имаме за пране и пералнята ни е необходима. Благодарим на фондацията за тази подкрепа", каза Николай Николов.

Това е вторият уред, който идва в социален дом за деца от Видинска област. С предишния бяха зарадвани обитателите на Защитено жилище "Надежда" в град Брегово. Те се радват на нова печка, освен това също активно събират и предават капачки.

СнимкаСреща с кметове на общини, през които минава път Е-79, който ще се ремонтира от Агенция "Пътна инфраструктура", се проведе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На заседанието участваха представители на местната управа във Видин, кметът на Димово, представители на Грамада и на Макреш, кметът на Ружинци.

"В МОСВ заседава първото заседание на Висшия експертен екологичен съвет на Министерството. На това заседание трябваше да разгледаме документацията по оценка на въздействието върху околната среда върху инвестиционното предложение за модернизацията на път Е- 79 в три участъка: Видин - Димово, Димово- Бела - Ружинци и Ружинци - Монтана. Това е път, основна транспортна линия, свързваща България с Европейски коридор №4", каза Александър Александров, кмет на община Ружинци.

Касае се за реконструкция на около 95 километра в тези три проектни участъка. Платната за движение ще бъдат 4, с ленти за спиране. Предвидени са мостове и други пътни съоръжения.

"На възложителите са определени показатели, по които трябва да се работи. Например, не могат да мият машините в реките. Запазване на редките видове растения и животни. Ще се направи обход на терена, за да се види костенурки, лалугери и други защитени животни дали ги има в районите, в които ще се извършват строителните дейности. Ще бъдат направени площадки за съхранение на строителните отпадъци и на техниката", допълни Александър Александров.

Снимка: фондация ЕкоЦентрикЕкипът на фондация "ЕкоЦентрик" активно работи с млади хора с цел възпитаване на екологична култура. Голяма част от дейността им е в Северозападна България и по- точно в регион Враца. Казват, че все повече хора се вълнуват от устойчивото развитие и развитието на гражданското общество.

"2015 година за нас беше изключително ползотворна и приключенска година. През 2016-а ще обираме плодовете от работата през 2015 година. Ще стартираме сайта на мрежата "Златен орех" за качество на неформалното образование. По образователната програма за отговорно потребление "Консумувай" очакваме да ни гостуват младежи от Германия, които са обучители по тази програма. С тях ще проведем работилница за практически дейности, които оставят добър пример за отговорно потребление. Ще гостуваме в новия младежки лагер във врачанското село Очин дол", каза Христина Банчева от фондацията.

Снимка: Спелеоклуб- МездраЗа втора година Спелеоклуб Мездра организира посрещане на Нова година и на Дядо Мраз на центъра в града, минути след полунощ. Двамата се спуснаха от покрива на хотела с тролей- това е техника на алпийската спелеология.

"Това го правихме по-миналата година и сега малко го поукрасихме. Пуснахме ги от хотела с тролей- при спасителни акции се използва. Пред Съвета има едно дърво и ги спуснахме от хотела до дървото. Преди това направихме една тренировка. Изчакваме речта на кмета и тогава го направихме", разказва председателят на спелеолозите Ангел Цветков.

Идеята за атракцията е дошла след организирано благотворително спускане преди година в подкрепа на лечението на местно момиче. Сега се радва на интерес от жителите на Мездра, но засега в спускането с тролей участват само членове на клуба. През 2012 година, когато бяха чествани 30 години от основаването на клуба също имаше подобна проява, в която се включиха смелчаци, които не се страхуват от височините, разказа Ангел Цветков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40