Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресия, апатия и зрелища- това ли сме ние?

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Необяснима агресия доведе до смъртта на 18-годишно момче вчера в центъра на Враца, посред бял ден, пред очите на десетки врачани. Днес това може да се случи в твоя град, а утре на твоята улица, пред твоите очи или с теб. Какво се случва с нас и може ли един клаксон да е причина да отнемеш човешки живот? Защо агресията стана част от живота ни, част от нас? И толкова ли свикнахме с нея, че да можем да я приемем като зрелище, когато не ни касае лично? И вие ли се питате това? Ако очаквате отговори - те няма как да дойдат от друго място. Отговорите са във всеки един от нас. А дали искаме да сме честни със себе си? Тази вечер във Враца се проведе мълчаливо бдение, направете си свое и останете насаме с мислите си, с въпросите и с отговорите си.

Какви са причините за агресията в българското общество? Мненията на видински граждани записа Пламен Коцев:

"По принцип българинът е агресивен- напрежението, безработицата, безпаричието- всичко това поражда агресия към хората... Бих се намесил, ако видя нещо нередно, няма значение дали насилникът е по-силен от мен... Българинът е много беден, затова е и агресивен... От злоба, завист, от немотията... Как можаха да убият това дете... Ако видя, че нещо такова се случва, няма да се намеся, защото ме е страх, но забележка бих направила... Агресията е въпрос на лично самоосъзнаване, ако стана свидетел на нещо такова- бих се намесил, ако има смисъл...", коментираха темата видинчани. В звуковия файл чуйте цялата анкета.

Психологът и педагогически съветник в СОУ "Любен Каравелов" във Видин Мария Митева коментира в "Цветовете на деня" поредния жесток случай на агресия. С нея разговаряхме и за това какви са причините за агресията и как може да бъде спряна тя.

"Това е един пореден акт на насилие, на който ставаме свидетели. За съжаление, в последно време тези случаи зачестяват. Все по-често, като че ли хората започват от много дребни дразнители да предизвикват в себе си гняв, който е необуздан, агресия, която, за съжаление, във вчерашния случай е довела до фатален край. В крайна сметка един клаксон от автомобил не би трябвало да доведе който и да е до такава форма на жестокост. Още повече- двама зрели мъже, на по 30 години, нападат едно момче на 18 и смятам, че такъв акт на жестокост е неоправдан... Във вчерашния случай говорим за особен вид жестокост... Смятам, че агресията в малките населени места се дължи на това, че агресорите всъщност смятат, че са безнаказани, че това, че те вилнеят по този начин, няма да се отрази на тяхното бъдеще и тук опираме до въпроса по какъв начин институциите се намесват в едни такива проблеми. За съжаление отговорите са доста тревожни... Агресорите се разпознават по поведенческите реакции, характерно е, че те са склонни да бъдат доминиращи, т.е. имат потребност да бъдат лидери, те са импулсивни, не изпитват страх от конфликти, не изпитват страх от директния сблъсък и неслучайно техния праг на чувствителност е по-осезаем. Емпатията при такива хора е по-слабо развита, те рушат човешката идентичност, доминират над жертвата, агресорът иска да властва и поставя жертвата си в подчинена позиция. Това го прави силен и той храни душевността си по този начин... Агресията не може да бъде спряна от днес за утре. Трябва да контролираме себе си, когато усетим, че сме гневни, когато усетим прилив на ярост, е добре да започнем да контролираме дишането си, да започнем да усещаме тялото си. От друга гледна точка агресията е феномен, за който трябва да се говори. От ранна детска възраст да се дават алтернативи на агресивното поведение и това е утвърждаващото поведение, в което децата изразяват собствена позиция, ненакърнявайки позицията на своя опонент. Хубаво е да се научим да се изслушваме, да говорим повече, да решаваме конфликтите си по вербален начин и когато е налице негативна проява, да акцентираме върху самата проява, а не да даваме оценка за личността и качествата на човека."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40