Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За птиците през зимата

Снимка: Полина Тодорова

В предаването "Еко Свят" говорим за предстоящото преброяването на водолюбивите птици. Защо е важно да следим тяхната численост? Деца от Мездра се включиха в кампанията "Зрънце любов" за зимно подхранване на птици. И още- кои пещери ще картират спелеолозите от Мездра? Защо една година след като спечели конкурса "Дърво с корен" за чинара от видинското село Арчар не са предприети никакви мерки за подобряване състоянието на дървото.

От 15-и до 17 януари Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. В България то се организира за 40-и път. Целта е да бъдат посетени всички влажни зони и да се съберат данни за зимуващите водолюбиви птици.

"Голяма част от тези птици са защитени, някои от тях в световен мащаб и затова е важно да следим тяхната численост. Сформирали сме 42 екипа с над 200 участници. Лично мен ме радва фактът, че голяма част от хората са младежи. Това преброяване се извършва в над 100 страни от Европа, Близкия Изток и Африка", каза Свилен Чешмеджиев от организацията.

СнимкаЗа трите дни на преброяването ще бъдат посетени над 25 000 влажни зони. Ще се броят зимуващите водолюбиви птици от видовете: червеногуша гъска, белочела гъска, тръноопашата потапница, къдроглав пеликан и други.

Доброволците ще имат възможност и за странични наблюдения върху грабливите птици, за които се събират данни. За територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Монтана преброяването ще се осъществи от съвместен екип, включващ представител на Природонаучен музей към БАН и експерт от Инспекцията. Ще бъде обходен язовир "Огоста", както и течението на река Дунав, съобщават от екоинспекцията. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици в язовир "Огоста" ще се извърши в: устията на реките Бързия (при с. Боровци), Златица (при с. Калиманица) и Огоста (при църквата на с. Живовци), стената и гребната база на язовира, западна и източна страна на полуостров "Расника". Ще бъде извършено и наблюдение по поречието на река Дунав, тъй като екоинспекцията в Монтана отговаря и за територията на област Видин - от с. Връв в община Брегово, до град Лом.

Ученици от 5 клас на СОУ Иван Вазов, гр. Мездра се включиха в кампанията на БДЗП "Зрънце любов". Василка Коловска, член дружеството от Мездра разказа за събитието, което е организирала за децата пред сътрудника ни Петко Котларски:

"Кампанията се изразява в това, зимните месеци, когато има сняг, да помагаме на градските птици да откриват храна. Поставят се хранилки със суров слънчоглед. Гости на тези хранилки са предимно синигери и врабчета, но в Мездра вече от няколко години се срещат: щиглец, черешарка и тази година на една от хранилките кацнаха чучулиги. На децата изнесох беседа за градските птици и как зимата те срещат трудности с откриването на храна. Показах им определители за птици и на тях им беше интересно."

Снимка: БДЗПДецата са изработили сами хранилки от пластмасови шишета с помощта на поялник. Хранилките са поставени на дървото в двора на училището в близост до парка.  

"Интересно беше, защото децата бяха преки участници. Идеята е те да бъдат съпричастни към опазването на природата, към опазването на птиците от нашия регион и най- вече да се приучат на любов към природата. Децата получиха и сертификати за участие в кампанията", каза директорът на СОУ "Иван Вазов" в Мездра Мариела Горанова.

Това е седмото издание на кампанията "Зрънце любов" за зимно подхранване на птици, организирана от Българското дружество за защита на птиците. В нея може да участва всеки. Нужно е само да сложи хранилка за птици на балкона, пред блока или в парка, да я пълни редовно със слънчоглед и да я отбележи на интерактивната карта, която може да намери на сайта на БДЗП.

Снимка: Българска федерация по спелеологияСпелеоклуб Мездра ще участва през тази година в две от планираните прояви в календара на Българската федерация по спелеология. Едната е изследване на района на село Радейна в Сърбия, а другата е национална експедиция в района на селата Кален и Цаконица в община Мездра.

"Започнахме от 4-5 години да изследваме този край. Последната година успяхме да привлечем и двама професори, освен д-р Петър Берон, за да може да се изследва цялостно регионът. Това ще бъде септември месец. Юли месец имаме заложена една национална експедиция тук в района на Кален- Каконица. Имаме и една международна експедиция, в която участват наши членове. Миналата година бяха в Австрия, в района на Алпите. Подготвяме си кадри. Провеждаме и курс за начинаещи спелеолози. Миналата година 6 завършиха, които ще бъдат приети на отчетно- изборното събрание", каза председателя Ангел Цветков.

Тази година курсът за спелеолози ще започне пролетта, вероятно през април. Повечето от кандидатите са младежи. Членовете на Спелеоклуб Мездра са 34.

СнимкаПовече от година, откакто чинарът от видинското село Арчар спечели националния конкурс "Дърво с корен 2014" не са предприети никакви мерки да се изпълнят поне част от препоръките на фондация "Екообщност" (организатори на конкурса) за подобряване на състоянието на дървото. Организаторите на конкурса са направили оглед и са изготвили препоръки, които са изпратени до кметството още през месец май 2015 година. Връчили са и ваучер, който е за мерки по облагородяване и естетизиране на пространството около чинара. Потърсихме новия кмет на село Арчар Венелин Атанасов и попитахме кметството ще изпълни ли препоръките.

"Има полагащи се средства, с които да се вземат мерки по облагородяване на пространството около чинара. Това включва поставянето на дървени ограждения, информационна табела, около дървото да има достатъчно широко пространство. Чакаме да се оправи времето и съм поел ангажимент да се направи ограда около дървото. Ще се стремим да го направим от естествени материали", каза Венелин Атанасов.

В чинара има голяма хралупа, която в най-близко време трябва се затвори, за да не загние дънерът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40