Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уличното осветление на село Гъмзово - тук-там

Авария остави без улично осветление квартали на село Гъмзово

4
Снимка: Пламен Генчев


Проблем с уличното осветление мъчи жители на село Гъмзово, община Брегово. Пред екип на Радио ВИДИН те обясниха, че в някои квартали лампите не светят от края на декември, вечер е тъмно като в рог и това води до увеличение на кражбите. Най-сериозен е проблемът за живеещите край околовръстния път, по който минава трафикът от и за ГКПП Брегово и често стават катастрофи. 


"Няма улично осветление, откакто стана аврия през нощта. Едни имаха ток на една фаза, при нас ток нямаше. Комшията имаше на една фаза, обади се на централното енерго и казаха, че е от трафопоста, не е от подстанцията. Тук ние сме на края и кражби се правят, на два пъти ми разбиват мазето. Друго е, ако има осветление. А и сме международен път тук. Катастрофи стават постоянно. Преди една седмица стана катастрофа, една кола с момчета се ударили в тир. Като ходя в София навсякъде всичко свети. А тук при нас, в Гъмзово, и изобщо в Северна България имаме през три-четири стълба осветление и не се поддържа. Недостатъчно е уличното осветелние... Вечер се придвижваме със страх, прибираме се към 17,30 часа със страх. Оттук минава главинят път от и за Брегово. Много пъти са ставали катастрофи точно на този завой в посока Видин. Даже никакви мерки не се предприемат и за това... Има осветление, но не свети навсякъде. На горния път - околовръстния, нито една крушка не свети. Завчера стана катастрофа и сега се прибират хората в тъмница. Тук, в центъра, свети, тук - не свети, нагоре има. Пълно е с кражби. Онази нощ дошли едни софиянци на гости и им разбили колата, взели акумулатора, всичко... Улично осветление има тук-таме. Моята улица е в окаяно положение- няма нито крушка, нито асфалт... Едва мога да се измъкна с колата от вкъщи. Имам две внучки, които учат в Брегово. Сутрин ги изпращам с прожектор... По принцип има осветление, но не трябва да има над всяка къща осветелнеие- не е нормално."

СнимкаСпоред Закона за устройство на територията външното изкуствено осветление на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти - публична общинска собственост, задължително се осигурява от Общината с цел създаване на условия за безопасно нощно движение, както и на подходящ нощен облик на населените места. Ето защо потърсихме кмета на община Брегово Милчо Лалов.

"За конкретния случай имам точна информация. Имало е аварии в два трафопоста и те са отстранени от Община Брегово. След това възникват други аварии, за които никой не ни уведомява. Това се установява снощи /13 януари/, когато изпратих специалистите от общинската администрация да извършат преброяване и установяване на светещите и несветещите тела  на територията на село Гъмзово. Трябвало е кметът да уведоми Общината своевременно, той това не го е направил и вследствие на това една част от кварталите на Гъмзово са останали без улично осветление. Сега в момента специалистите са там и предполагам, че днес, 14 януари, най-късно утре до обяд, осветлението ще бъде възстановено. Моите специалисти са видели какъв е проблемът, закупени са необходимите резервни части, в момента ги монтират", заяви Милчо Лалов.

СнимкаОколо 750 са светещите тела в населените места в община Брегово. За да е нормално осветлението на улиците и обществените места, са необходими 1800 светещи тела, е установило предпроектно проучване във връзка с кандидатстването на Общината по програмите за енергийна ефективност.

"Това състояние на уличното осветление не е достатъчно, за да кажем, че сме решили проблема. Непрекъснато залагаме средства в бюджета, правим това, което е по нашите възможности и ще продължим да кандидатстваме по европейските фондове за подобряване на уличното осветелние - една много чувствителна тема за нашите избиратели, които искат някаква сигурност. Тази сигурност ще я подсигурим именно и чрез това улично осветление. Не сме се примирили, непрекъснато го подновяване, но това не е достатъчно. Не сме решили проблема до край", призна кметът на Общината.

Потърсихме и кмета на Гъмзово Любослав Ангелов, който ни каза, че жител на селото го е информирал за проблема с уличното осветление, след като първо подал сигнал до Радио ВИДИН. Кметът уведомил Община Брегово, откъдето изпратили екип за отстраняване на аварията.

Тази сутрин отново говорихме с Любослав Ангелов. Той обясни, че необходимите резервни части са закупени, в момента се разчиства пътят около трафопоста и до довечера аварията може да бъде отстранена. Радио ВИДИН ще продължи да следи случая.

Галерия

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50