Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ски писта в Чупрене?

Летният и зимен туризъм в Чупрене- възможности за развитие на икономиката в региона

7
Снимка: Радио ВИДИН

Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато Търговско-промишлената палата във Видин и общини от областта разработиха стратегии за развитие на туризма. Тогава беше направен план за инвестиции под връх Миджур и бяха предложени две трасета за ски писти. Това даде началото на проучване на възможностите, които предоставя планината.

Архитект Емил Леков, който е проектирал Банско, идва на място в Чупрене и след първоначалния оглед установява, че условията, които предлага планината са добри и че може да се развива целогодишно туризъм, в това число и зимни спортове. Така се стигна до общественото обсъждане в Чупрене на Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур".

"Първоначалната идея за развитие на зимния туризъм не е издържана, тъй като във възможностите и традициите, които съществуват на място, са застъпени летните форми и предимно пешеходния туризъм. Легловата база показва, че туризмът е значително неглижиран- с няколко туристически хижи с десетина легла, не може да говорим за икономически ефект от развитие на туризъм", каза архитект Емил Леков.

Проектните предложения обхващат една част от землището с площ около 500 хектара. Достъпността до общината в Северозападна България има всички недостатъчни на връзките на региона с другите части на страната. Независимо от местните забележителности и дадености, които предлага планината, те са труднодостъпни.

Снимка"В бъдеще е желателно и с усилията на държавата да се мисли за развитие на инфраструктурата, която да доведе туристическия поток", заяви архитект Емил Леков.

Горският фонд е най-голям процент от предвидения терен- той заема 45% от територията на Общия устройствен план. Направени са проучвания на флората и фауната, които са показали, че Фондът е подходящ за различни форми на туризъм. Земеделският фонд е 28% и 26% е защитената местност "Миджур", която е със специален статут.  

"Природните качества на средата в землището на село Горни Лом дават много добри условия за развитие на туризма. За съжаление този ресурс не е използван пълноценно. Той е използван за нуждите на земеделието и основно на дърводобива", каза още архитект Емил Леков.

СнимкаОт гледна точка на темтературите на въздуха условията за целогодишен туризъм също са подходящи, твърдят специалистите. Релефните особености са добра предпоставка за развитие на екотуризъм, познавателен туризъм, планински туризъм, спортен туризъм, любителски фотолов. Наличието на достатъчно водни ресурси ще може да осигурява системата за технологично заснежаване, защото няма да нужда от създаване на изкуствени водоеми. Най- големият проблем е намаляващото население- от 1946 година до 2012 година населението е намаляло от 10 000 на 2000 души, а това поставя много въпросителни върху демографското развитие и икономически активното население, което може да осигури като гръб развитието на каквато и да е икономическа дейност. Демографският ресурс, с който могат да се обслужват туристите е един въпрос, който тепърва трябва да бъде решаван.

Летните форми на туризъм в планината предоставят много възможности. Общата дължина на туристическите пътеки са 11 900 метла. По отношение на летните атракции се предлагат места за въжени паркове, за пикник, за фотонаблюдение. Ако проектът бъде приет, тези предложения трябва да се реализират по индивидуални проекти.

Зимният туризъм в Чупрене не е развит, в региона обаче има такъв- в съседна Сърбия. Условията в нашата страна като надморска височина и задържане на снежната покривка са по-добри, според проучванията на различните агенции. Проектът за ски туризъм в Чупрене предлага 14 трасета, подходящо избрани според наклоните, така че да се осигури възможност за каране на ски от хора с различни възможности. Предвиждат се и 4 учебни плаца за началното обучение, малки влекчета, детски карусел, съоръжения за начинаещи. Основен акцент е системата за лифтови съоръжения, която е предназначена за лятото и за зимата. Три от тях ще работят целогодишно. Основното съоръжение е шестседалково. Предвидено е изграждане на сграда за  администрацията, която ще управлява самата зона, билетен център, медицински пункт на планиската стасителна служба, магазин за спортно и туристическо оборудване, център за наемане на туристически водачи.

Снимка"Към настоящия момент идея за финансиране нямаме. Тепърва ще бъде търсен инвеститор. По европейски проекти това не може да бъде финансирано- нещо, което генерира или носи приходи нито ще бъде одобрено, нито ще бъде финансирано. Имахме миналата година гости от Германия, които проявиха голям интерес. Имахме интерес и от Руска страна. Какво ще се случи само времето ще покаже. Смятам, че ще намерим инвеститор", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Пламен Коцев.

Кметът е оптимист и смята, че до три години ще започне реализацията на проекта. Когато строителството започне, ще даде работа на целия регион- на хора от Видинска и от Монтанска област, която е на 40 километра от Чупрене.

Пламен Коцев се срещна и с двама от собствениците на къщи за гости в Чупрене- Радослав Младенов и Божидар Цветков. И двамата смятат, че идеята за зимен туризъм е добра и може да осигури промяната, която е необходима на целия Северозападен регион.

Снимка"Виж, това е хубаво... Аз съм скептичен. Фирми, които идваха да работят, си караха техни хора. Местни хора едва ли ще работят... Идват и чужденци, една група от 20 човека имаше... Туризмът не може да храни нито община, нито държава. Колко семейства ще се хранят от туризъм? Ние трябва да докараме една четвърт от Европа тук да снове, за да ни храни. А и хората тук нямат такава култура... Временно докато се строи десетина година, някои ще пълнят джоб, гуша, кой каквото има и след това ще останат работите на самотек и ще затихнат. И край...", смятат местните хора.

Дали ще се оправдаят опасенията им, предстои да видим. Първо обаче ски зоната трябва да стане реалност. Според най- оптимистичните прогнози това ще бъде към 2020 година.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48