Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ски писта в Чупрене?

Летният и зимен туризъм в Чупрене- възможности за развитие на икономиката в региона

7
Снимка: Радио ВИДИН

Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато Търговско-промишлената палата във Видин и общини от областта разработиха стратегии за развитие на туризма. Тогава беше направен план за инвестиции под връх Миджур и бяха предложени две трасета за ски писти. Това даде началото на проучване на възможностите, които предоставя планината.

Архитект Емил Леков, който е проектирал Банско, идва на място в Чупрене и след първоначалния оглед установява, че условията, които предлага планината са добри и че може да се развива целогодишно туризъм, в това число и зимни спортове. Така се стигна до общественото обсъждане в Чупрене на Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур".

"Първоначалната идея за развитие на зимния туризъм не е издържана, тъй като във възможностите и традициите, които съществуват на място, са застъпени летните форми и предимно пешеходния туризъм. Легловата база показва, че туризмът е значително неглижиран- с няколко туристически хижи с десетина легла, не може да говорим за икономически ефект от развитие на туризъм", каза архитект Емил Леков.

Проектните предложения обхващат една част от землището с площ около 500 хектара. Достъпността до общината в Северозападна България има всички недостатъчни на връзките на региона с другите части на страната. Независимо от местните забележителности и дадености, които предлага планината, те са труднодостъпни.

Снимка"В бъдеще е желателно и с усилията на държавата да се мисли за развитие на инфраструктурата, която да доведе туристическия поток", заяви архитект Емил Леков.

Горският фонд е най-голям процент от предвидения терен- той заема 45% от територията на Общия устройствен план. Направени са проучвания на флората и фауната, които са показали, че Фондът е подходящ за различни форми на туризъм. Земеделският фонд е 28% и 26% е защитената местност "Миджур", която е със специален статут.  

"Природните качества на средата в землището на село Горни Лом дават много добри условия за развитие на туризма. За съжаление този ресурс не е използван пълноценно. Той е използван за нуждите на земеделието и основно на дърводобива", каза още архитект Емил Леков.

СнимкаОт гледна точка на темтературите на въздуха условията за целогодишен туризъм също са подходящи, твърдят специалистите. Релефните особености са добра предпоставка за развитие на екотуризъм, познавателен туризъм, планински туризъм, спортен туризъм, любителски фотолов. Наличието на достатъчно водни ресурси ще може да осигурява системата за технологично заснежаване, защото няма да нужда от създаване на изкуствени водоеми. Най- големият проблем е намаляващото население- от 1946 година до 2012 година населението е намаляло от 10 000 на 2000 души, а това поставя много въпросителни върху демографското развитие и икономически активното население, което може да осигури като гръб развитието на каквато и да е икономическа дейност. Демографският ресурс, с който могат да се обслужват туристите е един въпрос, който тепърва трябва да бъде решаван.

Летните форми на туризъм в планината предоставят много възможности. Общата дължина на туристическите пътеки са 11 900 метла. По отношение на летните атракции се предлагат места за въжени паркове, за пикник, за фотонаблюдение. Ако проектът бъде приет, тези предложения трябва да се реализират по индивидуални проекти.

Зимният туризъм в Чупрене не е развит, в региона обаче има такъв- в съседна Сърбия. Условията в нашата страна като надморска височина и задържане на снежната покривка са по-добри, според проучванията на различните агенции. Проектът за ски туризъм в Чупрене предлага 14 трасета, подходящо избрани според наклоните, така че да се осигури възможност за каране на ски от хора с различни възможности. Предвиждат се и 4 учебни плаца за началното обучение, малки влекчета, детски карусел, съоръжения за начинаещи. Основен акцент е системата за лифтови съоръжения, която е предназначена за лятото и за зимата. Три от тях ще работят целогодишно. Основното съоръжение е шестседалково. Предвидено е изграждане на сграда за  администрацията, която ще управлява самата зона, билетен център, медицински пункт на планиската стасителна служба, магазин за спортно и туристическо оборудване, център за наемане на туристически водачи.

Снимка"Към настоящия момент идея за финансиране нямаме. Тепърва ще бъде търсен инвеститор. По европейски проекти това не може да бъде финансирано- нещо, което генерира или носи приходи нито ще бъде одобрено, нито ще бъде финансирано. Имахме миналата година гости от Германия, които проявиха голям интерес. Имахме интерес и от Руска страна. Какво ще се случи само времето ще покаже. Смятам, че ще намерим инвеститор", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Пламен Коцев.

Кметът е оптимист и смята, че до три години ще започне реализацията на проекта. Когато строителството започне, ще даде работа на целия регион- на хора от Видинска и от Монтанска област, която е на 40 километра от Чупрене.

Пламен Коцев се срещна и с двама от собствениците на къщи за гости в Чупрене- Радослав Младенов и Божидар Цветков. И двамата смятат, че идеята за зимен туризъм е добра и може да осигури промяната, която е необходима на целия Северозападен регион.

Снимка"Виж, това е хубаво... Аз съм скептичен. Фирми, които идваха да работят, си караха техни хора. Местни хора едва ли ще работят... Идват и чужденци, една група от 20 човека имаше... Туризмът не може да храни нито община, нито държава. Колко семейства ще се хранят от туризъм? Ние трябва да докараме една четвърт от Европа тук да снове, за да ни храни. А и хората тук нямат такава култура... Временно докато се строи десетина година, някои ще пълнят джоб, гуша, кой каквото има и след това ще останат работите на самотек и ще затихнат. И край...", смятат местните хора.

Дали ще се оправдаят опасенията им, предстои да видим. Първо обаче ски зоната трябва да стане реалност. Според най- оптимистичните прогнози това ще бъде към 2020 година.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51

Кампания за почистване започна в Кула

Гражданското движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания. Нарекли са я "Вдигни боклук- изчисти място доброволно". Идеята е всеки да направи нещо за града. "Всеки може да изчисти мястото пред къщата си, пред блока. Идеята е да заснеме мястото преди и след почистването, един кратък видеоклип, да ни го изпратят на страницата на..

публикувано на 19.03.20 в 15:10

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

публикувано на 16.03.20 в 09:05

"Неделник" от 15 март 2020 година

Никога не съм предполагал, че юбилейното издание на предаването "Неделник" /брой 300/ ще бъде по време на извънредното положение. Заради коронавируса. Бъдете внимателни. Живота продължава, но всичко зависи от нас. В предаването започваме с преглед на старите вестници разбира се. С една интересна и благородна кауза се е захванал Иво Иванов..

публикувано на 15.03.20 в 13:46

"Часът на Земята" поставя на фокус българските гори

"Часът на Земята" през 2020 година поставя на фокус българските гори. Тази година WWF /Световен фонд за дива природа/ посвещава глобалната си инициатива на основния съюзник срещу климатичната криза. "Часът на Земята" в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата. "През последните..

публикувано на 12.03.20 в 15:09