Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ски писта в Чупрене?

Летният и зимен туризъм в Чупрене- възможности за развитие на икономиката в региона

7
Снимка: Радио ВИДИН

Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато Търговско-промишлената палата във Видин и общини от областта разработиха стратегии за развитие на туризма. Тогава беше направен план за инвестиции под връх Миджур и бяха предложени две трасета за ски писти. Това даде началото на проучване на възможностите, които предоставя планината.

Архитект Емил Леков, който е проектирал Банско, идва на място в Чупрене и след първоначалния оглед установява, че условията, които предлага планината са добри и че може да се развива целогодишно туризъм, в това число и зимни спортове. Така се стигна до общественото обсъждане в Чупрене на Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур".

"Първоначалната идея за развитие на зимния туризъм не е издържана, тъй като във възможностите и традициите, които съществуват на място, са застъпени летните форми и предимно пешеходния туризъм. Легловата база показва, че туризмът е значително неглижиран- с няколко туристически хижи с десетина легла, не може да говорим за икономически ефект от развитие на туризъм", каза архитект Емил Леков.

Проектните предложения обхващат една част от землището с площ около 500 хектара. Достъпността до общината в Северозападна България има всички недостатъчни на връзките на региона с другите части на страната. Независимо от местните забележителности и дадености, които предлага планината, те са труднодостъпни.

Снимка"В бъдеще е желателно и с усилията на държавата да се мисли за развитие на инфраструктурата, която да доведе туристическия поток", заяви архитект Емил Леков.

Горският фонд е най-голям процент от предвидения терен- той заема 45% от територията на Общия устройствен план. Направени са проучвания на флората и фауната, които са показали, че Фондът е подходящ за различни форми на туризъм. Земеделският фонд е 28% и 26% е защитената местност "Миджур", която е със специален статут.  

"Природните качества на средата в землището на село Горни Лом дават много добри условия за развитие на туризма. За съжаление този ресурс не е използван пълноценно. Той е използван за нуждите на земеделието и основно на дърводобива", каза още архитект Емил Леков.

СнимкаОт гледна точка на темтературите на въздуха условията за целогодишен туризъм също са подходящи, твърдят специалистите. Релефните особености са добра предпоставка за развитие на екотуризъм, познавателен туризъм, планински туризъм, спортен туризъм, любителски фотолов. Наличието на достатъчно водни ресурси ще може да осигурява системата за технологично заснежаване, защото няма да нужда от създаване на изкуствени водоеми. Най- големият проблем е намаляващото население- от 1946 година до 2012 година населението е намаляло от 10 000 на 2000 души, а това поставя много въпросителни върху демографското развитие и икономически активното население, което може да осигури като гръб развитието на каквато и да е икономическа дейност. Демографският ресурс, с който могат да се обслужват туристите е един въпрос, който тепърва трябва да бъде решаван.

Летните форми на туризъм в планината предоставят много възможности. Общата дължина на туристическите пътеки са 11 900 метла. По отношение на летните атракции се предлагат места за въжени паркове, за пикник, за фотонаблюдение. Ако проектът бъде приет, тези предложения трябва да се реализират по индивидуални проекти.

Зимният туризъм в Чупрене не е развит, в региона обаче има такъв- в съседна Сърбия. Условията в нашата страна като надморска височина и задържане на снежната покривка са по-добри, според проучванията на различните агенции. Проектът за ски туризъм в Чупрене предлага 14 трасета, подходящо избрани според наклоните, така че да се осигури възможност за каране на ски от хора с различни възможности. Предвиждат се и 4 учебни плаца за началното обучение, малки влекчета, детски карусел, съоръжения за начинаещи. Основен акцент е системата за лифтови съоръжения, която е предназначена за лятото и за зимата. Три от тях ще работят целогодишно. Основното съоръжение е шестседалково. Предвидено е изграждане на сграда за  администрацията, която ще управлява самата зона, билетен център, медицински пункт на планиската стасителна служба, магазин за спортно и туристическо оборудване, център за наемане на туристически водачи.

Снимка"Към настоящия момент идея за финансиране нямаме. Тепърва ще бъде търсен инвеститор. По европейски проекти това не може да бъде финансирано- нещо, което генерира или носи приходи нито ще бъде одобрено, нито ще бъде финансирано. Имахме миналата година гости от Германия, които проявиха голям интерес. Имахме интерес и от Руска страна. Какво ще се случи само времето ще покаже. Смятам, че ще намерим инвеститор", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Пламен Коцев.

Кметът е оптимист и смята, че до три години ще започне реализацията на проекта. Когато строителството започне, ще даде работа на целия регион- на хора от Видинска и от Монтанска област, която е на 40 километра от Чупрене.

Пламен Коцев се срещна и с двама от собствениците на къщи за гости в Чупрене- Радослав Младенов и Божидар Цветков. И двамата смятат, че идеята за зимен туризъм е добра и може да осигури промяната, която е необходима на целия Северозападен регион.

Снимка"Виж, това е хубаво... Аз съм скептичен. Фирми, които идваха да работят, си караха техни хора. Местни хора едва ли ще работят... Идват и чужденци, една група от 20 човека имаше... Туризмът не може да храни нито община, нито държава. Колко семейства ще се хранят от туризъм? Ние трябва да докараме една четвърт от Европа тук да снове, за да ни храни. А и хората тук нямат такава култура... Временно докато се строи десетина година, някои ще пълнят джоб, гуша, кой каквото има и след това ще останат работите на самотек и ще затихнат. И край...", смятат местните хора.

Дали ще се оправдаят опасенията им, предстои да видим. Първо обаче ски зоната трябва да стане реалност. Според най- оптимистичните прогнози това ще бъде към 2020 година.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, преди 88 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 26.09.22 в 09:50

В „Музикална зона“на 4 юли се гответе за горещо ретро лято

Слънцето пече все по-силно, плажовете са все по-претъпкани, питиетата са все по-студени, а телата – все по-загорели. Това може да означава само едно: лято 2022 настъпва с пълна сила! За да отпразнуваме любимия ни сезон, вече се ровим в архивите си за емблематични летни парчета- те ще ни доставят необходимата доза слънчеви лъчи днес в „Музикална..

публикувано на 04.07.22 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме Бони Тейлър

Характерен дрезгав глас, който не може да се обърка. Може би се сетихте, може би я познахте от снимката? Ако все пак не знаете коя е тя, става дума за уелската рок-певица Бони Тейлър. 71-годишната звезда продължава да е в шоубизнеса, като през 2013 беше водеща на британската Евровизия. Нейните хитове остават в историята на музиката. Едва ли има някой,..

публикувано на 13.06.22 в 09:40

Честит рожден ден, Йоанна Драгнева!

Йоанна Драгнева става известна с изпълнението на "DJ, Take Me Away", по време на конкурса Евровизия, Белград, Сърбия, 2008 г. Ревностните зрители на БНТ познават Йоанна още като малко хлапе. Тя се появява на екран от 10-годишна, когато участва в различни детски формати. Първата й изява е в предаването „Здравей!”. След него води рубриката със..

публикувано на 23.05.22 в 09:46

В „Музикална зона“ днес ще пътуваме еднопосочно с Иръпшън

   Защото имаме “One way ticket”. Помните ли тази ретро песен? Няма как да не я помните! Това е големият хит на Eruption – „One Way Ticket“ („Еднопосочен билет“). Песента на младостта, на безгрижието, на веселбата... Тяхната музика ни дава позитивни емоции и по някакъв начин ни откъсва от забързаното ежедневие. Затова избрах точно тази група да слушаме..

публикувано на 16.05.22 в 09:55

"Музикална зона" на 9 май: "Да бъде ден, да има мир и песен!"

  Денят на Европа е посветен на мира и единството в Европа. Песни за мира слушаме в "Музикална зона" днес, когато повече от всякога се нуждаем от него.  Приповдигнати песни, които винаги остават актуални, носещи нашата всеобща надежда за по-добър свят, без войни, без насилие и омраза. Те показват колко красив може да бъде светът един ден, ако просто..

обновено на 09.05.22 в 10:34

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 18.04.22 в 10:40