Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ски писта в Чупрене?

Летният и зимен туризъм в Чупрене- възможности за развитие на икономиката в региона

7
Снимка: Радио ВИДИН

Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато Търговско-промишлената палата във Видин и общини от областта разработиха стратегии за развитие на туризма. Тогава беше направен план за инвестиции под връх Миджур и бяха предложени две трасета за ски писти. Това даде началото на проучване на възможностите, които предоставя планината.

Архитект Емил Леков, който е проектирал Банско, идва на място в Чупрене и след първоначалния оглед установява, че условията, които предлага планината са добри и че може да се развива целогодишно туризъм, в това число и зимни спортове. Така се стигна до общественото обсъждане в Чупрене на Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур".

"Първоначалната идея за развитие на зимния туризъм не е издържана, тъй като във възможностите и традициите, които съществуват на място, са застъпени летните форми и предимно пешеходния туризъм. Легловата база показва, че туризмът е значително неглижиран- с няколко туристически хижи с десетина легла, не може да говорим за икономически ефект от развитие на туризъм", каза архитект Емил Леков.

Проектните предложения обхващат една част от землището с площ около 500 хектара. Достъпността до общината в Северозападна България има всички недостатъчни на връзките на региона с другите части на страната. Независимо от местните забележителности и дадености, които предлага планината, те са труднодостъпни.

Снимка"В бъдеще е желателно и с усилията на държавата да се мисли за развитие на инфраструктурата, която да доведе туристическия поток", заяви архитект Емил Леков.

Горският фонд е най-голям процент от предвидения терен- той заема 45% от територията на Общия устройствен план. Направени са проучвания на флората и фауната, които са показали, че Фондът е подходящ за различни форми на туризъм. Земеделският фонд е 28% и 26% е защитената местност "Миджур", която е със специален статут.  

"Природните качества на средата в землището на село Горни Лом дават много добри условия за развитие на туризма. За съжаление този ресурс не е използван пълноценно. Той е използван за нуждите на земеделието и основно на дърводобива", каза още архитект Емил Леков.

СнимкаОт гледна точка на темтературите на въздуха условията за целогодишен туризъм също са подходящи, твърдят специалистите. Релефните особености са добра предпоставка за развитие на екотуризъм, познавателен туризъм, планински туризъм, спортен туризъм, любителски фотолов. Наличието на достатъчно водни ресурси ще може да осигурява системата за технологично заснежаване, защото няма да нужда от създаване на изкуствени водоеми. Най- големият проблем е намаляващото население- от 1946 година до 2012 година населението е намаляло от 10 000 на 2000 души, а това поставя много въпросителни върху демографското развитие и икономически активното население, което може да осигури като гръб развитието на каквато и да е икономическа дейност. Демографският ресурс, с който могат да се обслужват туристите е един въпрос, който тепърва трябва да бъде решаван.

Летните форми на туризъм в планината предоставят много възможности. Общата дължина на туристическите пътеки са 11 900 метла. По отношение на летните атракции се предлагат места за въжени паркове, за пикник, за фотонаблюдение. Ако проектът бъде приет, тези предложения трябва да се реализират по индивидуални проекти.

Зимният туризъм в Чупрене не е развит, в региона обаче има такъв- в съседна Сърбия. Условията в нашата страна като надморска височина и задържане на снежната покривка са по-добри, според проучванията на различните агенции. Проектът за ски туризъм в Чупрене предлага 14 трасета, подходящо избрани според наклоните, така че да се осигури възможност за каране на ски от хора с различни възможности. Предвиждат се и 4 учебни плаца за началното обучение, малки влекчета, детски карусел, съоръжения за начинаещи. Основен акцент е системата за лифтови съоръжения, която е предназначена за лятото и за зимата. Три от тях ще работят целогодишно. Основното съоръжение е шестседалково. Предвидено е изграждане на сграда за  администрацията, която ще управлява самата зона, билетен център, медицински пункт на планиската стасителна служба, магазин за спортно и туристическо оборудване, център за наемане на туристически водачи.

Снимка"Към настоящия момент идея за финансиране нямаме. Тепърва ще бъде търсен инвеститор. По европейски проекти това не може да бъде финансирано- нещо, което генерира или носи приходи нито ще бъде одобрено, нито ще бъде финансирано. Имахме миналата година гости от Германия, които проявиха голям интерес. Имахме интерес и от Руска страна. Какво ще се случи само времето ще покаже. Смятам, че ще намерим инвеститор", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Пламен Коцев.

Кметът е оптимист и смята, че до три години ще започне реализацията на проекта. Когато строителството започне, ще даде работа на целия регион- на хора от Видинска и от Монтанска област, която е на 40 километра от Чупрене.

Пламен Коцев се срещна и с двама от собствениците на къщи за гости в Чупрене- Радослав Младенов и Божидар Цветков. И двамата смятат, че идеята за зимен туризъм е добра и може да осигури промяната, която е необходима на целия Северозападен регион.

Снимка"Виж, това е хубаво... Аз съм скептичен. Фирми, които идваха да работят, си караха техни хора. Местни хора едва ли ще работят... Идват и чужденци, една група от 20 човека имаше... Туризмът не може да храни нито община, нито държава. Колко семейства ще се хранят от туризъм? Ние трябва да докараме една четвърт от Европа тук да снове, за да ни храни. А и хората тук нямат такава култура... Временно докато се строи десетина година, някои ще пълнят джоб, гуша, кой каквото има и след това ще останат работите на самотек и ще затихнат. И край...", смятат местните хора.

Дали ще се оправдаят опасенията им, предстои да видим. Първо обаче ски зоната трябва да стане реалност. Според най- оптимистичните прогнози това ще бъде към 2020 година.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53