Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки фермери отново блокираха граничните пунктове с България

| обновено на 26.01.16 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Протестиращите срещу осигурителната и данъчна политика на правителството си гръцки фермери отново затвориха граничните пунктове с България. С жива верига те блокират изходните артерии първо в района на село Ексохи, а след това и на Промахон.

Въпреки че още преди дни недоволните земеделски производители от южната ни съседка обявиха часовите пояси, в които ще затварят основни пътища, включително и границата с България, те използват елемента на изненадата и сменят часовете. Така днес блокадата на ГКПП "Ексохи - Илинден" бе от 12 до 14 часа, а за ГКПП "Промахон - Кулата" беше обявен само начален час 13. В понеделник, без предварително уведомление, натовареният граничен участък бе блокиран за пет часа.

Липсата на съгласуваност между протестиращите фермери и официалните гръцки власти изнервя обстановката, тъй като не е ясно по какво трасе да бъдат насочвани пътуващите товарни и леки автомобили. По последна информация блокадата на "Ексохи - Илинден" засега е вдигната, но вероятността вечерта отново протестиращите да затворят основни пътища остава.

От няколко дни фермери в Гърция блокират пътни артерии, в това число и границата с България, с искане правителството да оттегли предложения от него законопроект за пенсионна реформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцките фермери заплашват с безсрочни протести срещу новите мерки на правителството

Гръцките фермери заплашват с безсрочни протести срещу новите мерки на правителството. Фермерите отказват предварителна информация за часовете на блокади на пътища и граници. Решенията се вземат на местно ниво от ръководството на синдикатите. В Серес част..

публикувано на 25.01.16 в 11:54