Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазва се броят на водолюбивите птици, които зимуват край Дунав и язовир Огоста

Червеногушите гъски, белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици са най-много

Снимка: Валери Първанов

Какво показа преброяването на водолюбивите птици в България, което се проведе в рамките на три дни паралелно в над 100 страни от цял свят. Това ще научите в "Еко свят" днес. Ще си говорим и за водата, която пием, защото изследване на 52 проби, събрани от 29 града от страната показа, че в половина от тях има един или повече замърсители. Доколко достоверни са пробите?  В рубриката за Лечебните растения ще ви разкажем за Орфеево цвете, познато и като Бъзсмъртниче, за което се смята, че е преживяло ледниковия период на земята.

Приключи средно-зимното преброяване на водолюбивите птици в България. В рамките на 3 дни, 41 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони. Традиционно, най- много птици са установени по Черноморското крайбрежие и река Дунав. Тази година там са преброени 48 500 големи белочели гъски и 2450 червеногуши гъски.

Снимка: Валери ПървановЕкип от експерт от РИОСВ Монтан и представител на Природонаучен музей към БАН- гр. София обходиха точките за наблюдение в областите Видин и Монтана, за които отговаря екоинспекцията. Преброяването се провежда от 1967 година на територията на цяла Европа, а в България от 1990 година, обясни Валери Първанов, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Монтана:

"Бяха преброени зимуващите водолюбиви птици на язовир Огоста в няколко точки, които всяка година се преброяват, за да бъде по- голяма достоверността на данните. 2445 птици сме преброили от 15 вида, като голям корморан, голям гмурец, жълтокрака чайка, качулата потапница, зеленоглава патица, звънарка, лиска, черногуш гмуркач, зимно бърне и други. В сравнение с 39-тото или миналогодишното преброяване видовете са 15 като миналата година са били 17, но броят им е по-малък тази година на язовир Огоста. Миналата година са били преброени над 7000. Вероятната причина е продължителното топли време през ноември и декември."

Снимка: Валери ПървановНа територията на област Видин екипът е извършил преброяване на водолюбивите птици по река Дунав- от село Връв в община Брегово до село Долно Линево в община Лом. Тази година са отчетени повече екземпляри. Наблюдавани са 5932 птици от 16 вида. Миналата година са били 2009 птици от 13 вида. Вероятната причина е, че миналата година по време на преброяването е имало много гъста мъгла и на първите няколко точки изобщо не са били констатирани някакви птици.

"Като видове, които се срещат през този период на годината броят на птиците се запазва. Няма действия или въздействия върху тях, които да им оказват негативни влияния. По време на тазгодишното преброяване на птиците не сме констатирали бракониерски дейности", допълни Валери Първанов.

Червеногушите гъски, белочелите водни кокошки (лиски) и зеленоглавите патици, са сред най-многочислените птици, установявани през повечето от зимните преброявания.

Проучване на качеството на водата, която пием, извърши  Асоциация "Активни потребители". Резултатите от взетите проби са показали, че в 39% или в 20 от 52 проби от градовете, включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода. За сравнение, в достъпните данни предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% отклонения, казват експертите от Асоциацията.

Инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), каза в предаването "Хоризонт до обед", че ситуацията не е толкова драматична, колкото се представя. Непрекъснато има мониторинг върху питейните води. Той заяви още, че това изследване няма необходимата представителност. Не трябва да се правят заключения на базата на 59 проби, които не са направени в акредитирани лаборатории.

За "моментната снимка" на питейната вода си говорим с д-р Сергей Иванов от "Активни потребители":

Снимка"Изследването е достоверно. Пробите са правени от независима лаборатория. Част от резултатите, които са положителни, са пращани в още две други лаборатории. Пробите са взети от мен- това ми е може би 20 година, откакто се занимавам с анализи. Ние нямаме съмнения в резултатите, които сме получили. Имаме ограничения, защото изследването не е толкова масово по чист финансови и технически възможности. И затова е една моментна снимка и ние сме го написали това в нашата публикация. Идеята беше да направим една независима проверка за качеството на водата в България."


Резултатите показват, че в 40% от пробите има някакви замърсители над максимално допустимите дози.

"Тук имаме голямо разминаване с официалните данни, доколкото ги има, защото не са официално качени никъде. И това е странният въпрос", допълни д-р Сергей Иванов.

Водата във Враца и Монтана няма нито едно отклонение, във Видин имаме превишение на нивата на нитрати.

Потърсихме и РЗИ във Видин, които са контролният орган, който взима пробите от водата, която пием. Миналата година са направени 148 проби, съобщи д-р Марияна Чавдарова, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ Видин:

"За контрол на качествата на питейните води, РЗИ съвместно с ВиК ежегодно разработват програма за мониторинг на качествата на питейната вода. В област Видин са обособени 48 зони за водоснабдяване. Инспекторите от отдел "Държавен здравен контрол" при РЗИ Видин вземат проби вода от пунктове за пробонабиране, които не се променят и за област Видин са 264. Тези пунктове се намират в обществени и жилищни сгради. Взетите проби вода се изследват по микробиологични и химични показатели. През 2015 година от всички изследвани проби има и нестандартни, като 23 от тях са по микробиологични и 34 от пробите- по химични показатели."

В тези случаи инспекторите издават предписания и ако не се спазят, тогава се вземат и други мерки. За 2015 година са издадени 11 предписания на ВиК дружеството и е съставен един акт за административно нарушение.

"Качеството на питейната водата в област Видин отговаря на изискванията на Наредба №9 за качеството на питейните води", категорична е д-р Марияна Чавдарова.

СнимкаЛечебните растения, които се застрашени от изчезване, се нуждаят от защита. Едно от тях има няколко имена - Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Китара, Бъзсмъртниче, Шапива билка и е преживяло ледниковия период на земята. Според учените то е съществувало още преди 2 млн. години, разказва Васка Начкова от програма "Хоризонт" на БНР.

Името Орфеево цвете идва от легендата, че там, където са паднали капки кръв при разкъсване тялото на Орфей, е поникнало малко синьо-виолетово цвете.

"Това е едно много древно растение. Запазено от периода, в който на Земята са съществували динозаврите", каза доц. Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН.

Установено е, че растенията на по-сухите места през лятото изсъхват напълно. Могат да останат в такова състояние и след това засадени и внимателно поливани, да се съживят и да продължат да растат. Това  е открито от български ботаници в средата на миналия век. За първи път цветето е намерено в района между Бачково и Асеновград по влажни, сенчести, скалисти места. Лечебното растение е рядко, защитено от Закона за биологичното разнообразие и е забранено за събиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40