Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да разлистим старите фото албуми

10
Снимка: Красимир Каменов Личен архив

"Разлиствам албума със старите, черно-бели снимки. От там наивно и "като за снимка" ме засипват усмивки от отминали години. Как грижливо подреждахме снимките в албумите. Как снимахме с лентовите фотоапарати и трябваше да имаме огромно търпение да запълним цялата лента… После гледахме негативите, за да видим получило ли се е и ако изглеждаше наред, изваждахме снимките.

Всичко край нас се мени постоянно. Всеки ден слънцето огрява един нов свят. Онова, което наричаме рутина, е изпълнено с нови предложения и възможности. Днес някъде ни очаква съкровище. Може да е лека усмивка, може да е голямо завоевание - няма значение. Животът се състои от малки и големи чудеса."

Паулу Коелю "Изневяра"

Снимка: Красимир Каменов Личен архивСигурно няма човек, който да не се вълнува, когато отвори прашните албуми със стари снимки. Нещо трепва в нас. Тези черно-бели, та дори и цветни образи и моменти ни карат да се потопим в минали събития, случки и спомени. Дали не се и стичат и неволни сълзи от очите?! Или неволна  усмивка се прокрадва по  устните ни... И така, да си спомним за старите фотоалбуми, в които редяхме черно-бели снимки. Как ходехме в така нареченото "Фото", за да се снимаме за спомен. Разменяхме си снимки с надписи на гърба. Да си спомним за старите фотографии, които са заредени с много история. Те са пълни със семейна и колективна памет.

"Днес с тези фотоапарати и телефони е щракане, а не снимане", казва един от опитните видински фотографи Сашо Петров.

Сашо Петров, фотограф"23 години съм работил във фотото. С новите технологии това вече не е снимане, а щракане. Фотографията е изкуство. Особено черно-бялата фотография. Правили сме много снимки. Освен сватбени снимки, идваха да се снимат цели семейства по различни поводи. Жените ходеха на фризьор. Снимахме и рождени дни. Снимахме в детски градини и може би няма дете от онова поколение, което да няма снимка от детската си градина. Много е важно да се знае, че не фотоапаратът, а фотографът прави снимките."

Васко Врачовски е известен фотограф от Враца, а с него разговаря Жоро Александров.

"Ако погледнем хронологически конкретно за портретната фотография, можем да кажем, че до средата на 20 век портретната и семейната фотография си е била една традиция и изкуство. Така както сега имаме и сме длъжни да имаме семейни лекари, то тогава всички по-патриархални и които са държали на традициите семейства, са си имали семеен фотограф.

Снимка: Жоро АлександровТе са си определяли конкретен ден, за да си направят семейна снимка. От старите снимки ни гледат сериозни лица, а това е така, защото тогава процесът на заснемане е продължавал 10 -15, че и повече секунди. Поради тази причина хората изглеждат сериозни, а не защото не са се смеели. Трудно е да стоиш усмихнат много време и поради тази причина от снимките ни гледат сериозни лица. Навлезли сме в нова технологична ера и нещата се променят. Има обаче тенденция да идват хора да се снимат семейно. Май се възражда", разказва Врачовски.

Много хора са проявявали у дома своите снимки. Процесът не  никак лесен, но който има желание се е научил. За това разказва Станислав Калинов. С него разговаря Анжела Каменова:

"Зависи какви са филмите- цветни или черно-бели. Ако са черно-бели трябва тъмна стая. Абсолютно тъмна стая. Те не търпят светлина. След това трябва корекс доза, на която се навива филмът. След това вече следват химикалите- проявител и фиксаж. Другото е сушене на филма и така един черно-бял филм е готов за правене на снимки."


СнимкаДали се сещат да разтворят старите албуми и дали си вадят снимки на хартия- това попитахме видинчани в нашата анкета:

"Интересно ни е, защото се връщаме назад в детството и човек си спомня младините, стари приятели.... Ние все още имаме навика да си вадим снимките на хартиен носител, защото на компютъра се губи ефектът... От съучениците това са ни спомените, дето си гледаме снимките, имаме и от тогава албуми."

Ето така понякога се случва почти случайно да отворим старите албуми на предците си, и без да щем, в тях да попаднем на забравени снимки. Ами, не чакайте! Отворете ги и се потопете в това, което искат да ни кажат старите снимки. А пък може и да ви се прииска да се обадите на някой позабравен приятел, който ни гледа от албума.  


Чуйте интервютата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00