Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 етажа страх

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив

В рубриката "Моите права" в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН днес говорим отново за безопасността и изправността на асансьорите, които ежедневно се налага да ползваме.

Техническото средството за пренасяне на пътници от точка А до точка Б във вертикална посока е едно от полезните открития на човечеството. Какво се случва обаче, когато то не работи или е опасно? Най-добре знаят жителите на един от най-високите блокове във Видин, който е 18-етажен. Асансьорите там често аварират, а жителите на сградата изпитват истински ужас и когато се налага да го ползват, и когато не работи, както е в момента.

"Уж го правиха, а пак не работи. Хванах мускулна треска от качването. Да каже техникът какво трябва да се направи, да съберем пари и да купим тази част, която се е счупила, така не може, лоша работа... Всеки път, когато няма асансьор, ръцете ми се изпъват от кофите, които качвам като на шимпанзе, мускулите се изпъват като на борец, а на устата ми идва едно изречение за майката на асансьорния техник... Живея на 18-ия етаж, когато няма асансьор, се качвам пеша и правя почивка на всеки етаж, качвам се за около 40 минути. Скоро ми се случи асансьорът да спре между етажите и аз да не мога да изляза- плача вътре, не мога да изляза и чакам някой да извика техника, за да ми отвори. Случи се и едно дете да падне с асансьора долу в шахтата. Трябва да се вземат някакви мерки с тези асансьори- така не става. Трябва основен преглед, да се подменят частите, техникът трябва да си гледа отговорно работата, а не да вдигаш кръвно всеки път, когато се качиш, защото не знаеш дали ще пропаднеш, дали ще заседнеш и т.н.", разказаха препатили пред Лилия Димитрова.

След поредицата инциденти с асансьори през последните години, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, заедно с Министерството на икономиката се опитват да затегнат контрола. От 1 януари на сайта на Агенцията заработи електронен регистър, чрез който можем да проверим дали асансьорът или лифтът, в който се возим, е проверяван скоро, регистриран ли е законно и дали е изправен. Новият каталог бе представен от заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева:

"Регистърът ще даде възможност да бъдат обхванати 500 000 съоръжения в страната от 14 вида и 100 типа, като асансьори, ски лифтове и др. Чрез него ще може да се вижда в реално време какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация. Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата."

Съгласно наредбата регистърът влиза в сила от началото на тази година, като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До края на юни не трябва да има съоръжение, което не е въведено. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани.

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков подчерта, че регистърът е стъпка, която помага да се решат съществуващите проблеми, свързани със съоръженията с повишена опасност и с асансьорите.

СнимкаВъв всяко подемно съоръжение трябва да е залепен стикер с регистрационен номер, а ползвателите могат да подават сигнали при липса на такива. Глобите са до 1000 лева, а при системно нарушение се отнема и лиценза на поддържащите фирми.

Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, обаче смята, че този регистър няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни:

"Сега този електронен регистър е чудесно, че го има, и ние се надяваме да свърши много добра работа. Ако той е единен и в него постъпва информация, която да е коректна и истинска, и която, ако има кой да я обработва, след това следи за изпълнението и истинността, тогава този регистър наистина ще помогне. Но той по никакъв начин няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни."

Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите и че е необходим засилен контрол и надзор.

"Ние твърдим, че има 80 хиляди асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Затова ние сме изготвили една програма за обезопасяване на тези асансьори. В тази програма са заложени няколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора, трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече. Цялата процедура ще струва около 1500 лева за асансьор, което е примерно по 50 лева на домакинство. Но тогава асансьорите ще станат далеч по-безопасни", обясни още Валентин Маринков.

СнимкаБезспорно е, че голяма част от асансьорите у нас са стари и не в добро състояние. При извънредна проверка във Видин на Инспекцията за държавен технически надзор се оказа, че всички проверени на случаен принцип съоръжения са технически неизправни, което наложи да бъдат спрени. В незавидна ситуация се оказа жилищен блок на улица "Христо Ботев", в който от експлоатация бяха спрени всички асансьори в петте входа на сградата.

"В блок "Тимок" комисия спря асансьорите поради технически неизправности, нямахме асансьор около седмица. По спешност се събра събранието на блока. Събрахме средства за подмяната на някои части и проблемът се реши", каза за Радио ВИДИН Росен Ракаджиев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40