Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се запознаем с Чин и Чила

7
Снимка: Ивайло Кехайов

Преди почти седем месеца в ефира на Радио ВИДИН ви срещнахме с Ивайло Кехайов, който е управител на офис във Видин и отглежда две чинчили. Две прекрасни и пухкави същества- Чийо и Чия. Двете чинчили вече имат и деца. Чия и Чийо са горди родители на Чин и Чила. Родени са на 13 януари. Нямат и месец дори, но са доста пъргави  и игриви. Да научим историята за появата на Чин и Чила от Ивайло Кехайов:

"Тръгнах до банката да си свърша работа, когато колегата ми се обади, че има новородени чинчили. Върнах се и веднага отделихме таткото на горния етаж в клетката. След четири часа отново отидох до банката и отново имах позвъняване, че има и второ чинчилче. Много се зарадвах. Споделих в социалните мрежи новината, като изчаках да минат пет часа, за да ги снимам. Децата ми много се зарадваха. Дойдоха веднага да ги видят как подскачат. Оказа се, че са доста самостоятелни животинки. Реших да направя една справка в чичко Гугъл- колко може да роди чинчилата и онемях. Там пишеше от две до шестнайсет. Оказа се обаче, че просто е допусната грешка. И сега си имаме две малки чинчили. За имената им отново реших да ползвам социалната мрежа и заваляха предложения. Накрая се спряхме на Чин и Чила. Според мен по-голямото и по-тъмното е мъжко, а другото е момиче. Като се родиха тежаха 37 и съответно 50 грама. Сега вече тежат 74 и 93 грама. Не съм решил дали ще ги подаря. По скоро бих си ги отгледал."

Чинчилите (Chinchilla) са род бозайници, гризачи от семейство Чинчилови (Chinchillidae). Родината им са високите планини на Южна Америка (Аржентина, Перу, Чили, Боливия). Родът обхваща два диви вида и множество домашни породи, получени вероятно чрез хибридизация на неопитомените. На външен вид чинчилите приличат на катерици, но ушите и рунтавата им опашка са по-малки. Живеят между 15 и 20 години. Имат сивкава, бяла или черна космена покривка, големи черни очи и бял корем. Трябва да ѝ се осигури просторна клетка, тъй като много обича движението. Тя е срамежлива и предпочита да спи през деня. Чинчилата поддържа красивата си козина, като всеки ден се "къпе" със ситен, прахообразен пясък. Затова пясъкът в клетката ѝ винаги трябва да бъде чист.

Чинчилите като домашен любимец са любвеобилни животни, които се привързват към своите собственици. Много са игриви и обичат да се закачат, когато не им се обръща достатъчно внимание. Също така са и доста любопитни. Не хапят, освен ако не са раздразнени.

Една чинчила се храни толкова често, колкото има нужда. Яде люцерна, сушени плодове, ядки и сено. В по-добре заредените зоомагазини може да се намери храна за чинчили, която включва изброените по-горе продукти. Пият и вода, но много малко. Не миришат и не правят много отпадъци.

Името си чинчилата е получила от индианското племе чинча.


Цялото итервю мажете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50