Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафикът на автомобили през граничния пункт "Кулата-Промахон" е изцяло спрян

Ивайло Московски с готовност да се намеси и за вдигане на блокадата на "Илинден-Ексохи"

| обновено на 10.02.16 в 16:02
Снимка: БГНЕС
Изцяло е спрян трафикът на автомобили през граничния пункт "Кулата-Промахон", съобщиха от МВР. Движението и през пункта "Илинден -Ексохи" също е спряно до 22ч. за всички автомобили. До 20 ч. през граничния пункт "Капитан Петко войвода-Орменион" няма да бъдат пропускани леки коли и камиони. Затворен за движение е и пунктът "Ивайловград", като за него няма споразумение за краен час на блокадата.

До седем часа тази сутрин всички тежкотоварни камиони  на "Кулата" и на "Промахон" успяха да преминат границата. Режимът за проверка и контрол беше изключително облекчен по настояване на министъра на транспорта Ивайло Московски. Пропускането на  всички  видове превозни средства продължи до 15 часа, когато протестиращите гръцки фермери възстановиха блокадата. В момента на граничния пункт с най-натоварен трафик се пропускат само леки коли и автобуси.  Опашката от тирове на наша територия е около два километра. Няма информация дали ще бъде спазено обещанието от вчерашните преговори границата да бъде отваряна за тежкотоварните автомобили всеки ден от 11 до 16 часа. Пети ден на граничния пункт "Ексохи-Илинден“ движението на камиони е блокирано.  Останалите превозни средства  се пропускат през нощта и след обяд между 15 и 17 часа. Българските международните превозвачи, които чакат там, обвиниха  българските власти, че в преговорите на междудържавно ниво никой не е споменал за драстичните блокади на граничния пункт "Илинден" и поискаха транспортния министър да отиде на място. Над шест километра е колоната от чакащи камиони от наша страна. На гръцка територия тежкотоварните коли се спират в района на Като Неврокопи.

От Община Гоце Делчев съобщиха, че са осигурили 150 пакета с храна и вода за бедстващите шофьори на наша територия на пункта "Илинден-Ексохи".

Транспортният министър Ивайло Московски, който прекара нощта на Кулата, заяви, че има готовност да посети и ГКПП "Илинден - Ексохи" и да преговаря с гръцките фермери, за да осигурят трасе за преминаване на товарните камиони.

Московски посочи, че няма съдействие от гръцкото правителство. Той прогнозира, че в петък, за когато в Гърция е обявена национална стачка, ситуацията отново ще бъде тежка:

Гръцката официална власт потвърждава, че това са незаконни действия от тяхна страна и ситуацията е извън техен контрол, т.е. аз от колегата, който е министър на транспорта не получавам, защото той твърди, че това е извън контрола на официалната власт в Гърция. Направихме справка с всички подобни казуси, които са били в ЕС, но до момента не откриваме фактически овъзмездяване по някакъв начин на превозвачи. По-скоро случвало се е да се удовлетворят желанията на фермерите, което обаче не отменя нашия ангажимент и при всички положения, ако трябва, дори на двустранно ниво ще настояваме или ще съдействаме на превозвачите да си потърсят компенсации, дори и в гръцки съдилища. Ще стигнем докрай, включително ако се наложи да има искове в гръцки съдилища, ще продължим в тази посока.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Блокадата на ГКПП "Кулата" е вдигната временно

Всички тежкотоварни автомобили, които чакаха до снощи на ГКПП „Кулата-Промахон,“ успяха да преминат границата с Гърция, след като блокадата беше вдигната временно от гръцките фермери. Министърът на транспорта Ивайло Московски , който прекара нощта на..

обновено на 10.02.16 в 09:23