Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на екзарх Антим I

Екзарх Антим I: "Ще бъда блажен, ако моята саможертва възкръсне България за нов живот!"

Българският патриарх Неофит и митрополит Дометиан се поклониха пред паметта на екзарх Антим I при посещението на патриарха във Видин през 2013 година
Снимка: Полина Тодорова
Видинската митрополия обяви 2016 година за година на екзарх Антим Първи. Поводът е 200-годишнината от неговото рождение, която ще бъде отбелязана с различни прояви и с участието на църквата, местната и държавна власт, училища и културни институти в града. Обявявайки годината за година на Антим I, Видински митрополит Дометиан призова да се спомня за "живота, делото, служението, вярата, надеждата и любовта на екзарх Антим." Проявите по повод рождението на първия видински митрополит и пръв български екзарх Антим I започват тържествено от днес и са под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


В салона на драматичния театър от 18 часа тази вечер ще е празничният концерт на Източно- църковен хор при богословския факултет на Софийския университет и представителния ансамбъл при видинското читалище "Цвят". Утре, когато се навършват 144 години от избора на Антим за български екзарх, ще бъде отслужена литургия в катедралния храм във Видин, след това литийно шествие ще се отправи към мавзолея на екзарх Антим, където ще бъде отслужена панихида.  На събитията са поканени епископите от Българската православна църква, съобщи Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на митрополит Дометиан.

До края на годината ще са събитията по повод годишнината от рождението на екзарх Антим. Още от преди месец в отдел "Краезнание" на видинската регионална библиотека е уредена витрина с материали за първия български екзарх. Представена  е и библиографията, подготвена от видинската библиотека, разказа Недка Николова, завеждащ отдел "Краезнание".  Със специално обозначение в библиографията са книгите, които могат да се намерят за екзарх Антим във видинската библиотека.

Докато са подготвяли библиографското издание, библиотекарите са успели да прегледат повечето от материалите, които отразяват в книгата.

"Бяха интересни книгите за видинска епархия на НВП митрополит Неофит, летописът за Видинска епархия на Йордан Василев, както и книги от български автори, които са излизали през 30-те години на миналия век. Всички те отразяват борбения дух на Антим I, както факта, че благодарение на хората от Видин, той е показал своите качества и е станал и екзарх"- каза завеждащият отдел "Краезнание" Недка Николова.
 
Според библиотекарите, все повече читатели търсят информация за Антим Първи, а причината не е само годишнината.

По повод годишнината от рождението на Антим Първи Видинската света митрополия ще връчи отличия, обяви епископ Поликарп. На всички, потрудили се за отбелязването на годишнината, ще бъдат връчени грамоти. Статуетка на екзарх Антим ще бъде връчена на заслужили институции в прослава на неговата памет. С орден "Антим Първи" ще бъдат отличени лица, работили за прослава на неговата  вяра и делото му.

В програмата за честванията от митрополията припомнят думите на Антим- пръв българки екзарх, председател на Учредителното събрание, на Първото Велико народно събрание и пръв Видински митрополит:

"Ще бъда блажен, ако моята саможертва възкръсне България за нов живот!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50