Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските превозвачи отказаха неофициално предложение за "коридор" на "Кулата"

Снимка: БГНЕС

Автобус с 35 деца от България, които са били на екскурзия в Гърция,  от вчера следобед е блокиран на ГКПП "Промахон“. Въпреки усилията на нашите превозвачи гръцките гранични власти не са пропуснали автобуса да премине границата. Ситуацията на "Кулата" остава непроменена. Протестиращите шофьори няма да вдигнат контраблокадата с жива верига, докато границата не бъде отворена безусловно.  Според протестиращите наши превозвачи, възможностите за преговори между институциите в двете държави са изчерпани. По тяхна информация, не гръцките фермери диктуват положението на границата. 

От вторник официална информация от гръцка страна няма.  По неофициален път е дошло предложение за отваряне на коридор за преминаване на камиони в продължение на два дни, след което ежедневно да се отварят прозорци за по 3 часа. Това категорично е отхвърлено от нашите протестиращи, които искат безусловно отваряне на международния път.

В ранния следобед на Кулата пристигна изпълнителният директор на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов:

Тук са нашите членове и нашето място е при тях. Какво ще стане, ще видим, но ще седим до последно. Министър Московски пристига след малко и той ще ви каже същото - че сме тук докато нещата се оправят на 100%. Въпросът е, че или сме в Европа, или сме някъде при маймуните, там в Африка - оказа се, че сме май там.

От сдружението на превозвачите разпространяват флайъри със своя инициатива: "Остани в България за Великден, да отговорим на блокадата с родолюбие и достойнство!"

Сред протестиращите на Кулата има и доста превозвачи гръцки граждани, които не приемат крайните действия на фермерите:

Тези неща трябва да се решат един път и за винаги от тези, които управляват и двете държави. Блокадата от фермери почнаха с много правилно изискване от тях, обаче след дни стана отрицателно за всичките. Ние като шофьори плащаме сметката. "

На Кулата пристигна  министър Ивайло Московски, който момента разговаря с нашите превозвачи и изрази пълната подкрепа за действията им.

Продължава и блокадата на граничния пункт "Капитан Петко войвода". На българска територия няма напрежение, но на гръцкия пункт Орменион има колона от близо 60 ТИР-а , които са заклещени между двата протеста. През пункта "Ивайловград" трафикът е нормален. Граничният пункт Златоград-Ксанти е отворен.

Гръцките фермери не са изпълнили обещанието си да отворят граничен пункт „Илинден-Ексохи“ за леки коли и автобуси в интервала от 15.00 до 17.00 часа. Пунктът все още е затворен за преминаване на всички превозни средства. Граничните пунктове „Кулата-Промахон“ и „Капитан Петко войвода-Орменион” също са затворени за всички видове автомобили. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ГКПП Кулата

Напрежението по граничните пунктове ескалира

Добросъседските отношения между България и Гърция са подложени на най-сериозното  изпитание за последните десет години. Това обяви след срещата с държавни представители на област Серес министърът на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 17.02.16 в 21:36

БТТП: Поевтиняват сертификатите за форсмажор за малките фирми заради блокадата на границата с Гърция

Пет пъти поевтиняват сертификатите за форсмажор за малките фирми, необходими им заради блокадата на българско-гръцките гранични пунктове, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата. Тези документи ги освобождават от отговорност заради забавянето по..

публикувано на 17.02.16 в 17:59
Миролюб Столарски

Миролюб Столарски: Никой не може да се справи с пияните гръцки фермери

Българските шофьори са твърдо решени да стоят до последно, защото не един, не два пъти са лъгани. Така Миролюб Столарски , председател на българската Асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт, определи нагласата на българските шофьори,..

публикувано на 17.02.16 в 18:26