Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За гравитационните вълни, черните дупки, Нобеловите и Антинобеловите награди

4
Стефан Станев - астрофизик
Снимка: Светлана Стоенелова

Американски учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, предсказано преди близо един век от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Какво представляват гравитационните вълни и черните дупки, защо е толкова важно това откритие и до какво ще доведе? Разговаряме с астрофизика Стефан Станев:


"Това в момента е най-голямото откритие в космологията и астрофизиката през последните 100 години. То е последното потвърждение на Общата теория на относителността на Айнщайн от 1915 година. Тогава Алберт Айнщайн показа на света, че всъщност гравитацията, освен сила, е геометрично изкривяване на пространството. Можете да си го представите – ако има един батут и по средата сложите едно гюле, самият батут ще се изкриви надолу и точно тази кривина е гравитацията, която планетите упражняват и съответно слънцето върху планетите. Тази извивка е пропорционална на масата и енергията. Колкото повече маса и енергия сложим в едно пространство, толкова повече ще се изкриви."

Учените обявиха откритието, като откритие на века:

"То бележи появата на съвсем нова област в астрофизиката, сравнима с мига, когато Галилей насочил телескопа си към небето през XVII век."

Защо е толкова важно?

Снимка: БГНЕС"До този момент астрономите са разполагали само с оптични телескопи, които наблюдават Вселената, а сега вече ще можем освен оптично да наблюдаваме и да правим изображения на космоса, да използваме гравитационни вълнови телескопи, с които да наблюдаваме вселената по друг начин. И когато тези данни от гравитационните вълни съчетаем с оптичните наблюдения, ще можем да разберем какви механизми се случват вътре в неутронните звезди, белите джуджета, черните дупки- все процеси, до които в момента не сме имали досег и само теоретично сме предполагали какво се крие зад тях", обясни Стефан Станев.

Какво представляват гравитационните вълни?

"Това са изменения на самото пространство по дължина. Можем да си го представим така– ако космическото пространство е една локва и хвърлим едно камъче, вълните които се образуват и разпространяват от това камъче навън, съвпадат много ясно с гравитационните вълни. Изследвайки тези вълни, можем да разберем какво камъче и по какъв начин ги е образувало в началото."

Откритието на гравитационните вълни е пряко доказателство за съществуването на черните дупки. Какво представляват тези обекти?

"Поради силната им гравитация, те поглъщат ненаситно всичко около тях. Колкото повече поглъщат, толкова по-големи стават и придобиват по-голяма гравитация и поглъщат все повече материал. Самото събитие, което сме засекли, е от сливането на две черни дупки, които са били на разстояние 350 км една от друга. Едната- с маса 29 пъти колкото нашето слънце, другата- с 36 пъти колкото нашето слънце и за 0,2 секунди са се слели в една гигантска черна дупка с маса 62 пъти. В това събитие три наши слънца са се отделили като гравитационни вълни."

Тези черни дупки има ли опасност да погълнат и нашата планета Земя?

"Да, има такава опасност, но за наш късмет са на много голяма разстояние- на над 1 милиард светлинни години."

Конкретно, какви ползи носи това откритие за развитието на науката?

Снимка: БГНЕС"Космосът е изключително ценен уред за нашите изследвания. До този момент самата физика я изследвахме на Земята с помощта на големи ускорители, докато самата галактика има по-мощни процеси и можем да я използваме, като по-голям ускорител. Така ще проверим новите по-големи теории за нашата Вселена и да премахнем някои от тях, които са грешни. С нова гравитационно-вълнова астрономия можем да наблюдаваме по-пряко отпечатъка, който е останал от Големия взрив  и по този начин да обединим квантовата механика с гравитацията, това е било мечта на Айнщайн- да направим една теория на всичко- с една теория, с една формула да опишем цялата Вселена."

Следствията от това откритие ще са отдалечени доста във времето?

"В науката никога не заем едно миниатюрно откритие какви приноси ще донесе. Пример с откритието, което Айнщайн е получил неговата Нобелова награда през 20-те години, а именно- за работата му върху фотоелектричния ефект. 50 години по-късно това нещо навлиза и благодарение на него се гради цялата наша микроелектроника, нашите компютри, лазерите и тепърва ще дава ползи за обществото. И друг пример- с Антинобеловите награди:  миналата година, една от тях е била за човек, който е успял да върне сварено яйце в първоначалната му белтъчно-жълтъчна форма. На пръв поглед- едно смешно откритие, но се оказва, че то има големи ползи за медицината. Ето доказателство, че едно откритие на пръв поглед не носи нищо полезно за научната общност, но не се знае зад всяко камъче, каква златна паричка можем да намерим."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50