Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани масово не плащат такса "куче"

3
Снимка: Радио ВИДИН

Видинчани масово не плащат такса за домашните си кучета. Защо? Ще разбере от анкетата със собственици на домашни кучета в "Еко Свят". По темата потърсихме и коментар от Общината. Проверихме и в община Белоградчик каква е събираемостта от такса "куче". В предаването днес ще говорим и за Археологическото дружество в Белоградчик- за първи път са издали брошура с рекламни материали. Очаквайте и рубриката за лечебните растения на България- днес темата е за сертифицирането.

Колко домашни кучета има във Видин? На този въпрос няма кой да отговори, защото взимайки едно куче, стопанинът обикновено отива при някой от ветеринарните лекари за ваксини и други прегледи, а може и да не отиде, поне докато кучето не се разболее от нещо. А още по- малко пък са хората, които отиват в Общината да си регистрират домашния любимец и да платят законно определената такса "куче".

Ако тръгнете на разходна привечер във видинските паркове, ще видите кучета от най- различни породи. Попитахме някои от стопаните им плащат ли такса за тях в Общината?

"Не сме плащали, защото никой не ни е казал. Никой не плаща такава такса... Най- редовно. Това ми е второ куче и предишното също му плащах данък. Съвестни данъкоплатци сме. По 10 лева на година плащам. Дълго време бяхме куче №7 в града, сега сме №2 вече. Смятам, че такъв е редът, просто си спазвам законите. Никога не са ме проверявали... Все още не. Предстои да го регистрираме в Общината, а след това ще заплатим нужната такса. Взехме кучето наскоро. Масово не се плаща таксата... Не, не са ме потърсили. Не съм разговаряла с други стопани на тази тема... Дошъл съм преди месец от Протопопинци. Там нема на кой да го оставим и го доведох тук. Плащам в Чупрене такса за куче", отговориха видинчани.

СнимкаСтопаните на домашни кучета, на които никой не е казал, че трябва да си платят годишната такса в Общината, трябва да знаят, че в тримесечен срок от датата на придобиването на кучето, собственикът подава декларация в местната управа по постоянен адрес. Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година. Декларирането се извършва чрез подаване на декларация по образец.

От пресцентъра на Община Видин ни отговориха писмено, че размерът на годишната такса, която трябва да заплати собственик на куче е 10 лева. Освобождават се от такса собствениците на: кучета на инвалиди; служебни кучета в организацията на бюджетна издръжка; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета; ловни кучета.

Регистрирането е задължително дори и за освободените от заплащане на такса. Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Приходите за 2015 година от такса "куче" са 260 лева. През миналата година са регистрирани едва 36 кучета, 9 от тях са ловни и 1- кастрирано. Не става, обаче, ясно дали се правят проверки има ли нерегистрирани кучета.

СнимкаТрудно се събира такса "куче" и в община Белоградчик. Докато във Видин през миналата година 36 души са регистрирали домашните си кучета, то в Белоградчик са едва 5-6.

"Сигурно са над 100 може би в общината. Таксата се плаща заедно с данъците, но слабо е. Колкото и да се говори, колкото и да се призовават да ги регистрират. Таксата не е много, това са както казваме "2 кутии цигари за пушачите". По думите на ветеринарите не съм чул някой да е кастрирал кучето си. Приходите от такса "куче" влизат в общата сума от данъците", разбрахме от заместник кмета Антон Трифонов.

В Общината има няколко сигнала за кучета, които лаят по хората, но все още няма за ухапан жител.

Чипирането е задължително за домашните кучета от около две години. Данните от чипа се въвеждат в електронен регистър от ветеринарните лекари. В област Видин в електронния регистър за 2015 година има 38 регистрирани и чипирани кучета, но това пак не е общият им брой, просто защото има стопани, които не са сложили чип. За 2016 още 6 домашни кучета са чипирани. Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните не извършва контролна дейност по чипирането, защото това е в правомощията на съответната Община.

СнимкаИ още в "Еко Свят"- Археологическо дружество- Белоградчик за първи път разработи флаери. Досега местните археологически обекти са рекламирани чрез публикации в интернет. Сега някои от обектите за снимани и се предлагат на брошура като възможности за туризъм в региона.

"Искаме да видим какъв ще бъде ефектът. Понеже проучваме обектите наоколо, знаем тяхното местоположение, знаем как се стига и какво може да се види там. По тази причина ни търсят отделни групи от хора да ги заведем и те да видят. Така стигнахме до идеята, че можем да използваме познанията си, за да представим обектите пред хора и да финансираме дейността си по- нататък. В същото време популяризираме допълнителни атракции около Белоградчик и даваме на гостите възможност и причина да отседнат за повече дни. Което считаме за положително за развитието на целия туристически бранш", разказа Кирил Кирилов, председател на Дружеството.

В брошурата са включени обекти около пещера Лепеница- самата пещера, звездната карта над нея, праисторическото жилище пред пещерата, скалното светилище "Чачин камък" и посвещение в тайните на Магура. През 2015 година Археологическото дружество е било потърсено от около 1500 души. Тази година заявките за представяне на обектите са започнали още от януари.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40