Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смирението е основата на духовния живот

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява.

Неделята е посветена на евангелския разказ - притчата на Господ Иисус Христос за Митаря и Фарисея, които стоели на молитва в храма и по своему възнасяли прошения към Господ. Единият горделиво и надменно постъпвал, а другият - смирено и кротко. Единият бил отхвърлен, а другият - възнаграден.

С навлизането и отбелязването на Неделята на Митаря и Фарисея, Църквата Христова навлиза в дните за подготовка за навлизане във Великопостния период, който в смирение, покаяние, братолюбие и любов ни прави достойни за посрещането на Великия празник Възкресение Христово.

От днешната неделя в храмовете до Възкресение Христово в неделното Утринно богослужение се изпълнява песнопението:

"Отвори ми вратите на покаянието, Жизнодавче, духът ми бодърства в Твоя свят храм, носещ храм телесен цял осквернен; но като щедър очисти ме с благостта на Твоето благоутробие.

Настави ме на пътя на покаянието, Богородице; окалях душата си със срамни дела и преминах в леност целия си живот; но с Твоите молитви ме избави от всяка нечистота."

Този молитвен текст е точно изложение на състоянието, което Църквата иска да изгради в нас, за да подражаваме на Митаря, който се каеше и да пренебрегваме Фарисея, който се превъзнасяше. На Митаря да не подражаваме в Злите му и грешни дела, а Фарисея да предпочитаме в старанието му да пази Закона. И двете личности днес ни дават както положителни, така и отрицателни насоки. Ние трябва да предпочетем смирението, което ни дава Божията благодат, и да бягаме от гордостта, която ни отдалечава от Бога.

Евангелски текст:

"Двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар. Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар: постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам. А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника! Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат."

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Посланието на свети апостол Павел до Римляните /Рим. 8:28-39/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Лука /Лк 18:10-14/.

В рубриката "Съвременна Библия" - Ник Вуйчич е роден през 1982 г.  с тетра амелия. Това означава, че Ник е роден без четирите си крайника. Днес, на 34 г. той обикаля света, за да вдъхва надежда на милиони. Чрез световното служение на Ник Вуйчич, Бог успява да изправи на крака много хора, които имат здрави  крака и отчаяни души. Как Ник е успял да се пребори със собственото си отчаяние? Просто е повярвал в думите на баща си Борислав: "Ник, не знам защо Бог е допуснал да се родиш така, но знам, че Бог има план за твоя живот! Довери Му се!" Какво може да направим ние ако се доверим на Бога? Вижте какво прави Ник Вуйчич, който е без ръце и без крака! Чуйте тази завладяваща история и в нейната светлина потърсете отговора на въпроса: "Какъв план има Бог за моя живот?"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40