Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Широв: На руската икономика не стигат инвестиции, тя губи доходи и намалява развитието си

Снимка: Николай Кръстев

Мисля, че достигнахме предела на обезценката на рублата към долара и европейската валута. Не виждам катастрофален сценарий на развитие. Ако продължи плавното развитие на процесите, не виждам нищо обезпокоително и мисля, че нивата, които ще достигне през тази година рублата спрямо долара и еврото ще бъдат около 82, респективно 85. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Александър Широв, зам.-директор на Лабораторията за анализи и прогнози към Института за народностопански прогнози на Руската академия на науките. Според него в близките години цената на рублата ще остане зависима от цената на петрола на световните пазари:

Мисля, че ще спре тенденцията да пада и цената на нефта ще се започне да се повишава и няма да е на тези нива, на които сега я наблюдаваме - около 30-35 долара за барел. Това ще повлияе върху стабилизирането на курса на рублата спрямо долара и тя ще се засили в диапазона между 70-80 рубли за един американски долар през тази година.

Смятам, че след постигането на нивата от 85 рубли за 1 долар Централната банка на Русия ще се включи в защитата ѝ, защото ефектът върху другите сектори на руската икономика ще бъде много съществен. 

Русия все още не се намира на позиции, които да насочват, че икономиката ѝ се движи от развитие към забавяне, заяви Широв, според когото са необходими мерки в сферата на бюджетната и финансовата област. 

Русия е заинтересована от вноса на чуждестранна техника, имаме интерес да расте като цяло пропорцията на активите ни на международните пазари и затова на Москва ще ѝ трябва по-стабилен курс. Трябва курсът на рублата да се стабилизира, защото Русия не може да си позволи да живее дълго време с такъв нестабилен курс. Ще ви дам следния пример, ако преди 2 години БВП на Русия превишаваше 2 трилиона американски долара, то в края на 2015 той се е понижил на нивото на 1 трилион, което означава, че Русия е изгубила 1 трилион долара в световната икономика, което наистина е много сериозна сума.

Експертът коментира, че не западните санкции заради Крим имат основното влияние върху развитието на руската икономика:

Санкциите сега не са значим макроикономически фактор и те не влияят върху динамиката на икономическите процеси. Обаче на руската икономика не стигат инвестиции и тя губи доходи. В резултат на това виждаме, че икономиката в началото стагнира, а сега - намалява развитието си. Така че това според мен е основният проблем, а санкциите са допълнителният фон на цялата картина.

В последно време Русия засилва икономическите си връзки с Иран, Индия и Китай. Широв коментира:

Безусловно Китай има много голяма икономика, Индия има сериозна перспектива на развитие, но ако връзките с ЕС бъдат възстановени, то ефектът от тези евроазийски проекти и отношения ще се промени положително за всички в Европа, Русия и Китай. Китай не може да замени Европа в икономически план за Русия. Китай може да помогне на Русия да преживее тази ситуация, като се реализират различни проекти обаче, от гледна точка на развитието на руската икономика и свързаният с това достъп до технологиите и повишаването на ефективността ѝ, на Москва ще й трябва да се кооперира с Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!