Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев във Враца: "Не съм убиец на българския театър"

Снимка: Жоро Александров

"Не съм убиец на българския театър и не е морално да бъда обвиняван в такова престъпление"– това заяви във Враца /вчера, на 22 февруари/ Христо Мутафчиев. Председателят на Съюза на артистите в България (САБ) се срещна с трупата на местния Драматично-куклен театър, за да успокои напрежението сред актьорите. Брожението тръгна, след като Министерството на културата обяви намерението си да затвори 8 културни института в недобро финансово състояние, като сред застрашените се спомена и врачанският театър.

Ето какво каза във Враца Христо Мутафчиев, на когото трупата на Народния театър "Иван Вазов" поиска оставката:

"Аз не съм заставал срещу колегите си в България. Някои от тях застанаха срещу мен… Аз не съм подписвал никъде документ, с който се закрива културен институт в България. Не мога да коментирам хора, които по цял ден стоят във Фейсбук, пишат, мразят се, хапят се. Ако се вземе решение за съкращаването на актьори, аз ще заема позицията на своите колеги – по-естествено нещо от това няма!"

Христо Мутафчиев дойде във Враца, за да подпише споразумение с шефа на най-голямата работодателска организация в сферата на културата – БАРОК (Българска асоциация на работодателите в областта на културата), чийто председател е директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров. Споразумението е срещу евентуални съкращения в сценичните изкуства и решение за повишение на заплатите на членовете на САБ с 12% от 1 април. Експресна проверка установи, че нито един от трупата на местния театър няма да се възползва от това увеличение, тъй като не е член на Съюза.
Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53